Rakel Haslund-Gjerrild

Sidst opdateret: 21. februar 2019
Rakel Haslund-Gjerrild

Kina og Bornholm er de to væsentligste geografiske kerneområder i mit skøn- og faglitteræreforfatterskab. Jeg debuterede i 2016 med novellesamlingen Øer på forlaget Kronstork. Siden har jeg opdateret og genskrevet 8. udgave af Turen går til Kina, Politikens forlag. Jeg skriver på en historisk roman og en rejseessaysamling - og forsøger mig udi min første oversættelse af en kinesisk kortroman.

Adresse: Stefansgade 67, 2. tv,, 2200 København Land: Danmark Tlf: 42754911 E-mail: Klik for at se e-mail

De skønlitterære

Forlag: Kronstork Udgivelsesår: 2016

Øer

Øer består af 21 fortællinger om fiskere, præster og eneboere - for nogen er tilværelsen i opløsning, andre har valgt livet på grænsen mellem land og hav.

Historierne udspringer af livet på Bornholm og Grønland og tegner et portræt af et Danmark, der sjældent kommer til orde i litteraturen. I åbningsnovellen danner lokalfiskeriets nedtur ramme om en mordscene. En anden novelle udspringer af historien om crooneren Bing Crosbys kamp i 70’erne for at det danske laksefiskeri på Grønland skulle stoppes. Mod sin vilje bliver en fiskers overlevelse til en religiøs begivenhed. Og en serie om Benjamin danner rammen for et mildt konfrontatorisk, men også omsorgsfuldt indblik i et dansk frikirkemiljø.

Omtale

“Grå kyster af hud”, anmeldelse i Standart #2-3 af Elisabeth Skou Pedersen:
“Og det lykkes faktisk den unge forfatter at forløse sin titels metafor i hvert lille glimt af et liv: ikke blot foregår en stor del af novellernes handling på Bornholm eller Grønland – den isolerede, stormombruste og udsatte øtilværelse er først og fremmest et billede på et liv, der er udspændt i tilværelsen. Sådan et liv lever alle hendes karakterer: alene, udstødt eller i afsavn, men trods den fælles grundtone er det en af debutantens forcer, at hver enkelt stemme og fortælling overbeviser som sin helt egen. Her er en forfatter, der rent faktisk kan tænke forskellige mennesker frem og ikke bare aspekter af den samme. I det hele taget imponerer samlingen i sin kombination af alsindighed og konsekvens. Hele 21 små tekster er samlet på bogens blot 214 sider, og de spænder fra klassiske noveller (og et enkelt essay) over små situationsglimt og kortprosastykker til helt korte, mere konceptuelle stykker,”

Anmeldelse i Information “Alle er vi øer” af Kamilla Löfström.
“Tænk at debutere så stilrent, tyst og cool som Rakel Haslund-Gjerrild gør med ’Øer.’”

“Rakel Haslund-Gjerrild er eminent til at skildre alene-mennesker lige der på kanten mellem det allermest almindelige og virkeligt sære. Eller hun får det besynderlige til at bytte plads med det alment accepterede. (…) At skrive en novelle om en ældre enkemand, der slår pæle i jorden og monterer »flagsnor af tvundet nylon med en høj brud- og slidstyrke« på tværbrættet, så han kan tørre sit vasketøj. At få en så udramatisk handling til at sitre af intensitet og ja, nærmest spænding, det er altså en kunst.”