Nicolae Matei

Sidst opdateret: 15. oktober 2019
Nicolae Matei

Beskrivelse:

NICOLAE MATEI – rumænsk politisk flygtning, bosiddende i Aarhus siden 1986. Forfatter, oversætter og foredragsholder. Har udgivet bl.a.: „Den fremmede“, 2001; „Jeg elsker Danmark“, 2008; H.C. Andersen „Povești și povestiri“, 1830-1855, Første bind. En oversættelse direkte fra dansk til rumænsk efter en kronologisk samling af H.C. Andersens Eventyr og Historier, udgivet af Det danske Sprog og Litteraturselskab; „Rumænsk-Dansk ordbog", 2010, 2014; „En flygtning i Paradis" 2018.

Kontakt Oplysninger:

Adresse: Gartnervænget 58, 8382 Hinnerup Land: Danmark Mobil: 24235270 E-mail: Klik for at se e-mail

Online Referencer:

Besøg mig på:

Forlag: Eksperimental Forlag Udgivelsesår: 2018

En flygtning i Paradis er en socialrealistisk skildring af livet under kommunismen i Rumænien i 1980'erne. Hovedpersonen prøver at flygte fra landet, men han bliver anholdt på grænsen til den tidlige Jugoslavien. Efter flere fængselsophold lykkedes det for ham at flygte fra Rumænien og ankommer til Danmark midt i 1980'erne efter en lang tur igennem Europa som asylansøger, og senere får status som politisk flygtning. Romanen rummer også temaet ”nydanskhed”, og man kan få et indblik i, hvad der kan få et menneske til at forlade sit hjemland og familien for altid. Desuden portrætteres nogle flygtninge som hovedpersonen møder i flygtningelejere, på sprogskoler osv. Hovedpersonen prøver at integrere sig i sit nye land, og begynder at holde af det, og hans beskrivelser viser de mange positive aspekter af det danske samfund.

Uddrag fra bogen: „Efter mange år her i landet føler jeg mig som dansker, jeg taler, tænker, drømmer på dansk. Men jeg har også min identitet som rumæner, som jeg ikke bare kan skjule uanset hvor ihærdigt jeg prøver. Man bliver blot komisk hvis man gør det! Hvis jeg bruger den sproglige og kulturelle bagage, som jeg har fra mit gamle fædreland, rigtig, er det en gevinst for mig og for samfundet“, sagde jeg til mit auditorium og fortsatte: „Desuden har jeg også en identitet som flygtning. At være flygtning er også en del af mig selv, og livet som flygtning har sat mange spor, som jeg ikke bare kan slette. Tilbage til spørgsmålet om det danske statsborgerskab - jeg vil understrege at man ikke kan blive dansker på kommando, og der findes ikke nogen trylleformular. Det skal komme fra éns indre ønske, og ikke fordi det er attribueret! Det er intet rejsedokument eller offentlig brev eller bestået statsborgerskab test som kan give dig det!“