Marie Thøger

Marie Thøger

Beskrivelse:

Marie Thøger (1923) Er vokset op på en gård i Himmerland og blev under krigen uddannet som lærer på Ranum seminarium. Hendes rejseliv begyndte i 1947, hvor hun i flere år brugte sine sommerferier til praktisk arbejde i lejre forskellige steder i Europa. I 1951 var hun på ophold i et indianerreservat,Passamoquadi, i Maine, USA. 1953/54 deltog hun i et kursus for u-landsarbejdere i Mysore, Sydindien. Under opholdet besøgte hun for første gang Mahatma Gandhis landsby Sevagram i Centralindien. Det blev begyndelsen til en livslang forbindelse med Gandhiarbejde og Ikke-voldstanken. 1965/55 blev hun udsendt til Øst-Pakistan som som rådgiver i literacy-arbejder. Fra 1972 har hun arbejdet med og for Laksmi Ashram, som er en Gandhiskole for landsbypiger i Himalaya, Nordindien.

Kontakt Oplysninger:

Adresse: Kielshøj 48, 3520 Farum Land: Danmark

Medlem Af:

Seniorgruppen, BU-gruppen, Faglitterære gruppe

Sarala Devi – bjergenes kvinde

Sarala fortæller om en samtale med Gandhi:

Jeg fortalte om mine planer angående en Basic Education institution for piger i Kausani under Kasturbas navn.

Jeg har ikke stor forstand på livet i bjergene, men begynder du et arbejde, må du ikke give op, før du har ført det til sejr, sagde han.

Nederlag og sejr er begreber, som jeg ikke helt forstår mig på, men hvis folk vil kritisere mig for at ødelægge deres piger og nedbryde gamle ideer, så har de sidste fire år givet mig den erfaring, at det er sejr og ikke nederlag. Hvis en pige om tyve år efter at være uddannet i min skole bliver i stand til at udsprede tanker om fred og retfærd i denne ufredelige verden, så kan vi tales ved, om målet er nået, svarede jeg.

Bapu syntes tilfreds og begyndte at snakke om sin kongstanke angående hinduistisk og muslimsk enhed.