Frode Z. Olsen

Sidst opdateret: 25. oktober 2019
Frode Z. Olsen

Beskrivelse:

Foto ovenfor: Mik Eskestad

En efterårsdag sidst i 1990’erne skubbede jeg fandens oldemor til side for langt endelig at tage min lyst til at skrive alvorligt. Siden da er det blevet til fem romaner og en historisk dokumentarbog.

Jeg har skrevet på fuld tid siden foråret 2013. Råstoffet kom længe fra mit arbejde, først som gadebetjent i København, senere som efterforsker og fra lange udstationeringer som dansk politimand på Balkan, i Irak, Afrika og i Kina. Et broget men fabelagtigt arbejdsliv præget af mange sager, usædvanlige situationer, dilemmaer og talløse møder med skæbner fra alle samfundslag og de fleste afkroge af verden. Det er trivielt at konstatere, at virkeligheden er mere sammensat end det, der viser sig ved første øjekast, men en opmuntring i et job, der har det med at sætte illusioner under vand. Sjældent har jeg mødt ren ondskab, men køen af superegoister og kynikere er lang. Det og dem handler mine romaner om. Indtryk og oplevelser der ikke fik plads i en politirapport, fordi de var bevismæssigt irrelevante, men langt fra uvedkommende. Næppe klassiske krimier, snarere fortællinger fra en af genrens mange afveje.

Jeg lægger mig i selen for at give læsere det, man må forvente af en forfatter med min baggrund. Og så kan man ikke smyge sig uden om at beskæftige sig med retfærdighed og etik, begreber, der har det med at smutte mellem fingrene, hver gang man forsøger at holde fast. Mine romaner har ingen biljagter, ingen flugter hen over tagrygge og ingen politifolk, der kan skyde om hjørner. Underholdning er okay, bare den ikke er tankeløs eller uanfægtet. Mine historier handler om mennesker i situationer, hvor den facade og de fjer, vi til daglig stiver os af med, krakelerer eller hænger og dingler; historier om stærke følelser, ubekvemme og svære valg, pres fra omgivelser, og kynisme - også af den professionelle slags.

Tanker og mas med sprog, form og fortællemåde er hver gang en stor del af glæden i optakt til det alvorlige, ord på papir. Og som alle slås jeg mod fristelsen til at gribe til lette trofæer og de sort-hvide fantasimiljøer. Allerhelst skriver jeg i 1. person, som ansporer til uforstilt ærlighed og giver en vidunderlig læserintimitet, også selvom den åh-så-fornuftige altvidende hver gang frister med sin 3. person med sit bekvemme perspektiv og flydende beretning. Jeg har brugt begge former og varianter, mest vidtgående i København-Bagdad, som har fire jeg-fortællere.

I mit skønlitterære arbejde tilstræber jeg at give læserne et virkelighedstro indblik i politiets verden, samarbejde på tværs af grænser, retssystemer og kulturer. Jeg er enig med Mark Twain, når han siger, at virkeligheden er mere interessant end fiktionen, fordi den ikke behøver at holde sig til det sandsynlige.

Når plot og persontegning er overbevisende, når skrivefærdighed, humor og alvor op i en højere enhed, og lykkes det at styre udenom de letteste løsninger og værste klicheer, er jeg glad.

Kontakt Oplysninger:

Mobil: 51687488 E-mail: Klik for at se e-mail

Medlem Af:

De skønlitterære

Online Referencer:

Besøg mig på:

Udgivelser

Andre projekter

Når Dragen Løfter Hovedet, oversættelse
Når Dragen Løfter Hovedet, oversættelse
Lavet i: 2017
Lavet i:
Lavet i:

Flere udgivelser

2016: The Caretaker, essay, engelsk, skrevet til Shanghai Forfatterforenings årsskrift, 2016

2017: Når Dragen Løfter Hovedet oversat med støtte fra Statens Kunstfond og udgivet på kinesisk af People’s Literature Publishing House, Beijing.

2017: Clement’s Apartment, Rue Lafayette, Room 74, essay, engelsk, publiceret i det litterære kinesiske tidsskrift ”The Harvest”, no. 5, 2017. Essayet vandt 3. pris i 5th Shanghai Get-together Writing Contest 2018.

2018: Clement’s Apartment, Rue Lafayette, værelse 74, essay, Kinabladet, nr. 110, 2018

Link til romanuddrag: https://politikenbooks.dk/forfatter/frode-z-olsen/