Anne Leonora Blaakilde

Sidst opdateret: 30. januar 2021
Anne Leonora Blaakilde

Beskrivelse:

Kulturforsker og fagforfatter med speciale i alder, alderdom, aldring. Har skrevet om emnet siden 1993, bl.a. Den store fortælling om alderdommen (Munksgaard 1999) og Livet skal leves forlæns, baglæns og sidelæns (Gyldendal 2005).
Tjek min hjemmeside: blaakildes.net eller find mig på academia.edu, hvor mange af mine tekster kan hentes fra.

Kontaktoplysninger:

Adresse: Classensvej 5, 2 , 3360 Liseleje Land: Danmark E-mail: Klik for at se e-mail

Medlem Af:

Faglitterære gruppe

Online Referencer:

Forlag: Gyldendal Udgivelsesår: 2005

Livet skal leves forlæns, baglæns og sidelæns. 12 samtaler om livsløb

Livsløbet er blevet beskrevet som en rejse, og forløbet i en bestemt retning med bestemte stop undervejs kan betegnes som en ”køreplan”, som hvert enkelt individ styrer livet efter. Køreplanen er både personligt og kulturelt bestemt, men i høj grad styret efter mål, der er tilpasset kulturelt fastlagte forventninger og holdninger til bestemte livsfaser og endda til kronologisk alder.
De fleste kæmper med køreplanens faste tider for, hvordan, hvornår og i hvilken rækkefølge, livet skal leves. Mens livsløbet er blevet længere og sundere, og livsmulighederne for de fleste mennesker er blevet langt større end tidligere, er der sket øgede krav til at følge den kulturelle køreplan. Det kan give folk ”aldersstress” og ”aldersangst” - allerede fra 20-års alderen. Man skulle tro, at livet folder sig ud med alderen, men det ser ud til, at vores forventninger er omvendt tragtformet; vi mener, at rejsemulighederne snævrer sig ind. Dette har selvfølgelig stor betydning for vores opfattelse af aldring.

Livet skal leves - forlæns, baglæns og sidelæns består af 12 personlige interviews om alder og livsløb med kendte mennesker i alderen 17-92 år. Forfatteren Anne Leonora Blaakilde knytter interviewene sammen med faglige refleksioner over de interviewedes erfaringer og fortællinger. Interview med bl.a. Klaus Rifbjerg, Bent Fabricius-Bjerre, Helle Gotved, Naser Khader.