Sara Høyrup

Sidst opdateret: 23. september 2018
Sara Høyrup
Sara Høyrup er uddannet konferencetolk og cand.mag. i spansk og engelsk.

Beskrivelse:

GERMANSKE & ROMANSKE SPROG:
(ny)norsk · svensk · tysk | engelsk | fransk · catalansk · spansk

EU-certificeret simultantolk & sprogmagister
Journalist & foredragsholder

Takster: 3.300 kr. pr. ark

Kontaktoplysninger:

Adresse: 08001 ES-Barcelona
ES-08001 Barcelona
Land: Spanien Tlf: 27477300 Mobil: 27477300 E-mail: Klik for at se e-mail CVR: spansk momsnr. ESX2726996R

Medlem Af:

Dansk Oversætterforbund

Online Referencer:

Flere referencer:

CURRICULUM : Her kan du se teksteksempler og uddannelser

Tolkene.dk : Her kan du se mit oversættelsesbureau

Korrektur-nu.dk: Her kan du se nærmere om min røde rettepen

Spansktimer.dk : Her kan du kigge, hvis du gerne vil lære spansk

Google mit navn + Weekendavisen / Kristeligt Dagblad / dagbladet Information / dagbladet Politiken, hvis du vil se mine avisoversættelser

 

Oversætter fra:

Amerikansk, Dansk, Engelsk, Fransk, Katalansk, Norsk (bokmål), Nynorsk, Spansk, Svensk, Tysk

Oversætter til:

Amerikansk, Dansk, Engelsk (britisk), Spansk

Besøg mig på:

Forlag: Dagbladet Information Udgivelsesår: 2008

Islam som reality-tv

Avisoversætter for Dagbladet Information: avisoversætter fra engelsk og svensk.

Avisoversætter

I 2008 var jeg sommerafløser på dagbladet Information og hyret ind som avisoversætter.

Jeg var avisoversætter fra engelsk og svensk. Teksteksempel:

 

Islam møder reality-tv, og alle går glade hjem

“Britisk reality-tv er nu nået til at dramatisere sammenstøddet mellem islams sekularisører og fanatikere.

Reality-tv har allerede længe vist os et britisk islam, som intet har til fælles med Mohammed Sidiq Khans – ham der bombede undergrundsbanen – morderisk selvtilfredse grin. Reality-tv har givet os: Chico Slimani, den tidligere Chippendale, som plattede sig igennem X-Factor. Kemal Shahin, den smarte og frække unge bøsse, der dominerede Big Brother 5. Og Saira Khan, den feministiske iværksætter fra The Apprentice, som nægtede at lade sin religion kapre af ‘skæggede gamle mænd fra Mellemøsten’. De repræsenterer de første skrøbelige udtryk for et sekulariseret islam, der (ligesom det gælder for det meste af kristendommen og jødedommen i Europa) kan koges ned til alene at handle om skikke og den enkeltes samvittighed.

Nu er fundamentalisterne nået frem til reality-tv. Og hvis man hører de livshistorier, som Big Brother-deltagerne Mohamed Mohamed og Alex De-Gale bærer på, vil man hurtigt gætte, hvem af dem der er fundamentalisten. Mohamed er født i Somalia i 1985. Da han var fem år gammel, så han sin mor blive sigtet på med skydevåben og troede, at hun skulle dø. Siden da har han tilbragt det meste af sit liv med at flygte fra den ene borgerkrig til den anden, indtil han omsider fik asyl i Storbritannien. De-Gale er født samme år i Sydlondon af sorte britiske forældre. Hun er i dag en fiks regnskabschef med høje kindben, korte skørter, en BMW og en syvårig datter, som hun opfostrer alene.

En dårlig muslim?

Men man tager fejl, når man mener at have regnet dem ud. Mohamed blev overbevist sekularist på sin flugt fra Somalia, mens Alex lærte en wahabi-fortolkning af islam i Tottenhams gader. Som alt andet i Big Brother var denne information sovset ind i ligegyldigheder. Producerne ville fejre Mohameds fødselsdag og lod ham selv vælge festens tema. Han ville gerne have de mandlige beboere til at klæde sig som kvinder og omvendt. Alle jublede og råbte på alkohol.

Undtagen Alex. ‘Jeg er først og fremmest muslim,’ sagde hun. Og det betød, at tanken om en mand klædt som kvinde ‘gør mig kvalm’. Hun råbte: ‘Sig du til Allah, at det alt sammen bare er for sjov. Det er galt nok, at vi drikker og ryger … Du skal forestille at være en muslimsk mand, én som jeg kan se op til og lade mig vejlede af. Du vil gøre mine venner og min familie rasende. Jeg skammer mig over dig … 85 procent af de folk, jeg kender, er muslimer. Og tro mig – for dem er alene tanken … Du har kastet skam over islam.’

‘Du har ikke ret til at afgøre, at jeg er en dårlig muslim,’ svarede Mohamed: ‘Jeg er gammel nok til at tage ansvar for mig selv. Lad være med at blande religionen ind i det!’ Alex snerrede tilbage: ‘Der findes ikke andet!’ Alex var så rasende, at hun meddelte, at hun havde ’gangstervenner’, og at hvis hun blev smidt ud, ‘så tager jeg ud og besøger jeres alle sammens venner, jeres alle sammens familier. Jeg gør lige, hvad der passer mig. Bang, bang, bang.’ Truslen var ikke nødvendigvis tom: Alex har et polititilhold i forbindelse med en hadkampagne mod en tidligere ven. (…)

(c) The Independent og Information

Avisoversætter: Sara Høyrup