Find oversætter

Har du fået din opgørelse over royalty?

Mange forlag sender opgørelser over salg og royalty ud her inden udgangen af juni. Husk at rykke, hvis du ikke har fået den.

Du har krav på mindst 1 årlig opgørelse efter ophavsretslovens § 57.

27. juni 2019

Det er sommer, det er sol og DFF holder sommerferie i hele juli måned. Det er også nu her med udgangen af juni måned, at de fleste forlag skal sende opgørelser over salg og optjent honorar ud til forfattere, illustratorer og oversættere, der er berettiget til royalty.

Det er vigtigt at du får opgørelsen mindst 1 gang om året, da du deri kan holde øje med, dels om du har penge til gode hos forlaget og dels hvordan det i det hele taget går med salget af dit værk.

Hvis den ikke er kommet endnu, så kan du sende en mail til dit forlag, der f.eks. kan lyde således: ”Hej. Jeg vil gerne bede om at fremsendt royaltyopgørelser for mine titler: x, y og z. Det er fint nok at få dem inden for en måned. Rigtig god sommer. Med venlig hilsen…”

Nogle forlag er begyndt at skrive ind i kontrakterne, at de ikke skal sende opgørelser ud, hvis forfatteren ikke har penge til gode, hvis forskuddet ikke er tjent ind eller hvis det optjente beløb er under et mindstebeløb som forlaget har fastsat. Dette er dog ikke korrekt ift. ophavsretslovens § 57. Efter denne bestemmelse kan du kræve at få opgørelse mindst 1 gang om året, og denne ret kan ikke fraviges i forlagskontrakten, uanset om du har penge til gode eller ej.

Det kan betale sig at huske at få dine opgørelser. Juristen i DFF har hvert år sager, hvor medlemmer ikke har fået opgørelser gennem flere år, og det viser sig, at de ikke bare har penge til gode, men også jævnligt, at bogen er udgivet i nye formater, som de ikke er blevet informeret af forlaget om.

Man har også selv et ansvar for at huske at følge op på sine opgørelser og kontrakter. Man kan fortabe retten til udbetaling af skyldige beløb ved passivitet og ved forældelse, og det kan allerede være efter 3 år.

Hvis du har problemer med at få dine opgørelser, kan du som ordinært medlem af Dansk Forfatterforening få hjælp af vores jurist, Anne Koldbæk, som er tilbage fra ferie mandag d. 5. august. Anne bistår også med at afklare andre spørgsmål til opgørelsen.

Rigtig god sommer.

 

2004 - 2022 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte