Dansk Forfatterforening har her i efteråret været i kontakt med Hoi Forlag ApS vedrørende en forfatterfinansieret kontrakt, som et medlem var blevet tilbudt. Medlemmet meldte nej tak til Hoi Forlag ApS efter rådgivning af Dansk Forfatterforenings jurist.
Kontrakten var så urimelig og uigennemskuelig, at Dansk Forfatterforening skrev til Hoi’s ledelse og varslede at vi ville offentliggøre en nyhed og advarsel om kontrakten, hvis ikke Hoi Forlag ApS anerkendte følgende: At kontrakten er ugyldig, at den ikke ville blive anvendt fremover, samt at forfattere der har indgået sådan en kontrakt, vil få en anden kontrakt.
Hoi koncernens øverste direktør har skrevet følgende til Dansk Forfatterforening d. 18/10 2024: ”Hoi Publishing anerkender, at den fremsendte kontrakts vilkår er ugyldige grundet de mange uklarheder, som skyldes, at den fremsendte kontrakt er en kladde, der er sendt som eksempel og ikke som en færdigudarbejdet kontrakt.” Sidstnævnte forklaring har Dansk Forfatterforening for ganske nyligt konstateret ikke holder vand, da vi er blevet bekendte med en fuldstændig enslydende kontrakt underskrevet af en dansk forfatter i foråret 2024!
Derfor er vi nu alligevel nødt til at offentliggøre og ADVARE mod den kontrakt, som du kan se her: Hoi-kontrakt dansk
Har man indgået en sådan kontrakt kan man altså påberåbe sig ugyldighed, dvs. aftalen gælder ikke. Alle rettigheder vil i så fald omgående gå tilbage og i udgangspunktet vil man også kunne få sin ”investering” tilbage. Dette beror dog på en nærmere vurdering af, om man allerede har modtaget ydelser, som man har betalt en rimelig pris for. Det er Dansk Forfatterforenings udgangspunkt, at kontrakten er så fuldstændig uigennemskuelig ift. hvad forfatteren reelt har betalt for, at langt størstedelen af de af forfatteren betalte beløb til forlaget vil kunne kræves tilbage.
Herunder gengiver vi den mail, som Dansk Forfatterforening ved vores formand og jurist, sendte til Hoi koncernen d. 10. oktober 2024:
”Hoi Forlag Aps/ Hoi Publishing AB
Att. Direktør Mia Rasmussen samt Direktør Lars Rambe
Kære Mia Rasmussen og Lars Rambe.
Vi har gennem et medlem i Dansk Forfatterforening modtaget en i særklasse urimelig og uigennemskuelig kontrakt fra Hoi Publishing. Kontrakten som blev sendt til forfatteren er vedhæftet denne mail.
Dansk Forfatterforening har haft såvel en jurist som en økonom til at gennemgå kontrakten. Begge har givet kontrakten karakteren ikke-bestået, på såvel jura som økonomi. Det er simpelthen umuligt for nogen som helst at gennemskue hvad forfatteren i henhold til kontraktens bestemmelser skal betale for.
Derudover er der bl.a. upræcis identifikation af forlaget, forkert brug af såvel økonomiske som juridiske begreber, herunder brugen af de juridiske begreber ”lån” og “erstatning”, samt de økonomiske begreber “brutto” og “netto”. Der er flere formuleringer som får os til at tænke om kontrakten mon er maskinoversat fra svensk?
Vi vil gå ud med nedenstående advarsel mod kontrakten tirsdag d. 22. oktober i Dansk Forfatterforenings Nyhedsbrev og på vores hjemmeside medmindre vi – senest søndag d. 20. oktober kl. 20.00 – på mail til jurist Anne Koldbæk modtager en bekræftelse fra jer på, at kontrakten øjeblikkeligt trækkes tilbage fra forfattere, der ikke har betalt endnu og at enhver forfatter, der har indgået kontrakten og betalt for det, vil blive kontaktet af jer og få tilbudt en ny kontrakt.
Jeres e-mail til os skal indeholde følgende sætning: Hoi Publishing anerkender at den fremsendte kontrakts vilkår er ugyldige grundet de mange uklarheder.
Kontrakten er så gennemført uklart formuleret at vi end ikke kan give jer en samlet oversigt over kontraktens uklarheder og fejl, og vores jurist mener at det vil være en umulig opgave, selv for en advokat, at skrive den nuværende kontrakt om.
I opfordres således til at få lavet en ny kontrakt med bistand af en dansk advokat med kendskab til bogbranchen, evt. efter forespørsel hos Danske Forlag (forlagenes brancheorganisation). Dansk Forfatterforening vil gerne tilbyde at vi får mulighed for at give vores bemærkninger til jeres nye standardkontrakt inden I begynder at anvende den.
Dansk Forfatterforening kommer næppe generelt til at kunne anerkende en økonomisk model, hvor en del af medfinansieringen kaldes et “lån” ligesom vi henviser jer til at bruge de i branchen sædvanligvis anvendte definitioner af prisgrundlag/omsætning (nettopriser og udsalgspriser) samt en klart defineret overskudsdeling. Vi kan henvise til vores hjemmeside:https://danskforfatterforening.dk/generelt-om-forlagskontrakter/
For så vidt angår Dansk Forfatterforenings fremtidige individuelle rådgivning af forfattere om jeres medudgivelseskontrakter, så vurderes disse som udgangspunkt efter følgende kriterier:https://danskforfatterforening.dk/wp-content/uploads/2020/09/20200929-Forfatterfinansiering.pdf
DFF’s udkast til advarsel til udsendelse d. 22/10 2024 (ændringer kan forekomme):
”ADVARSEL mod kontrakt udsendt af forlaget Hoi Publishing til danske forfattere.
Dansk Forfatterforening har fra et medlem modtaget en kontrakt tilbudt af ”forlaget Hoi Publishing”, der på enhver måde er fuldstændig uacceptabel. Den er uoverskuelig og umiddelbart urimelig.
Der er tale om en kontrakt, hvor forfatteren skal betale for en stor del af udgivelsen (medfinansiering). For det første er det umuligt at gennemskue hvor meget forfatteren kommer til at betale og betale for.
Ud over at betale for en ”udgivelsespakke” skal forfatteren angiveligt ”låne” penge rentefrit ud til forlaget, så forlaget kan betale for trykudgifter til de bøger, som derefter skal være forlagets ejendom. Anvendelsen af begrebet lån er juridisk forkert, da ”tilbagebetalingen” afhænger af bogsalget. Der er reelt tale om salg af ydelsen tryk af bøger til forfatteren, hvorfor de trykte bøger også må være forfatterens ejendom.
Dertil kommer at forlagskontrakten er uopsigelig i 8 år, royaltyberegningen er uigennemskuelig, og der kan komme mange ekstraomkostninger for forfatteren ind efter udgivelsen.
Dansk Forfatterforening har meddelt Hoi Publishing ved Hoi Forlag ApS, at kontrakten er så uklar, at den er ugyldig (en nullitet) efter dansk ret.”
Mvh. Dansk Forfatterforening
Morten Visby, formand, og Anne Koldbæk, jurist