Morten Visby har som formand for Dansk Forfatterforening modtaget mange henvendelser om lektørudtalelser gennem årene.
»Det er en meget indflydelsesrig vurdering, fordi lektørudtalelserne er en vigtig faktor i bibliotekernes materialevalg. Derfor er det også bekymrende med det her relativt nye fænomen med referencer til trigger warnings,« siger han og uddyber:
»Det er en rigtig farlig vej at gå, når man behæfter et værk med advarsler af den art. Det er en etisk og politisk vurdering af en bogs fiktive indhold, hvilket burde være bibliotekerne uvedkommende.«
Det er vigtigt at skelne mellem fortælling og budskab. Ellers risikerer at stemple en bog på forkert grundlag, forklarer Morten Visby:
»Litteraturen fordrer, at man kan beskrive ting, som ikke er pæne. Det er ikke det samme som at anbefale folk at opføre sig grimt.«
»Jeg er enig i, at det er nedsættende at tale sådan om au pair-assistenter, men jeg er ikke enig i, at bøger ikke må beskrive sådanne fiktive dialoger mellem børn som led i en fortælling med mange andre aspekter.«
Morten Visby fastholder dog, at han ikke oplever det som et omfattende problem, at politiske spørgsmål bevæger sig ind i lektørudtalelser eller andre vurderinger af litteratur.
»Jeg oplever det ikke som et omfattende fænomen, men jeg er enig med Kåre Bluitgen i, at det er bekymrende, og det er helt klart noget, vi som forfatterforening er opmærksomme på.«
Læs hele artiklen på Berlingske her