Dansk Forfatterforenings jurist har fået mange henvendelser fra medlemmer, der er ramt af konkursen i Superlux.
De medlemmer, der havde kontrakter med Superlux ApS (nu Short Stories ApS under konkurs), har omkring konkursen typisk fået en af 2 forskellige fællesmails udsendt fra Hoi Forlag ApS. Første fællesmail fastslår at forlaget Superlux er ramt af konkurs og at alle spørgsmål og krav skal rettes til kurator. Hvad man skal gøre, hvis man ikke er blevet overdraget til Hoi Forlag ApS, kommer vi tilbage til senere.
Forlagskontrakter overdraget til Hoi Forlag ApS
Anden fællesmail er gået til forfattere, som er overdraget fra Superlux ApS til Hoi Forlag ApS inden konkursen. Anden fællesmail indeholder følgende tekst (uddrag):”Da vi gennem sommeren har været i gang med at forberede sammenlægningen af alle forlag, er din titel/dine titler købt over i Hoi Forlag ApS, og dit forfatterskab og bogsalg fortsætter derfor uændret – ligesom beskrevet i den mail, du har modtaget om overdragelsen af din titel/dine titler til Hoi Forlag ApS. Foruden en del af titlerne har vi også købt brandnavnet, Superlux, hvilket derfor også betyder, at hvis dine bøger har været udgivet med Superlux-logo og navn, vil de stadig blive det, nu med Superlux som imprint. Dette er også grunden til, at virksomheden med Superlux’ CVR-nummer, 39662450, har skiftet navn til Short Stories ApS, da navnet Superlux tilhører Hoi Forlag som imprint.
… Har du royalty for 2023 og/eller for 2024 fra januar til og med juni til gode, skal du henvende dig til kurator…”
Flere forfattere samt DFF har fået bekræftet på skrift, at Hoi Forlag ApS vitterligt mener, at det kun er rettighederne til fortsat udgivelse, der er overdraget i de omfattede forlagskontrakter, mens de pågældende forfattere skal anmelde krav på forfalden royalty for 2023 samt for ikke opgjort royalty for 2024 i konkursboet, med overvejende sandsynlighed for at få 0 kroner udbetalt fra konkursboet.
Dansk Forfatterforening har over for Hoi Forlag ApS gjort gældende, at Hoi Forlag ApS for de overdragne kontrakter hæfter for alle ubetalte royaltykrav, dvs. også for før konkursen. Dette følger af såvel forlagskontrakterne som af dansk rets almindelige regler om debitorskifte (obligationsretten). Der er nemlig efter alt at dømme ikke tale om en virksomhedsoverdragelse, men om overdragelser af separate aktiver, der er nøje udvalgt af Hoi koncernen over en periode, hvori koncernens og begge selskabers ledelse – som er de samme fysiske personer – har været fuldt vidende om de økonomiske udfordringer i Superlux ApS.
Dansk Forfatterforening har på vegne af flere forfattere allerede ophævet et 2-cifret antal forlagskontrakter over for Hoi Forlag ApS begrundet i illoyalitet og misinformation over for forfatterne. Samtidigt har vi gjort gældende, at eftersom overdragelsen af kontrakternes ”rettigheder og forpligtelser” har fundet sted, så hænger Hoi Forlag ApS også på royaltykrav for såvel hele 2024 indtil ophævelserne får effekt, som for ubetalt royalty for tidligere år.
Det bemærkes i den forbindelse, at hvis man som forfatter ikke ønsker at ophæve de overdragne forlagskontrakter over for Hoi Forlag Aps, så bør man stadig påberåbe sig, at forpligtelserne (altså alle uafregnede royaltykrav) medfølger rettighederne, hvilket i øvrigt fremgår af Superlux’ standardkontrakt § 8.1.
Forfatterkontrakter der ikke er overdraget til Hoi Forlag ApS
Dette gælder de forfattere, der har fået første fællesmail – som er sendt fra Mia Rasmussen ca. 15. oktober 2024 – om som her er angivet i sin helhed: ”Kære Forfatter
På trods af en kæmpeindsats fra hele vores forlagsteam igennem de sidste fem måneder er vi desværre ikke lykkedes med at komme i mål med vores plan for afviklingen af Superlux. Det betyder, at virksomheden med CVR 39662450, som tidligere har været knyttet til Superlux-navnet, er under konkurs.
Hvis du har krav til virksomheden
Efter udstedelsen af konkursdekret må vi ikke længere udtale os om eller handle på vegne af virksomheden. Har du spørgsmål, fx til rettigheder mv., og har du royalty til gode, skal du henvende dig til kurator, som er:
Advokat Bjarne Lindrum Petersen
V/ advokat Mads Brandt
v/ advokatfuldmægtig Maria True
Dandyvej 3B
7100 Vejle
mtl@skovadvokater.dk
Det betyder, at forfatterkontrakterne IKKE er overdraget til Hoi Forlag ApS inden konkursen.
Forfatterkontrakterne er dermed havnet i konkursboet, men det betyder ikke at de automatisk ophører og du kan heller ikke opsige eller ophæve kontrakterne over for konkursboet pga. regler i konkursloven. Du er nødt til at få konkursboet til at tage stilling til om konkursboet vil ”indtræde” i dine kontrakter.
Du skal skrive til kurator mindst som følger: ”Jeg er forfatter til følgende værker, der er udgivet af Superlux, jf. vedhæftede kontrakter. Jeg har modtaget en mail fra Mia Rasmussen om, at kontrakterne ikke er overdraget til Hoi Forlag ApS.
Derfor anmoder jeg hermed kurator om at tage stilling til om konkursboet vil indtræde i mine kontrakter. Indtræder konkursboet ikke i kontrakterne varsles hermed ophævelse af kontrakterne og alle rettigheders tilbagegang med øjeblikkelig virkning.
Jeg anmelder tillige et estimeret krav på [….] kr. i royalty for 2024. Der er tale om et estimat, da jeg mangler information om salg af bøgerne i 2024. ”
Et estimeret krav kan f.eks. angives ud fra evt. opgørelser af værket fra 2023 eller ud fra oplysninger om første oplags størrelse i kontrakten for bøger udgivet i 2024.
I henhold til kontrakternes vilkår tilhører et evt. trykt restoplag af værket konkursboet, og det samme gør sig i udgangspunktet for filer til tryksats, e-bøger og lydbøger, medmindre andet udtrykkeligt fremgår af forlagskontrakterne.
Du kan evt. tilføje i din henvendelse, hvis du overvejer at købe trykte bøger og/eller filer. Vær dog opmærksom på, at der kan være andre, der har rettigheder til forsiden/illustrationer, og for lydbøger gør det samme sig gældende for indlæsere. Det kan betyde, at forsider skal udskiftes og at lydbøger ikke kan genudgives uden nærmere undersøgelser af rettighederne.
Problemer med at gøre krav på royalties for 2024
Indtil videre er der ikke klarhed over, hvor oplysninger om salg i 2024 frem til konkursdekretet befinder sig. Flere forfattere siger, at der ikke har stået noget i Proboox i løbet af 2024. Adgangen til Proboox blev lukket som følge af konkursen. Dansk Forfatterforening er i dialog med kurator om fremskaffelse af oplysninger herom. Derfor ved kurator også godt, at forfatterne ikke har de oplysninger, de skal bruge, for at kunne anmelde et mere præcist krav i boet.
Men hvorfor anmelde et estimeret krav på royalty i boet, er der nogen som helst udsigt til at få det dækket?
Et krav på royalties vil være det der hedder et simpelt krav (KL § 97), der først får en andel af boets værdier(dividende), når behandlingen af konkursboet og lønmodtagerkrav er dækket. Sandsynligheden for at få penge af konkursboet er derfor ret ringe.
Til gengæld kan man, når konkursbehandlingen er slut, afskrive det udækkede krav, som man har anmeldt i boet, som tab i sin årsopgørelse.
Dansk Forfatterforening, Anne Koldbæk, jurist.