Find oversætter

Månedens fagforfatter – maj 2023

At få lov at skrive om et emne jeg elsker – til en målgruppe, som jeg holder utroligt meget af – opfatter jeg som en win-win-situation.

Af De faglitterære - 1. maj 2023
Vil du præsentere dig for os? 

Jeg hedder Anne Rosenskjold Nordvig.

Jeg er uddannet skolelærer, men arbejder i dag udelukkende som lærebogsforfatter og som iværksætter i min virksomhed Tall Hat Tales.

Siden jeg var barn, har jeg elsket at skrive historier, og i mange år troede jeg, at jeg skulle skrive skønlitteratur, når jeg blev voksen.

 Jeg var 19 år, da min første tekst blev udgivet. Tivoligarden fyldte 160 år og ønskede i den forbindelse at udgive en jubilæumsbog om livet i garden. Jeg blev spurgt, om jeg ville skrive min erindring, og min allerførste udgivelse handler derfor om min tid som tivoliprinsesse i sommeren 81.

 

Hvad udmærker dine bøger sig ved? 

Mine efterfølgende 22 bøger er alle lærebogsbøger til grundskolen som næsten alle omhandler religion og filosofi.

Børn er nysgerrige væsner, og jeg synes det er superspændende at filosofere med dem om store universelle spørgsmål, som Hvad er et menneske, Hvem er jeg, Hvad sker der når vi dør osv. Samtidig er det også interessant at undersøge, hvordan mennesker før os har tænkt, og hvordan religionerne har spillet og stadig – den dag i dag – spiller en rolle.

Som lærebogsforfatter er jeg underlagt undervisningsministeriets krav, da mine bøger fungerer som et arbejdsredskab for læreren, og derfor er det vigtigt, at bøgerne lever op til fagformålene.

Samtidig har jeg stor fokus på min målgruppe, når jeg skriver. Det er vigtigt for mig, at alle børn – uanset baggrund – kan spejle sig i teksterne og føle sig som en del af fællesskabet. En stor del af min tid bruger jeg derfor på selve formidlingen – præsentation af emne, indhold, formulering og valg af illustrationer.

 

Hvilken af dine bøger har størst betydning for dig? 

Min første bog om religion Under samme Himmel 1 har nok haft størst betydning for mig, da den var startskuddet til mit forfatterskab.

 

Hvorfor skriver du lærebøger? 

Jeg har altid elsket at undervise børn. Og særligt religion er supersjovt at undervise i. Så dét at få lov at skrive om et emne jeg elsker – til en målgruppe, som jeg holder utroligt meget af – opfatter jeg som en win-win-situation.

 

Hvilke forfattere inspirerer dig og hvorfor? 

H.C. Andersen er en forfatter, som jeg er utroligt fascineret af. Hans evne til at udtrykke sin (ofte kritiske) holdning via genren ’eventyr’ er unik. At han samtidig har kunne ramme noget hos os alle uanset køn, nationalitet og alder er ligeledes imponerende. Så ja, han står som den største forfatter for mig.

 

Hvad skriver du på lige nu? 

Lige nu skriver jeg på min anden bog i serien Filosofi i indskolingen – Tænk med Ruth Viola om fællesskab. Den er lidt anderledes, end hvad jeg tidligere har skrevet, da den er meget kreativ og legende i sit udtryk. Filosofi kan være meget abstrakt, så for at gøre det mere konkret har jeg indtænkt kreative opgaver og lege.

Lyt evt. til denne podcast, hvor jeg fortæller om mine tanker bag bogen.

 

Hvordan kombinerer du dit arbejde med arbejdet med at skrive bøger? 

I dag er jeg selvstændig, så nu kan jeg godt afsætte hele dage til at skrive. Men tidligere foregik det altid om aftenen og natten, når børnene var lagt i seng.

 

Hvordan håndterer du fagforfatterens vekslen mellem research og skriveri? 

I mit forfatterskab smelter research- og skrivedelen sammen. Jeg kan finde alle mine informationer på nettet eller det lokale bibliotek. Og jeg læser derfor løbende om emnerne, hvorefter jeg skriver ned umiddelbart efter.

 

Hvad tænker du er lærebogens største udfordring i dag? 

 

Jeg tror lærebogens største udfordring i dag, er den manglende forståelse for lærebogsforfatterens arbejdsvilkår. Der hersker en generel opfattelse af, at lærebøger er noget man skriver i forlængelse af sit øvrige arbejde, og det herved er en del af jobbeskrivelsen. Dette er dog langt fra sandheden, og lærebogens tilblivelse er derfor helt afhængig af mennesker, der brænder så meget for deres forfatterskab, at de er villige til at afsætte gratis tid og ressourcer for at dette skal lykkes.

2004 - 2023 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte