Find oversætter

Charlotte Langkilde: Vi skal have ordnede forhold for podcasts

I seneste nyhedsbrev efterlyste vi sager, hvor F-medlemmers ophavsretslige materialer er blevet udnyttet i podcasts uden forudgående aftale. Her er Charlotte Langkildes historie.

Af De faglitterære - 18. september 2023

Forhistorien

Den journalistiske virksomhed Rakkerpak kontaktede mig, fordi de var i gang med at lave en podcast om en af mine bøger, Bedraget – Sagen om Nordisk Fjer, udgivet af Lindhardt og Ringhof i 2013. Rakkerpaks podcast skulle udgives på Gyldendal, og Rakkerpak ønskede min medvirken som specialist. Efter en del diskussion frem og tilbage meddelte jeg Rakkerpak et honorarkrav på 10.000 kr. ex moms. Rakkerpak meddelte så, at de ikke betalte honorar, men at de kunne tilbyde mig 500 kr. for ulejligheden for hvert fremmøde hos dem, dvs. max. 1.500 kr. De refererede samtidig til forfattere fra andre podcasts, som havde accepteret disse vilkår.

Jeg afviste herefter at deltage med den begrundelse, at Rakkerpak ville udnytte og videresælge resultatet af mit arbejde – bogen tog mig fem arbejdsår – uden et rimeligt honorar for min medvirken som specialist. Rakkerpak afviste min indvending. Siden blev deres kontakt hos Gyldendal koblet på sagen og bebrejdede mig min kritik af Rakkerpak.

 

Podcasten udkommer

Da podcasten udkom på Gyldendal, opdagede jeg, at de havde brugt samme markante fotografi på ”forsiden” af podcasten samt samme farver tekst i titlen, som er anvendt på alle udgaver af min bog. Da vores jurist, Anne Koldbæk, henvendte sig til Gyldendal, blev det ændret med det samme, da det var ”egnet til at fremkalde forveksling” med mit værk (Ophavsretslovens § 73).

Problemet er selvfølgelig, at Rakkerpak ville bruge mig som specialist uden et rimeligt honorar til mig. Da mængden af podcasts er stigende, forekommer det vigtigt at tale vores indsats som forfattere op på dette punkt. Vi medvirker gerne, men det skal være til et rimeligt honorar, som afspejler vores store arbejde.

Jeg opfordrer hermed medlemmerne af den Faglitterære gruppe til at henvende sig til mig, hvis de har lignende eksempler, så vi kan tage emnet op i relevant regi.

Charlotte Langkilde

 

2004 - 2023 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte