Find oversætter

Månedens fagforfatter: Ilse Sand

Hvis jeg ikke solgte bøger i udlandet, ville jeg ikke kunne leve af mit forfatterskab.

Af De faglitterære - 1. juni 2020
Vil du præsentere dig for os?

Mit navn er Ilse Sand. Efter 11 år som sognepræst og cirka lige så mange år som privatpraktiserende psykoterapeut skriver jeg nu på fuld tid. Jeg er opvokset i et hjem, hvor der ikke blev læst bøger. Da jeg begyndte i skolen, vidste jeg ingenting om noget som helst udenfor vores eget landbrug, men jeg kunne synge ”Smilende Sussie” udenad, for min mor gik højt op i dansktoppen 🙂

Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg skulle være forfatter. Det kom meget pludseligt. I 2010 underviste jeg i særlig sensitivitet i små grupper og opdagede, at der var stor efterspørgsel på litteratur om emnet på dansk. Det så jeg som en spændende udfordring og som en chance, og fem måneder efter udkom jeg på eget forlag med min første bog ”Elsk dig selv”.
Men det var først, da jeg begyndte at sælge i udlandet, at jeg kunne leve af mit forfatterskab.

Hvad udmærker dine bøger sig med?

Mine nu syv bøger er alle selvhjælpsbøger. Fx i hvordan man heler en relation, der er gået itu, hvordan man aflægger uhensigtsmæssige forsvarsstrategier i kærlighedsrelationer, hvordan man hjælper andre, så det virker – også på lang sigt – og man undgår blot at blive en sovepude.
Bøgerne er tilsammen oversat til 24 sprog og er især populære i Asien. Jeg bliver ofte spurgt, hvorfor mine bøger sælger godt på den anden side af jordkloden. Da jeg en dag mødte en kinesisk forfatter på Hald Hovedgaard, gav jeg spørgsmålet videre til hende. Hun mente, det må være fordi mine bøger er lette at forstå. Det bestræber jeg mig nemlig på, at de skal være. Min mor havde kun syv års skolegang. Mens jeg skriver, overvejer jeg hele tiden, om hun ville kunne forstå det, og ellers skriver jeg det om.

Hvilke af dine bøger har størst betydning for dig?

Jeg er netop udkommet med bogen ”Venlige øjne på dig selv – slip dårlig samvittighed”. Mine seks første bøger har jeg udgivet på eget forlag. Jeg har nydt at kunne tage alle beslutningerne og styre hele processen selv. Men nu er jeg for første gang udkommet på et forlag, og det gør rigtig mange ting lettere fx pressearbejdet. Denne bog får en helt anden eksponering i medierne, end mine andre bøger har fået. Forhåbentlig giver det foredragsbookinger, når Danmark lukker op igen.
Bogen er en selvhjælpsbog med råd og redskaber til den, der lidt for let får dårlig samvittighed. Den dårlige samvittighed siger ”det kan du gøre bedre”. Nogle gange har den ret. Men andre gange bliver den ved med at genere, selv om personen har gjort alt, hvad der står i hans eller hendes magt. Ofte trænger vi til at dele skylden med andre, så vi ikke påtager os 100 % af skylden for noget, vi fx kun har haft 7% indflydelse på.

Hvilke forfattere inspirerer dig og hvorfor?

Jeg har skrevet speciale om Søren Kierkegaard og C. G. Jung. Mit speciale hedder ”Vejen til selvet”. Hele mit forfatterskab handler på en måde om at blive sig selv og acceptere sig selv. Jeg ved, hvor smertefuldt, det kan være, når man er langt væk fra – eller vred på – sig selv.
Jeg er desuden inspireret af en af Danmarks klogeste nulevende indenfor mit felt: præst og psykoterapeut Bent Falk, som jeg har fulgt og modtaget undervisning af i forskellige grupper siden 1997.

Hvad skriver du på lige nu?

Jeg er netop færdig med en bog, og er lige nu på udkig efter ny inspiration.

Hvordan ser din almindelige arbejdsdag ud?

Som udgangspunkt arbejder jeg hjemme, men jeg har også et skrivebord i et fælleskontor i Filmbyen i Aarhus. Når jeg trænger til selskab, kører jeg derind og nyder, at der er andre kreative sjæle at spise frokost med.
Jeg bruger meget tid på at skrive med udenlandske forlag og læsere. Jeg udgiver nyhedsbrev på dansk, engelsk og svensk og har Facebook-sider på de tre sprog. Det tager alt sammen tid.

Når jeg er i begyndelsesfasen af en ny bog, forsøger jeg at vente med at tjekke mail til om eftermiddagen, så jeg kan skrive i flow fra morgenstunden uden at blive forstyrret.

Hvordan håndterer du fagforfatterens vekslen mellem research og skriveri?

Det giver på en måde sig selv. Som psykoterapeut og foredragsholder, har jeg ofte formidlet bogens indhold allerede inden jeg begynder at skrive. Så meget af researchen er allerede lavet. Men indimellem sætter jeg et par dage af til at læse ny litteratur om mine emner.

Hvad synes du om faglitteraturens stilling i Danmark i dag?

Hvis jeg ikke solgte bøger i udlandet, ville jeg ikke kunne leve af mit forfatterskab.

Findes der nogen anden forfatters bog, som du gerne ville have skrevet?

Jeg ville ønske, jeg havde et spændende, kunstnerisk sprog, sådan som mange skønlitterære forfattere har.

Foto: Kasper Lau.

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte