Der var engang et anerkendt forlag, der hed Vandkunsten. Det var så velestimeret, at man var en heldig forfatter, hvis man kunne få sin bog udgivet der. Forlagets bøger fik gode anmeldelser, og det betød meget i forhold til at få fonde til at betale for udgivelsen, og bøgerne blev indkøbt af bibliotekerne.
En dag sendte en forfatter, vi vil kalde ham Kim, sin bog til forlaget. Forlæggeren var begejstret og skrev til Kim, at bogen skulle udkomme på Vandkunsten. Kim var ikke paragrafrytter, men medlem af Forfatterforeningen og ville have en skriftlig kontrakt med forlaget. Desværre var det svært at få forlæggeren i tale om en kontrakt, og Kim fik derfor hjælp af Forfatterforeningen til at rykke, så det lykkedes at få en kontrakt med royaltysats og betalingstidspunkt. Bogen udkom, og Kim var glad.
Et år efter ventede Kim spændt på at få opgørelsen over, hvor mange bøger der var solgt. Da den ikke kom til tiden, skrev Kim til forlæggeren flere gange uden at få svar. Så fik Kim Forfatterforeningen til at skrive til forlæggeren. Efter en del rykkere kom der en bekræftelse på, at forlaget skyldte Kim 12.000 kr. Så skulle man tro, at forlæggeren betalte, men efter flere rykkere måtte Forfatterforeningen hyre en advokat til at true med fogedretten, og først da betalte forlæggeren. Et par måneder senere mødte Kim tilfældigvis forlæggeren. Kim sagde venligt goddag, forlæggeren svarede: ”Dig taler jeg ikke med, du pudsede jo Forfatterforeningen på mig.”
Eventyret er frit efter Forfatterforeningens jurists hukommelse om en konkret sag. Og desværre endte det ikke lykkeligt for alle forlagets forfattere. Følgende er fakta fra konkursbehandlingen:
I september 2023 gik forlaget Vandkunsten konkurs. Ifølge kurators oplysninger havde forlaget Vandkunsten ved konkursen ca. 90.000 bøger på lager hos DBK, og før konkursen genererede salget af trykte bøger en omsætning på ca. 30.000 kr. pr. måned. I årsrapporten for 2021 var der ifølge forlæggeren et overskud på 77.131 kr., og værdien af varelageret var 652.566 kr. Der blev ikke indsendt årsrapport for 2022 til Erhvervsstyrelsen, og kurator har også oplyst, at forlaget ikke har bogført i 2023.
DFF anmeldte til kurator i oktober 2023 et estimeret økonomisk krav for vores medlemmer med værker hos Forlaget Vandkunsten på ca. 400.000 kr. for perioden 2020-2023. Det er estimeret på baggrund af oplysninger fra kurator om omsætningen og den for nettopris sædvanlige royalty på ca. 25 procent. I den seneste cirkulæreskrivelse fra kurator af 3. februar 2025 har kurator skrevet, at der p.t. er aktiver i boet til en værdi af ca. 308.000 kr., mens der er anmeldt krav for ca. 2.940.000 kr. Juristen i Dansk Forfatterforening forventer ikke, at der bliver penge til udbetaling til de ramte medlemmer.
I anmeldelsen skrev vi yderligere på baggrund af DFF’s jurists erfaring fra kontraktrådgivning siden 2012:
”Der har årligt været problemsager med forlaget Vandkunsten, typisk manglende betaling, forsinkede udgivelser og – meget ofte – ingen skriftlige forlagsaftaler.
Som følge heraf skal vi indledningsvist OPFORDRE kurator til at bekræfte over for Dansk Forfatterforening, at boet ikke vil videreoverdrage forlagsvirksomheden inkl. kontraktforhold med litterære ophavsmænd. I tilfælde af videreoverdragelse, herunder ikke mindst til en ny konstruktion, som [samme] forlægger står bag, vil det blive mødt med massive juridiske indsigelser mod kontraktgrundlaget, som for rigtig mange litterære ophavsmænds vedkommende ikke findes konciperet på skrift.
Det er DFF’s skøn baseret på adskillige års kendskab til forlagets praksis, at der ikke foreligger skriftlige udgivelseskontrakter for 50-75 procent af forlagets aftaler med oversættere, forfattere og illustratorer.
I henhold til dansk ret er mundtlige aftaler gyldige, og der gælder kun i meget begrænset omfang regler om, hvad aftaler skal indeholde.
Som følge af specialitetsprincippet i ophavsretslovens § 53, stk. 3, skal aftaler om overdragelse af ophavsret fortolkes indskrænkende til fordel for ophavsmanden ift. rettighedernes omfang.
Foreligger der ikke en skriftlig forlagsaftale må kontrakten så meget desto mere fortolkes indskrænkende, således at der fra udgangspunktet alene er overdraget ret til at udgive værket på dansk i den/de primære udgaver, dvs. de udgaver, der udkommer på den tidligste udgivelses-
dato. Typisk er der tale om udgivelsen af første trykte udgave, 1. oplag.
Det gøres gældende, at sådanne vedvarende, ikke-konciperede og massivt uklare kontraktforhold lider af vedvarende væsentlig misligholdelse, der kan lede til kontrakternes øjeblikkelige ophævelse, subsidiært at de grundet de samme forhold kan opsiges med et rimeligt kort varsel. Dette forbeholdes for alle Dansk Forfatterforenings medlemmer, såfremt boet gør gældende, at kontraktforholdene fortsætter.”
Kurator har siden erklæret, at boet ikke er indtrådt i Forlaget Vandkunstens kontraktforhold med forfattere, oversættere og illustratorer, hvormed alle rettigheder overdraget til forlaget er gået tilbage.
Og boglageret? Som flere medlemmer nok har erfaret, er kurator endnu ikke i stand til at sælge bøger fra varelageret, da der er en juridisk tvist mellem kurator og DBK om DBK’s eventuelle ret til at tilbageholde bøgerne med henblik på dækning af deres krav. ※