Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 7 - 2016

forfatter liv

Jens Blendstrup er født i 1968 i Aarhus og cand. mag. i historie og litteratur.
Han debuterede som forfatter i 1998, og senest har han udgivet ’Slagterkoner og bagerenker’ i efteråret 2016. Hans gennembrudsroman ’Gud taler ud’ fra 2004 er et portræt af en forælder, der skruppelløst krænker og sårer. Romanen er ved at blive filmatiseret.

Hvordan var det at udgive
din første bog?

Fantastisk. Og nervepirrende. Og uvirkeligt. Jeg har det stadig sådan, at det var mere held end forstand. Jeg var også delvist i chok flere år efter.

Hvordan er det anderledes at udgive din nyeste bog i forhold til den første?

Dengang vidste jeg mindre, hvad jeg skrev. Jeg var nok tættere på lyrikken. I dag ved jeg, hvor jeg vil hen. Og sproget er blevet et redskab, hvor det før var mere løsgående missiler, der skulle prøves af … argh, ok, det er det gudskelov stadig nogle gange. Men hver bog er i og for sig svendestykker.

Hvornår mærkede du for første gang lyst til at blive forfatter – og hvad ville du skrive?

Jeg skrev en gyser i femte klasse, og jeg kan tydeligt huske følelsen af at forsvinde og vågne igen, da den var skrevet. Min far havde en god ven, der var forfatter, men jeg troede aldrig, det var noget jeg kunne leve af … eller kunne lave. Det tror jeg egentlig stadig ikke på, det har været magisk, faktisk.

Hvilken udgivelse er du særlig stolt af? Eller flov over?

Jeg er om ikke flov, så lidt irriteret på den første, fordi jeg ikke havde fundet min tone. Men ’Gud taler ud’ er den, jeg er gladest for. Jeg er glad for, at den blev skrevet, som den blev skrevet på det tidspunkt, hvor den var klar til at blive skrevet. Det var, som om karosseriet bare ventede på, at jeg satte mig ind og startede den bog. Det gik også meget hurtigt.

Har du ritualer, der skal overholdes,
når du skriver?

Klart. Superpiratos. Fire stykker mast sammen og så kaffe samtidig. Turbokaffe. Alternativt en god whiskysnus. Eller ved total krise: Massiv piberygning.

Hvilken forfatter vil du gerne være?

Jeg ville rigtig gerne have en voldsom krigsskade, mangle et ben eller på anden måde være ramponeret af livet, måske udstråle en form for sorg. Det giver pondus. Men hvilken jeg gerne ville være? Ernest Hemingway er jo en forfatter med begge ben på jorden. Eller Kurt Vonnegut. Det er vel det, der hedder no bullshit forfattere. Her er det jo værket, der er det essentielle. Jeg kunne godt tænke mig at være mere kold og kontrolleret og ligeglad med at underholde.

 

2004 - 2022 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte