Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 3 - 2018

En forfatter tager til genmæle

Når en forfatter får en dårlig anmeldelse, forventes hun at bide smerten i sig.

Af Lene Møller Jørgensen

Jeg ved godt, at det kan opfattes, som om man udstiller sin finfølelse, hvis man protesterer,” siger Frits Andersen, forfatter, litteraturhistoriker og lektor ved Aarhus Universitet, der valgte at anfægte en anmelders autoritet.

”Men jeg har selv skrevet mange anmeldelser og mener, at anmelderen skal gengive, hvad projektet går ud på, og så forholde sig til det i sin anmeldelse – man skal forstå tekstens præmis,” siger han.

Det mener han ikke, at Kristeligt Dagblads Carsten Bach-Nielsen gjorde i sin anmeldelse af Frits Andersens nyligt udkomne illustrerede værk Sydhavsøen – Nydelsens geografi.

 

Epokegørende eller ulæselig?

En mandag i juni blev bogen rost til skyerne af en anmelder på et landsdækkende dagblad, og dagen efter blev den affejet som ulæselig af et andet dagblad. Et skoleeksempel på, hvor forskelligt to vidende og professionelle kritikere kan læse og bedømme en bog.

I Dagbladet Politiken var litteraturredaktør Jes Stein Pedersen helt oppe at ringe, mens Kristeligt Dagblads anmelder Carsten Bach-Nielsen ikke havde meget tilovers for værket.

Jes Stein Pedersen kalder værket for ”nyskabende litteratur- og idéhistorie” og gav seks hjerter.

Carsten Bach-Nielsen derimod skriver om udgivelsen, at ”dens og forfatterens altoverskyggende problem er, at den stort set er ulæselig som følge af sit universitære mandarin-sprog. Den er springende og uklar. Der er så mange forskellige dagsordener i denne bog, at det flimrer. Et er sikkert: at det ikke er litteraturen, der er i centrum, men en mere dunkel politisk agenda.”

 

Himmelvid forskel

Den anmeldelse fik Frits Andersen til at sende et debatindlæg til Kristeligt Dagblad, hvor han udfordrer anmelderen og bl.a. spørger til, hvad anmelderens egen politiske irritation konkret handler om.

”Først reagerede jeg på, at der er så himmelvid stor forskel på de to anmeldelser, og bogen har i øvrigt fået gode anmeldelser alle andre steder. Når han mener, at min bog har en dunkel politisk agenda, så kunne han godt forklare, hvad han mener, og det får mig til at overveje, om anmelderen selv læser den med bestemte briller på eller ud fra en vinkel, som han måske har misforstået,” siger Frits Andersen og nævner, at Carsten Bach-Nielsen muligvis læser bogen ud fra sin faglige baggrund, som er kirkehistorisk.

Anmelderen har ikke svaret på Frits Andersens indlæg, og på en henvendelse fra Forfatteren svarer Carsten Bach-Nielsen, at han ikke er interesseret i at medvirke her.

 

 

2004 - 2021 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte