Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 2 - 2017

Ingrid Vang Nyman – Pippis anden mor

Af illustrator Sille Jensen

Ingrid Vang Nyman er den danske illustrator, der skabte den tegnede pige, vi alle sammen kender som Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe. Pippi og hendes illustrator havde flere fællestræk. Som Pippi var Ingrid begavet, skarp og selvstændig. Hun havde også rødt hår, voksede op uden en far, og var som barn en vilter og noget uregerlig drengepige.

Ingrid Vang blev født i Vejen i 1916, og gik som ung nogle år på Det Kongelige Danske Kunstakademi. I 1942 flyttede hun til Stockholm med sin svenske ægtefælle, Arne Nyman. Her blev hun hyret af en forlægger til at illustrere bogen om Pippi Langstrømpe, skrevet af den endnu helt ukendte Astrid Lindgren. Pippi udkom i 1945 og blev en øjeblikkelig succes.

Ingrid Vang Nymans billedsprog med de klare farver, kraftige konturlinjer og store, enkle flader med kun få detaljer var både meget karakteristisk og meget moderne. Illustrationernes udtryk står endnu i dag, 70 år gamle, friskt og levende, uden noget af det det pussenussede eller idylliserende præg, som ældre børnebogsillustrationer kan have.

Hun tog sine opgaver som børnebogsillustrator meget alvorligt og mente, at illustrationer for børn skulle have samme kunstneriske niveau som arbejder for voksne. ”Jeg kan lide at tegne og male, men det er specielt dejligt at tegne til børn,” sagde hun i et interview.

I årene mellem 1945 og 1952 arbejdede hun kolossalt meget, og det var i de år, at hendes vigtigste arbejder blev skabt. Udover at illustrere, arbejdede hun også med keramik og maleri.

Astrid Lindgren kaldte hende på et tidspunkt “Sveriges bedste børnebogstegner” og skrev om hende at ”Enhver forfatter, som har haft det held at få en kongenial tegner til sin bog, står i evig taknemmelighedsgæld til tegneren.” Alligevel var deres samarbejde ikke let. Ingrid Vang Nyman stillede – nok urealistiske – høje krav til aflønningen af sit arbejde, noget som forlagene stejlede over.

Ingrid Vang Nyman døde som 43-årig i 1959. Da Ingrid Vang Nyman blev født i 1916, ville hun i dag være over 100 år, hvis hun levede, og det jubilæum giver jo ekstra grund til at fejre hende.

’Pippi fra Vejen’ hedder
den udstilling om Ingrid
Vang Nymans værk,
som frem til 25. juni i år
bliver vist på Vejen
Kunstmuseum.

Læs mere om udstillingen:
www.vejenkunstmuseum.dk

 

2004 - 2022 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte