Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 5 - 2016

INTERVIEW Bag om bogen på BogForum

Lær om alle faser i en bogs tilblivelse – lige fra sproglige udfordringer til korrektur og tryk.

Af Anna Bridgwater

En bog er summen af en lang række processer. Derfor får BogForum i år får helt nyt indhold i form af et stort ”Skriv Selv”-område. Det sker i samarbejde med SAXO.com, og området får tre elementer:

Der er Saxo Scenen, hvor skrivende mennesker fortæller om at skrive. Det kan være etablerede forfattere, skriveundervisere, selvudgivere eller noget fjerde. For det andet bliver der en stor fællesstand for forfattere, som sammenslutningen NewPub står bag. Her kan selvudgivere og mikroforlag købe sig plads til at præsentere egne værker og erfaringer. Endelig bliver der en række stande, hvor der fokuseres på bogens skabelsesproces, ikke den færdige bog: Det kunne være fx forfatterskoler, trykkerier eller oversættere, der køber en stand, hvor de kan møde deres potentielle nye samarbejdspartnere.

Forfatter Eva Maria Fredensborg er medlem af NewPub og med i Skriv Selv-områdets programudvalg fortæller noget om tankerne bag.

Hvorfor har man valgt at fokusere på processen med Skriv Selv-området på BogForum?

Min egen motivation for at involvere mig i projektet er, at jeg gerne så en mere åben og inkluderende bogbranche. Jeg er stødt på folk, der er bekymrede for, om initiativer som Skriv Selv-området fører til, at det litterære landskab nu i endnu højere grad bliver invaderet af glade amatører, og det forstår jeg ikke. Alle, selv den mest feterede og bedst sælgende forfatter, er jo startet som et håbefuldt talent.

Så når en undersøgelse blandt Saxo.coms kunder viser, at hver tredje drømmer om at skrive en bog, mener jeg, at vi bør juble – både fordi en af dem måske en dag skriver noget unikt, og fordi mennesker, der skriver, ikke bare læser mere end gennemsnittet, men også taler om litteratur, og måske endda i kredse, hvor den ellers ikke fylder ret meget.

Det vil vi gerne opmuntre ved at bede de etablerede forfattere om at lukke op til maskinrummet og dele deres tips til, hvordan man løser konkrete udfordringer med en tekst og bliver bedre til at skrive.

Udover selve skriveprocessen vil vi på Saxo Scenen også dække emner, som hvorfor nogle mennesker skriver i smug, hvordan man skaber tid til at skrive i en hektisk hverdag, og hvordan man finder troen på sig selv som forfatter.

Hvordan er interessen for Skriv Selv-området?

Interessen har været overvældende. Bortset fra ydertiderne var Forfatternes Fællesstand udsolgt på nogle få uger, og på nuværende tidspunkt har 70 selvudgivere, mikroforlæggere og andre branchefolk tegnet sig for nogle timer hver.

I Saxo Scenens programudvalg har vi prioriteret at give tid til at komme i dybden med 30 minutter lange oplæg, hvilket betyder, at vi kun har plads til i alt 50 programpunkter, og vi har måttet vælge med hård hånd for at sammensætte et program med alt fra debuterende selvudgivere til de sidste to års vindere af Debutantprisen. Alt i alt vil publikum kunne møde langt over hundrede forskellige forfattere i Skriv Selv-området i løbet af de tre messedage.

 

Du startede som selvudgiver, inden du kom på Politikens Forlag – hvad ville have været værdifuldt for dig at opleve på BogForum dengang?

En af de store forfattermyter handler om den guddommelige inspiration; altså forfatteren som et medie, der bare sætter sig ned og skriver alle de ord, muserne dikterer. Den myte er skøn, men ikke særlig befordrende for troen på, at man selv kan blive forfatter. Derfor elskede jeg – og det gør jeg stadig – når andre forfattere afslørede, hvordan de havde skabt deres værker, og det har jeg indimellem været heldig at opleve på BogForum. Problemet har været at finde det.

BogForum skal tilfredsstille mange forskellige interesser, så når der står i programmet, at Ida Jessen skal tale om sin nyeste bog, er det umuligt at vide på forhånd, om interviewet kommer til at handle om, hvad hun har skrevet eller hvordan, og derfor ville jeg formentlig have taget permanent ophold i Skriv Selv-området, hvis det havde eksisteret dengang.

 

Ville du have været med på Forfatternes Fællesstand, dengang du selv udgav dine bøger?

Mine bøger hører hjemme på Politikens stand, men hvis jeg stadig havde været selvudgiver, ville jeg da helt klart have købt mig ind på fællesstanden. I to år delte Kim Juul og jeg en stand på Krimimessen i Horsens, og det var en ubetinget positiv oplevelse, både i salgsmæssig forstand og i forhold til at møde sine læsere på en dejlig jordnær måde, og derfor ærgrede det mig, når læsere skrev og spurgte, om de kunne møde mig på BogForum, for den opgave magtede jeg ikke. At have egen stand på BogForum er en langt større investering end Krimimessen, og hvis man er lidt introvert, hvilket mange forfattere givetvis er, kan tre hele dage på en stand, hvor man konstant skal være klar til at tale med fremmede mennesker, være en kolossal udfordring.

Her er Forfatternes Fællesstands tilbud om at købe sig ind i fire timer for kun 1.400 kr. en rigtig fin løsning, der giver selvudgivere og mikroforlæggere mulighed for at være til stede på BogForum uden at knække halsen hverken økonomisk eller menneskeligt.

 

Hvad kan Saxo Scenen og Skriv Selv-området tilbyde, der kan være en hjælp til at opkvalificere egne tekster?

Professionel feedback på konkrete tekster er formentlig noget af det, der står højest på ønskelisten hos de fleste skrivende, men jeg kan slet ikke se, hvordan det skulle foregå rent praktisk, og jeg tænker også, at noget så følsomt som dette bør foregå i mere rolige rammer. Derfor indgår det ikke i det overordnede koncept for Skriv Selv-området.

Det, vi kan tilbyde, er først og fremmest hjælp til selvhjælp i form af konkrete tips og gode råd, som tilhørerne kan tage med sig hjem og arbejde videre med, men både blandt udstillerne på fællesstanden og de enkeltstående stande i Skriv Selv-området vil man kunne møde fagfolk, der arbejder med at give feedback på tekster, og her vil publikum altså kunne knytte kontakter, de kan søge hjælp hos efterfølgende. ·

FAKTA

Hvis du vil høre, om der er flere ledige pladser på Forfatternes Fællesstand, kan du kontakte Karsten Pers på karsten@karstenpers.dk.

Man kan købe sig ind på formiddag og/eller eftermiddag for fire timer ad gangen á 1.400 kr. Man står selv på standen de fire timer med sine bøger og andre talenter til salg. Standen er indrettet med planter, skrivemaskiner, tæpper, puder og meget andet. Desuden er der en lille stand, hvor man kan optræde solo i én time ad gangen.

 

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte