Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 3 - 2017

VINDUE TIL DE SMÅ FORLAG

Forfatteren sætter fokus på to mennesker, der hver især gør en indsats for at formidle de små forlags bøger til læserne.

Af Lykke Strunk

Interview: store bøger fra små forlag

Christel Sunesen er en af initiativtagerne og drivkræfterne bag Lille Bogdag – en litteraturfestival for de små forlag og bogfolkets chance for at komme i kontakt med udgivelser, som ikke når frem til boghandlerkæderne.

Hvad er tanken bag at afholde en festival for mikroforlag?

Lille Bogdag er skabt for at skabe opmærksomhed om alle de små, stærke forlag og deres ofte helt unikke bøger. Særligt i medierne mangler der fokus på alle de geniale udgivelser og på forlagene. Det er svært for læserne at vide, hvor de skal finde information om disse bøger, selv om de er interesserede. Og det er svært for forlæggerne at få ørenlyd, fordi de ikke rigtig har nogen penge til markedsføring.

På Lille Bogdag opstår et fællesskab mellem forlæggere, forfattere og læsere, fordi vi på alle leder og kanter lærer hinanden at kende. Det hele bliver bare en større samtale.

Man fornemmer nogle gange en fordom om, at hvis det er småt, så er det ikke godt. Det vil vi gerne modbevise. Vores slogan er ”små forlag, store bøger”. Og bare fordi det er småt, behøver det ikke at være smalt.

Lille Bogdag vokser, men der er også en grænse for, hvor meget det skal vokse, fordi det netop skal være nogle hyggelige dage i et rum af skøn litteratur.

 

Hvordan lykkes det jer i praksis at arrangere festivalen?

Det samarbejde, vi har i Lille Bogdag-gruppen, er virkelig unikt. Vi holder fem-seks møder i løbet af et år, hvor vi uddelegerer, og så klarer vi det med en facebookgruppe og mails, og det kører gnidningsfrit og professionelt. Vi er alle meget dedikerede, selvom det er frivilligt arbejde.

Sidste år fik vi det op at køre med crowdfunding, hvor vi fik 18.000 kr. ind på under et døgn, med god hjælp fra Specialtrykkeriet, som også støtter i år med tryk af program.

I år har vi fået støtte fra Statens Kunstfond, og Den Frie Udstillingsbygning lægger gratis lokaler til. Og så tager vi i år en mindre entré, fordi vi laver et fysisk program. Håbet er at få et overskud, som kan gå til næste års Lille Bogdag.

 

Hvad er helt særligt for Lille Bogdag?

Her møder læserne seriøse forlæggere med virkelig gode udgivelser, og ca. 40 forlag og syv tidsskrifter deltager. Publikum kan også høre oplæsninger og samtaler med over 40 både nye og etablerede forfattere. Det er vigtigt for os, at publikum ser det bedste af det bedste. Det skylder vi dem, når de er modige nok til at åbne sig for det hav af usædvanlig litteratur.

Vi ønsker at give nogle nede-på-jorden rammer for litteraturen, og det har både publikum, forlagene og forfatterne taget rigtig godt imod. Vi sætter ikke litteraturen op på en piedestal, hvor det hele er højlitterært og for et lille, snævert publikum.

Vi kalder det også for de små forlags fest.

 

Om menneskene bag:

Christel Sunesen er født i 1981, cand. mag. i dansk og ejer af forlaget Ékbatana og initiativtager
og arrangør af Lille Bogdag.

Se mere på ekbatana.dk

Holdet bag Lille Bogdag består af: Rikke O. Flarup, Lars Emil Foder, Karen E. Jensen,
Christel Sunesen, Thorbjørn Z. Tirsted & Martin Voola. I 2015 var Lea Fløe & Erik Scherz medstiftere.

 

Find Lille Bogdag

Lille Bogdag er en nonprofit-litteraturfestival for de små forlag. I år afholdes festivalen i samarbejde med boghandlen Minus1 og foregår d. 3. og 4. juni i underetagen af Den Frie Udstillingsbygning,
Oslo Plads 1, København Ø.

www.lillebogdag.dk

 

Interview: ord til andet er landet

François-Eric Grodin oversætter litteratur, teater, tegneserier og film.
Han åbnede i 2015 et kontorfællesskab, som nu også rummer et antikvariat
og en boghandel, som udelukkende udgiver bøger udgivet af små forlag.

 

Hvordan opstod din interesse for at samarbejde med mikroforlag?

Jeg har i flere år oversat romaner for små forlag, og jeg har nydt, at jeg ikke bare var leverandør af en oversættelse, men at vi decideret samarbejdede om at lave den bedst mulige bog.

Og så er jeg vild med, at nogle mennesker bruger deres fritid og sparepenge på at skabe nye bøger og er så modige eller dumdristige at udgive dem. Det vil jeg gerne være med til. Og foreløbig bidrager jeg ved at prøve at give nogle af de bøger, der er faretruende nær på makulatoren, en mulighed for at forlænge deres liv.

 

Hvordan lader det sig gøre i praksis?

Jeg har endnu ikke nogen fast ramme. Jeg kan godt lide, at det udvikler sig organisk. Jeg har som udgangspunkt bøgerne i kommission og vil gerne have en direkte forbindelse til forlagene, så vi kan tale om, hvilke bøger vi skal have med, og hvordan vi skal præsentere dem.

Jo flere forlag, der er med, jo større udbredelsen af deres bøger i boghandelen, og jo mere vil de hver især sige til deres netværk: ”Hej, der er rent faktisk et sted, hvor I kan finde de her bøger.” På den måde vil der forhåbentlig komme flere forbi.

Jeg har foreløbig afholdt et par receptioner for nye, oversatte bøger, og det er noget, jeg meget gerne vil fortsætte med. Jeg har også planer om at afholde andre arrangementer, hvor vi fejrer litteraturen

Jeg gør det ikke for at tjene penge. Jeg gør det, fordi jeg er vild med bøger og synes, det er en forbrydelse at brænde dem. Så jeg sælger især bøger fra forlagenes bagkatalog. Men forleden kom Simon fra forlaget Korridor med bøger, og han havde tre helt nye titler med, som han gerne ville stille frem. Det, syntes jeg, var så fedt. Så nu står hans helt nye novellaer der og stråler sammen med hans andre titler.

Men på en måde er det ligesom med de små forlag, det handler ikke så meget om at tjene penge, som det handler om at sætte bøger i verden, og i mit tilfælde om at forlænge deres liv. Jeg er glad, hvis jeg får dækket huslejen, og så oversætter jeg mellem ekspeditionerne.

 

Hvad er den største udfordring ved at gøre det, du gør?

Udfordringen er af meget personlig art, og den handler om at turde stole på, at det, der gør mig glad, også kan gøre andre glade. At lade være med at prøve at forestille sig, hvad folk vil have, men hele tiden huske, at jeg gør det, fordi jeg synes, det er sjovt at sælge de her bøger, mange af dem for en halvtredser, fordi det er hyggeligt at få en snak med dem, der kommer forbi, og fordi det er skønt, hver gang nogen går herfra med en bog, som de ikke anede eksisterede. Ja, udfordringen er at holde fast i det legende, og det er lykkes indtil videre. Det er jeg ret glad for.

 

Hvorfor skal folk besøge din boghandel?

Fordi de her kan se meget af det, der pibler frem i den mindre kendte del af forlagsverdenen, som er meget mere frodig, end mange nok forestiller sig. Og de kan se det uden at blive forstyrret af titlerne fra de store, etablerede forlag, som ellers dominerer de traditionelle boghandler.

 

Find François’ boghandel

Ord til andet

Eskildsgade 35, 1657 København V

ordtilandet@gmail.com

facebook.com/ordtilandetieskildsgade

 

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte