Hvad er en ghostwriter?
En ghostwriter er en forfatter, der skriver tekster på vegne af andre. Det kan være alt fra biografier og livshistorier til romaner el. andet. Som ghostwriter kan man blive kontaktet af et forlag eller en privatperson, som ønsker hjælp til at skrive en tekst, som skal have en anden som ”afsender”. Nedenfor har vi samlet gode råd og guidelines til processen og samarbejdet, samt gode ting at overveje inden man siger ja til opgaven.
Du kan også læse om ghostwriting i det 3. nr. af Forfatteren fra 2024 her.
Indgå altid en skriftlig aftale
Både når det gælder ghostwriting-opgaver for forlag eller privatpersoner, er det ekstremt vigtigt at få formuleret klare, skriftlige aftaler om bl.a. kreditering, afregning, deadlines med både ”hovedpersonen” og/eller andre parthavere i projektet. Du kan overveje en model med at lave delafleveringer undervejs. Lav en grundig forventningsafstemning af projektet.
Gode råd til honorar og kreditering
Her kan du finde nogle konkrete råd til honorar og kreditering af ghostwriting-opgaver fra “Den usynlige forfatter” i Forfatteren nr. 2, 2019. Du kan læse den fulde artikel her.
Honorar
Som ghostwriter bør din kontrakt indeholde vilkår om kreditering, afregning, deadlines og arbejdets omfang.
- Overvej, hvor mange arbejdsdage opgaven kræver. Beregn så, hvad en rimelig månedsløn for dig er, og hvad opgaven bør koste. Husk at aftale antal korrekturgange – hvor mange gange kan du blive bedt om at ændre i manus?
- Overvej alternative omkostninger. Det vil sige: Hvad kunne du ellers tjene? Går du glip af en stor opgave, hvis du siger ja til et projekt?
- Aftal, at opgaven og honoreringen inddeles i etaper: F.eks. 5.000 kroner ved aflevering af prøvekapitel, halvdelen af honoraret ved kontraktens underskrift, resten ved aflevering af godkendt manus.
- Hvis en ghostwritet bog sælger i mange tusinde eksemplarer, ville det være bedst for en ghostwriter at få et forholdsvist beskedent honorar samt en andel af bogens royalties. Men de fleste ghostwritere er som regel bedre stillet med et rimeligt honorar fra starten.
Kreditering, biblioteksafgift mv.
Almindelig kreditering for ghostwritere er ’i samarbejde med’ eller ’fortalt til’ på forsiden, i kolofonen eller på titelbladet. Andre ghostwritere er så usynlige, at de end ikke må fortælle, at de har skrevet værket. Hvis du på den måde giver alle rettigheder fra dig, skal du bede om et større engangshonorar – du kan jo ikke bruge bogen til at få nye opgaver.
Vil du være sikker på at få bibliotekspenge, skal dit navn stå på titelbladet. Hvis navnet på den, du er ghostwriter for, er fremhævet i forhold til dit eget i kraft af typografi, placering eller ordlyd, registreres vedkommende som hovedforfatter og får dermed den største del af biblioteksafgiften. Skal biblioteksafgiften deles lige, skal jeres navne og roller fremstå som ligeværdige.
Privat kunde eller forlag?
Herunder har vi samlet nogle ting, du kan være opmærksom på, hvis du siger ja til opgaven som ghostwriter for hhv. en privatperson eller et forlag.
Den private livsfortælling
Når man indgår en aftale med en privatperson om at skrive deres livsfortælling, er det vigtigt at forventningsafstemme grundigt med kunden for at undgå uoverensstemmelser og misforståelser. Hvordan skal rollefordelingen se ud i arbejdsprocessen? Skal kunden selv sørge for at få bogen udgivet på et forlag eller ved selvudgivelse? Hvor mange interviews skal der afholdes, hvad er omfanget, og hvad er din deadline?
Det kan være en god ide at holde et uforpligtende møde, for at afklare om der er kemi mellem skribent og kunde, da samarbejdet ofte vil forløbe over en længere periode. Hvis du vælger at påtage dig opgaven, er det vigtigt at udarbejde en skriftlig kontrakt eller aftale, så du er sikker på at have dine rettigheder på plads.
I de fleste tilfælde giver det bedst mening at bede om et honorar, hvis man skal ghostwrite for en privat kunde, medmindre bogen omhandler en meget kendt person. I alle tilfælde er det en god ide at spørge andre til råds, inden du siger ja til en ghostwriting opgave – især hvis du kender nogen, der har professionel erfaring med ghostwriting.
Du kan læse mere i Forfatteren nr. 3 2024 her og i Forfatteren nr. 2 2019 her.
Om at ghostwrite for et forlag
De store forlag har ofte samarbejder med professionelle ghostwritere. Hvis man laver et samarbejde med et forlag, vil der også være en forlagsredaktør, der kan agere mellemmand, hvis der skulle opstå en konfliktsituation.
Det er ofte rutine for de etablerede forlag at lave kontrakter med ghostwriters. Sørg dog altid for at lave en grundig kontraktgennemgang. Som medlem af Dansk Forfatterforening har du mulighed for at få juridisk bistand til kontrakter. Juristen kan kontaktes på: jura@danskforfatterforening.dk.
Når man siger ja til en ghostwriting opgave, kan det i nogle tilfælde være en betingelse, at man som forfatter er anonym, og man derfor ikke høster hverken ris eller ros for udgivelsen. Hvis man har en fornemmelse af, at bogprojektet kunne blive en bestseller, så se afsnittet om bibliotekspenge ovenfor.
Hvis et forlag skal udgive bogen, skal man som ghostwriter forhandle med forlaget om et forskud og andel i royalties. Det er naturligvis også en mulighed at takke ja til et engangshonorar, men her er det vigtigt at overveje, om du potentielt står med en kommende bestseller, hvor et forskud og royalties formentlig vil være mest økonomisk fordelagtigt.
Du kan læse mere i Forfatteren nr. 3 2024 her og i Forfatteren nr. 2 2019 her.