Find oversætter

Når én finger peger

Avisen Information 12.11.17 skriver Mathilde Walter Clarke om et ophold i en miniputby i Alaska, der overflyder med entusiasme, stolthed og kompetence.

 

Af kenneth krabat - 12. november 2017

Jeg har hørt, at de fleste mennesker i verden kan sige præcis, hvad de lavede 9/11. Selv husker jeg som en hullet si.

Den 9. september 2011 var jeg i færd med at lægge nyt gulv og min mor ringede og sagde: Se TV, der er sket noget. Jeg fløj ned i kælderen og hentede det røde 12-tommer, stillede det i vindueskarmen, så det 2. tårn falde, og fulgte siden med non-stop på DR1 i 2 dage, fordi jeg havde afsluttet med at lakere gulvet, og lakken skulle jo tørre.

I 2006 var Mathilde Walter Clarke 4 måneder på skriveophold langt fra Danmark. Da hun kom tilbage, læste og hørte hun, at landet i hendes fravær var blevet delt i to. (Avisen Information 12.11.17) Begrebet “Udkantsdanmark” var blevet hverdag.

Clarkes tidsmaskine bragte mig til retrospektiv undren over, hvorfor jeg ikke da blev chokeret over denne sproglige sønderdeling af landet? Hvorfor misbrugen af sproget ikke fyldte mig med så stor sorg, at jeg gjorde noget ved det?

Det måtte vel være sådan, at  “Udkantsdanmark” var kommet ind i sproget en ganske bestemt dag. Nogen måtte altså huske det. Men så fik jeg den tanke, at Clarkes optimisme og idealer dengang nok var større og højere end mine – at hun besad principper, som mine ikke kunne måle sig med. Hvordan kan man ikke reagere?

2006?

Så erindrede jeg, at det var året, hvor jeg mistede min ufødte søn og hele universet ganske langsomt imploderede og sugede alt ind i mørke. Og da jeg vendte tilbage til livet, var alting noget andet og delingen var hverdag – det geografiske Danmark var blevet opdelt i det brugbare og det ubrugelige, herunder følgelig i ubrugelige og brugbare mennesker.

Siden er det så gået dén vej på alle områder i det lille land, og sprogets evne til at rive ned ses være lige så entropisk som en bulldozergrab mod et hus.

Et voldsom sorg fylder mig lige nu. En sorg, som med sikkerhed har været undervejs længere end mit levede liv.

2004 - 2022 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte