Keld Broksø

Sidst opdateret: 13. juni 2022
Keld Broksø

Beskrivelse:

Er forfatter, journalist og kommunikationsrådgiver. Syvende spændingsroman "Malmösyndromet" om ekstremisme og illegale våben på tværs af Øresund og Ukraine kom 1. juni 2022. "Fjendespor" kom i 2019.
Forfatterskabet handler typisk om små menneskeskæbner i klemme mellem storpolitik og international kriminalitet. Helst underholdende, gerne tankevækkende og altid med grundig research. Keld Broksø læste kulturgeografi på Københavns Universitet, blev uddannet journalist i Aarhus og har arbejdet på Politiken og Jyllands-Posten. I en snes år har han nu kørt eget firma www.kb-kommunikation.dk med ydelser til medier i Danmark og Sverige samt som rådgiver for virksomheder og organisationer, ordstyrer og projektleder for konferencer. Keld Broksø spiller også trommer, ror kajak og suger til sig af alt, der giver livet kulør.

Kontaktoplysninger:

Adresse: Sdr. Kystagervej 35, 2650 Hvidovre Land: Danmark Mobil: 23244152 E-mail: Klik for at se e-mail CVR: 20971746

Medlem Af:

De skønlitterære

Online Referencer:

Besøg mig på:

Forlag: Lindhardt & Ringhof/SAGA (lydbog) + Ambush Books 1. juni 2022 Udgivelsesår: 2022

Malmösyndromet

UDKOM 1. JUNI 2022: Isoleret ved en smuk, skånsk højmose opdager en dansk kriminalbetjent under en karantæne med meditativ isolation i skøn natur grusomme hemmeligheder om illegale våben. De har spor fra det krigshærgede Ukraine midt under den russiske invasion i en kontrastfyldt handling. Den omfatter også det idylliske Provence og et plaget Malmö og København med grus i samarbejdet over Øresundsbroen. Ministre fra de to nabolande tvinges til at se trusler i øjnene fra ekstreme miljøers yderste fløje. De ender i en konflikt, der tryktester de danske og svenske demokratier, når de bliver taget som gidsler i en nådesløs kamp lige ude på gaderne. Ministrenes normale, politiske radar slår slet ikke til i håndteringen af dilemmaer, der rækker langt ud over egne landegrænser - og hovedpersonernes personlige grænser for mod, handlekraft og evner til at gennemskue mennesker og tage beslutninger under pres. Den udfordrede, danske kriminalbetjent bliver centrum og drivende kraft, når andre paralyseres af handlingslammelse overfor rædselsvækkende mysterier.

Malmösyndromet er spændingsroman nr. 7 fra Keld Broksø. Det er tredje og sidste bog om den detroniserede kriminalbetjent, Stefan Kushova Andersen.

Anmeldelser:

Krimiormen + Goodreads m.m.: “Fantastisk sprog og smækfyldt med spænding” – 5 roser

“Noget jeg har lært om forfatteren Keld Broksø er, at hans forfatterskab tager udgangspunkt i virkelige hændelser. Hændelser i historien som ikke ret mange mennesker kender til. Et andet lighedspunkt er at bøgerne er fantastisk velskrevet i et fantastisk sprog og smækfyldt med spænding fra første side. Læn dig tilbage og lad dig føre med i en dramatisk spændingsroman hvor intet er givet fra start. ”Malmösyndromet” får mine varmeste anbefalinger med på vejen, hvis du er til spænding i yderste potens, med en snert af virkeligheden flettet ind i handlingen. Vurdering: 5/6 Roser.”

Jyllands-Posten: “Dagsaktuel dansk politisk spændingsroman” – 4 stjerner

– “…en forrygende historie om våbenhandel på kryds og tværs mellem radikaliserede muslimer og lige så radikaliserede antimigrant-kræfter i Danmark og Sverige, med relationer til et Ukraine, der lige er blevet offer for den russiske aggression, og hvor Azov-regimentet spiller en central rolle. Et stærkt actionpræget plot understøtter en analyse af de farlige kræfter på begge sider af Øresund, der bidrager til polarisering af etnisk-sociale-religiøse problemer, der dog opfattes forskelligt af danske og svenske politikere og embedsfolk.
Broksø har skrevet en dramatisk, velfungerende og engagerende politisk thriller, der benytter sig af fiktionens frihed til at afprøve positioner, der er mere eller mindre tabubelagte i politik og offentlig – specielt svensk – debat.”

Europabevægelsen: “Knivskarpt fokus på den højaktuelle krise” – 5 stjerner

“Keld Broksø demonstrerer med bogen endnu engang sit store kendskab til Europa og det europæiske samarbejde. Men hvor tidligere bøger har stillet skarpt på Centraleuropa og Balkan, så har Malmösyndromet et knivskarpt fokus på den højaktuelle krise i Ukraine og ikke mindst en dystopisk Øresundsregion, hvor mørkemænd ligger på lur under overfladen.
Der er ingen tvivl om, at Keld Broksø er en dygtig researcher, der formår at indfange og gengive stemningen fra de mørkeste og smukkeste afkroge af det europæiske kontinent. Men Malmösyndromet er anderledes end de seneste to udgivelser. Qua bogens omfang får læseren virkelig lov at krybe helt under pandelapperne hos hovedpersonerne; som Broksø i øvrigt jonglerer rundt med efter forgodtbefindende. Det kan jeg rigtig godt lide.”

Cats, Books and Coffee: “Når demokratiet tages som gidsel”: …”en hæsblæsende thriller. Du får også en meget velskrevet og tankevækkende bog.” 5 hjerter:

Malmösyndromet er en politisk thriller med inspiration fra virkelige hændelser – og det skaber en skræmmende troværdig bog. Bogen er både velfungerende og engagerende i sin måde at beskrive grænseoverskridende kriminalitet på. Den sætte også fokus på det manglende samarbejde på tværs af Øresundsregionen. Og den bliver ikke mindre aktuel ved også at inddrage krigen i Ukraine.

Bogpusheren.dk: “Aktuel pageturner” – fire stjerner 

“I sin syvende krimi Malmösyndromet bevæger Keld Broksø sig ind på meget aktuelle emner – nemlig fremmedhad, skyderier i Malmø, illegal handel med våben og ikke mindst den begyndende krig i Ukraine (…) Det hele slutter meget dramatisk, og mere skal ikke røbes her. Det er en yderst spændende pageturner, Keld Broksø har serveret her og plottet kan ikke være mere aktuelt.

Bogvaegten.dk: “Fart og tempo”

“Her er fart og tempo og krige på flere niveauer:. Det bliver hektisk for Stefan og kompagni, men værre bliver det for svensk politi, da man opdager fjenden i egne rækker. Handlingsmættet, spændingsmættet – og troværdig?”

God-bog.dk: “Varmeste anbefalinger”

Pyha, Keld Broksø! Hvordan pokker fik du lige kombineret tonen fra ’Broen’ med den aktuelle og frygtelige krig i Ukraine? I Malmösyndromet kommer forfatteren, Keld Broksø, med et bud på en højspændt krimi ,som lægger sig uhyggeligt tæt op ad de kriser og krige, som lige nu ryster Europa. Krigen i Ukraine, uroligheder i Malmø. Det er en krimi om illegale våben, som trækker spor fra både Ukraine, Sverige, Danmark og Frankrig. Danske og svenske politikere skal forholde sig til ikke blot det nordiske naboskab men også et flosset Europa. (….) mine varmeste anbefalinger – den er udover at være spændende – også meget velskrevet. En fryd at læse…. Ligesom Kelds tidligere krimier.

Bibliotekernes lektørudtalelse fra DBC: “Dramatisk spænding”.

“En hæsblæsende, politisk politi-thriller, hvor der især lægges vægt på aktuelle konflikter, indviklet plot-action og mange sceneskift – og tilsvarende mindre vægt på personkarakteristik og analyserende kausalitet. Velegnet til læsere, der sætter pris på kvik underholdning og dramatisk spænding med mange forgreninger – i et 2022-aktuelt miljø (…) Anbefales anskaffet ud fra lokale erfaringer med forfatterskabet og særligt med blik for plottets aktualitet.”

Dagbladenes Bureau: “Nationalisme med tråde til Ukraine”

“Som i sin forrige roman “Fjendespor” viser Keld Broksø sig også i “Malmösyndromet” som en forfatter, der har fint gehør for at indsætte højaktuelle, politiske begivenheder i en fiktiv ramme.” (Ikke online. 3 stjerner)

Bogsyn.dk: “Godt udtænkt”

“Koncept, idé, handling, baggrund og ikke mindst aktualitet er til gengæld spot on. Vi kommer vidt omkring krigen i Ukraine med en masse af de geografiske name drops, der giver bogen nærvær og mening. Google Street View, Harald Nyborg, en powerbank, Vestre Kirkegård, Øresundsbroen, Helsingør-Helsingborg-overfarten, Allah, The Guardian, Krakow – alle sådanne genkendeligheder er spredt fint ud over bogen, ikke for lidt ikke for meget.
DET virker (…) Hvad det går ud på, skal man undervejs selv finde ud af. Det er godt udtænkt. Og helt sikkert kan forfatteren noget med sproget, der mange steder er både levende og spændende.”

Bogblogger.dk: “Terrorangreb, optøjer og våbensmugling. Der er det hele.”

“Terrorangreb, optøjer og våbensmugling. Der er det hele. Bogen skal også have point for at være topaktuel og skrevet mens Rusland angreb Ukraine. Det er skrevet ind i handlingen, så bogen må være trykt lynhurtigt efter det russiske angreb i februar.”

Interviews

Radio4 – “Når våben havner i de forkerte hænder  – 02.09.23: “Krimiland” :

https://r4dio.page.link/?link=https://www.radio4.dk/program/krimiland/?programId%3D14a56dcd-916d-49f6-9f69-ad4800e69178%26episodeId%3D413c851a-3085-4991-a9f3-b0710054c159&apn=com.rocoding.r4dio&isi=1484815273&ibi=com.rocoding.r4dio

Med udgangspunkt i researchen til  Malmösyndromet stilles i interviewet spørgsmåltegn ved, om samtlige våben sendt til Ukraine også bliver i landet? Måske er usikkerheden om det et ledigt standpunkt, som man godt kan have samtidig med at støtte våbenhjælpen til Ukraine: Men er vi for naive, hvis vi tror på at de mange våben alle uden undtagelse bruges på slagmarken? Vi taler trods alt om et dybt korrupt land med flere højreekstreme grupperinger og kendt for en hård kriminel underverden. Radio4 med vært Kristoffer Lind skriver: “I dette afsnit optegner journalist og forfatter Keld Broksø et skrækscenarie med tråde til bandekonfliker og kulturelle sammenstød i Sverige og Danmark”. Hør knap en times podcast ved at klikke i linket i overskriften.

Helsingør Dagblad: Ekstremister og våben strømmer over den åbne grænse – og det bliver nok værre: Vi sover i timen, siger krimiforfatter i ny bog

“- Når man skriver en spændingsroman, bliver nogle situationer sat på spidsen, men jeg vil understrege, at de så langt fra er grebet ud af den blå luft, siger Keld Broksø til Helsingør Dagblad. Han har i flere år forsket i de ekstreme gruppers adfærd og hjemmesider, og han er på rejser til Ukraine i sin research stødt på ulovlig våbenhandel og forbindelser mellem ukrainske højreekstreminister og sympatisører i Skåne og på Sjælland.

– Jeg var lige blevet færdig med min roman, da krigen i Ukraine brød ud. Det betød, at der var fem-seks kapitler, der skulle redigeres og genskrives, lige som hele tidslinjen blev ændret, fortæller forfatteren.

News Øresund (på dansk & svensk): Han portrætterer Øresundsregionen fra et krimibogs-perspektiv

(Uddrag:) ”Det er en gammel drøm at skrive en roman tværs over Øresundsbron – endda med spor til illegale våben og den aktuelle russiske invasion af Ukraine.”

“Keld Broksø mener, at der er en kobling mellem de ekstremistiske miljøer i de to lande, og at Danmark og Sverige har været for sent ude med at skabe et fælles politisamarbejde.”

“Hele den kendsgerning, at der er et område så tæt på os, som folk på den anden side ikke kender til, skaber fordomme og endda mangel på viden. Kriminalromaner er en måde for mig at vise, hvor ens vi er, og hvor lidt viden vi stadig har,” siger Keld Broksø. Interviewet findes også på svensk fra dette link:

https://www.newsoresund.se/han-tecknar-oresundsregionen-ur-deckarperspektiv/

Roskilde-TV: …om nærhed kontra konflikt over Øresunds grænser og Ukraine-krigens rolle i bogen m.m.

Roskilde-TV lavede midt under Roskilde Festival 2022 en halv times interview om #Malmösyndromet : Hvor går grænsen mellem spændingsromanens fiktion og virkeligheden? Hvordan bliver groteske politikerreaktioner i bogen sjov og satire? Hvor er konflikten mellem nærheden over grænsen gennem Øresund og manglende samarbejde? Hvad betød Ruslands invasion af Ukraine 24. februar for bogens handling? Hvordan kommer psykologien med hos hovedpersonerne? Hvor er kontakterne i Ukraine under researchen? Hvad betød en dialog med afdøde Uffe Ellemann-Jensen? … Spørgsmål, som du får svar på via TV-udsendelsens YouTube-link i overskriften.

Interview sn.dk

“Som romanens navn antyder, foregår handlingen ikke kun på det vilde Vestegnen, men også over Øresund mellem Malmø og København. ’Malmösyndromet’ har også spor til Stockholm, Ukraine og Provence. Det er fiktion, men historien bygger på en del virkelige hændelser i dansk og svensk nutidshistorie koblet med konflikterne i Ukraine efter Ruslands invasion den 24. februar. Og romanen endte med at blive rygende aktuel med netop invasionen.”

Malmösyndromet på Bøger.org

“Øresundstemaet i Malmösyndromet er oplagt eftersom Keld Broksø i flere år har været københavnsredaktør for nyhedstjenesten for vækstvirksomheder over Øresund, Rapidus.se, ligesom han bl.a. har været valgobservatør i Kyiv og besøgte Lviv som led i research til Malmösyndromet. Bogen henter også sit stof fra research af en skræmmende, ekstrem undergrund, der kan udvikle sig til uforudsigelig, mental dynamit under vore samfund. Hvad bliver tændsatsen? Måske nogle snigskytter, som skyder flere indvandrere end man så ”lasermanden” gøre i Stockholm og Peter Mangs i Malmö.”

Interview 15. juni Hvidovre Avis – epages side 6:

“Jeg synes selv det er min bedste thriller, måske fordi jeg også har hevet fat i samarbejdet over sundet, som jeg har skrevet om i 22 år i Øresundsnyhedsbrevet Rapidus.se. Øresundsregionen er en af EU´s mest integrerede modelregioner – men også nem at bringe ud af balance, når ekstreme miljøer på begge fløje kommer i konflikt og tryktester demokratiet og alle vores demokratiske værdier.”

1/2 times interview Hvidovre Nærradio:

I anledning af Keld Broksøs nye bog, Malmøsyndromet, har Hans Ekberg inviteret ham en tur i studiet til en snak om den nye bog, herunder om romanens kulisser.

Køb bogen som lydbog, e-bog eller printbog hos bl.a.:

Saxo.com

Plusbog.dk: https://www.plusbog.dk/malmoesyndromet-keld-broksoe-9788797386507

Hos Liveboox: https://www.liveboox.com/produkt/malmoesyndromet-ebog-9788797386514

Printbog bl.a. hos William Dam Boghandel: https://www.williamdam.dk/malmosyndromet__2839084 

Lån lydbogen eller e-bogen bl.a.: 

Hos: eReolen: https://ereolen.dk/search/ting/Malmösyndromet?

Hos:  Mofibo: https://mofibo.com/dk/da/books/malmösyndromet-1747932