Udgivelser
Andre projekter
Sagn og myter om vulkaner
Lavet i: 2018Forlag: Frydenlund
Udgivelsesår: 2015
Forlaget Frydenlund skriver om Hennings bog om italienske vulkaner, der udkom 10. februar 2015:
Henning Andersen er en af Danmarks mest brugte vulkaneksperter og rejseguides. I bogen Vulkaner øser han af sin store viden om Italiens vulkaner, især det populære turistmål Vesuv. Han fortæller om forskellige typer af vulkaner og hvilke geologiske processer, der ligger bag deres dannelse og udbrud. Udgangspunktet er Vesuv, hvor oldtidsbyerne Pompeji og Herculaneum blev begravet i antikken, og som stadig fascinerer folk verden over den dag i dag.
Det var også ved Vesuv, at vulkanforskningen begyndte for over 2.000 år siden med udbruddet i år 79, og alligevel kommer der hele tiden nye forskningsresultater om tidligere udbrud og vulkanens udvikling. Dette er Henning Andersens tredje bog om Vesuv vulkanen, der har en helt særlig plads i hans hjerte. Ud over Vesuv beskriver bogen også supervulkanen Campi Flegrei, hvis udbrud kan påvirke hele Europas klima, samt de to vældigt aktive vulkaner Etna på Sicilien og Stromboli på øen af samme navn.
Bogen henvender sig til alle med interesse i vulkaner, Italien og jordens geologiske udvikling. Den er oplagt læsning inden ferier i Syditalien, hvor man kan komme tæt på vulkanerne.
Forfatter: Henning Andersen
Etna har som Vesuv været en “klassisk vulkan”, og siden grækertiden har man betragtet vulkanerne som uovervindelige naturkræfter. I dag ved vi, at vulkanerne ikke kun er skadelige men ligeså gavnlige grundet den frugtbare jord, som lavaen gennem tiden omdannes til. Tænk blot på vinbonden, der sætter en flaske rødvin og fire vinglas for at byde lavaen velkommen til hans hus. Når huset er brændt ned og lavaen størknet, går han op og sætter grænsepæle op på det stykke jord, som hans tipoldebarn kommer til at opdyrke om 100 år. Bosætte sig andre steder? Aldrig i livet.
“Etna kan godt betragtes som et uhyre, men det er et godt uhyre”, udtaler borgmesteren i Nicolosi. “Vi har en slags had-kærlighedsforhold til den vulkan”.
Læs bogen. Den handler ikke kun om vulkanologi, men også om sagn og myter og spændende, personlige beretninger fra Etnas udbrud gennem tiderne.
Forlag: Underskoven: ISBN 87-91947-13-8
Udgivelsesår: 2006
» Hekla – Islands dronningevulkan”
Forfatter: Henning Andersen
Forlag: Net-BOG-klubben. ISBN: 87-90733-51-7
Udgivelsesår: 2000
Udsolgt fra forlaget.
Bogen omhandler Heklas største udbrud i den tid, Island har været beboet af mennesker. De er bl.a. levende beskrevet af sagaskriveren Jonas Halgrimsson.
Hekla har en stor rolle i vores bevidsthed. Hekla har, som mange andre vulkaner, lagt navn til uhyggelige legender og sagn fra både den tidlige og sene middelalder – dengang da Island var en dansk ø. Ikke alene begynder Jules Vernes bog “Rejsen til jordens indre” ved en anden islandsk vulkan. Ordet “helvede” er afledt af Hekla. På dansk kan man sige at folk kan skrubbe “ad Hekkenfeldt til”. Hekkenfeldt er et gammelt ord for Hekla og en pænere måde at bede folk skrubbe “ad helvede til”.
» Mod Vesuv jeg øjet vender”
H. C. Andersen har malerisk beskrevet vulkanen Vesuv og blev allerede på sin første Italiensrejse i 1833-34 stærkt fascineret af vulkanen, hvilket også mange kunstnere blev i denne periode. Dette har vi talrige beviser på af guldaldermalerne. For mig har Vesuv altid været symbolet på det gode og det onde, hvilket vor store eventyrdigter også indså ved dels den frugtbare lava-aske, men også de uhyggeligt stærke naturkræfter, som på få timer kan udslette generationers arbejde
Denne bog og film havde ikke været mulig uden hjælp fra Ulla Kampmann og hendes mand, Fernando Caveterra, idet det er deres første film fra 1979: “Der blev mit hjerte barn” med Jesper Klein, som nu danner baggrund for filmen: “Mod Vesuv jeg øjet vender”. Her har jeg i samarbejde med filmproducenten Vagn Molnit tilrettelagt en film, som er bygget over H. C. Andersens første Italiensrejse i 1833-34, og med vulkanen Vesuv som hovedemne.
ISBN 87-986809-8-6
Forlaget: Eget Forlag Henning Andersen og trykt i Italien hos:
Arti Grafiche Ariccia. Filmen er produceret af Vagn Molnit og manuskriptet og tilrettelæggelsen er af Henning Andersen i 2005
» Vesuv – den udødelige vulkan”
Forfatter: Henning Andersen
Forlag: Bogans Forlag. ISBN: 87-7466-170-1
Udgivelsesår: 1989
Bogen er udsolgt fra forlaget.
“Morgendagen er dig uvis”, har en af Pompejis indbyggere indridset i en mur. Pompejis indbyggere blev senere dræbt af et plinisk udbrud (en lavine af glohed aske og gas) og byen dækket af aske fra Vesuv.
Uvisheden gælder også den dag i dag, for vulkanen Vesuv er en farlig nabo. Sidste gang vulkanen havde udbrud var i 1944.
» Vesuv – en meget farlig vulkan”
Forfatter: Henning Andersen
Forlag: Skib Forlag. ISBN: 87-90374-27-4
Udgivelsesår: 2003
Vesuv – en meget farlig vulkan
Jeg har længe ønsket at skrive en opfølgning til min første bog om Vesuv, “Vesuv – den udødelige vulkan”.
I 2003 udkom efterfølgeren. I denne bog opdaterer jeg bl.a. forgængeren med meget ny viden om Vesuv. Det bærende element er de klassiske øjenvidneskildringer af de mange udbrud. En nutidig beskrivelse af hvordan man i dag lever med Vesuv er også med. Det fortælles f.eks. hvordan man vil evakuere 3 mio. mennesker, som vil være truet ved vulkanudbrud. Vesuv er den vulkan i verden, der i sin nærhed truer flest mennesker.
Bogens anmeldelse i Politikken blev modtaget med følgende læserbrev (citat):
“Efter at have læst bogen må jeg tilføje, at det er skønt, at bogen forener de antikke beretninger til en smeltende helhed, som gør bogen om vulkaner meget mere end spændende at læse i.
Forfatteren og vulkanologen Henning Andersen formår at omsætte de indviklede formler og fagudtryk om vulkanologi til interessant stof for enhver “dreng” med sans for vulkaners skønhed, frugtbarhed og i sidste ende katastrofen.
» Øer født af ild”
Forfatter: Henning Andersen
En bog om mennesker og vulkaner i Indonesien
Øer født af ild. Mennesker og vulkaner i Indonesien
Forfatter: Henning Andersen
Forlag: Forlaget Hjulet. ISBN: 87-89213-04-1
Udgivelsesår: 1989
(168 sider).
Bogen er udsolgt fra forlaget men kan købes antikvarisk.
Øer født af ild. Mennesker og vulkaner i Indonesien
Indonesien er det land i verden, der har flest vulkaner – nemlig 400 – hvoraf de fleste har været virksomme i den tid, der har boet mennesker i landet. Vulkanerne her er uhyggeligt voldsomme.
De værste og kraftigste vulkanudbrud i historien har stort set alle været centreret i Indonesien. I 1883 fandt et af de kraftigste udbrud sted i Indonesien i nyere tid, i vulkanen Krakatau, der “hørtes som en kanontorden, selvom vulkanudbruddet fandt sted mere end 200 km væk”. En flodbølge fra samme udbrud var så kraftig, at den gik jorden rundt flere gange. Man kunne bl.a. måle den i Københavns Havn ved at vandstanden pludselig steg 20 cm.
I bogen rejser jeg fra vest mod øst i Indonesien og ender på Bali. Undervejs redegører jeg for de vulkanologiske iagttagelser og for den viden, man har samlet om vulkanernes virke. Men bogen handler primært om menneskets samliv med vulkanerne. Landet omkring vulkanerne er meget frugtbart, og i mange af de indonesiske legender indgår vulkaner både som et element, der udsletter, men også som et element, der skaber nyt liv. En balance mellem det gode og det onde, en balancegang som genfindes i f.eks. kristendom, jødedom og islam.
Jeg har selv illustreret bogen, bl.a. med en lang række farvefotos fra mine rejser i området.
“Mennesker der lever i skyggen af de store vulkaner ved noget om naturten, som vi andre har glemt”,
Citat: Henning Andersen
Besøg mig på: