Marie Groth Bastiansen

Sidst opdateret: 9. juli 2022
Marie Groth Bastiansen

Kontaktoplysninger:

Adresse: 3000 Helsingør Land: Danmark Tlf: 22976353 E-mail: Klik for at se e-mail

Medlem Af:

Dansk Oversætterforbund

Oversætter fra:

Spansk

Oversætter til:

Dansk
Forlag: Nivaagaards Malerisamling Udgivelsesår: 2022

Sofonisba Anguissola: adelskvinde og malerinde (artikel i udstillingskatalog)

SOFONISBA - HISTORIENS GLEMTE MIRAKEL
Hun var kendt som sin tids største kvindelige kunstmaler, et mirakel. Siden blev hun skrevet ud af kunsthistorien og glemt. Fortællingen om Sofonisba Anguissolas lange, virksomme liv under italiensk renæssance og ind i barokken er helt usædvanlig. Nu skrives hun atter frem i historien med efterårets ambitiøse særudstilling på Nivaagaards Malerisamling, hvor publikum kan glæde sig til at opleve en stor del af Sofonisbas kendte, overleverede livsværk. Museet, der ejer et af Sofonisbas vigtigste hovedværker, bringer omkring 20 af hendes malerier sammen i den første udstilling i Nordeuropa om 1500-tallets mest anerkendte kvindelige kunstmaler.

Sofonisbas historie og mesterlige kunst er stadig til stor inspiration. Trods mere end 400 års afstand træder den eventyrlige kvindeskikkelse levende frem for os i sine selvportrætter, skriftlige kilder og gennem hendes gengivelser af mennesker, der betød noget for hende. Hun skildrede som ingen andre tidens kostbare tekstiler og smykker, oprigtige barneansigter, menneskeblikke og drømmende landskaber i baggrunden af sine tindrende smukke malerier.

Sofonisba Anguissola var en kvindelig mønsterbryder og en sjælden rollemodel for sin tid. Siden gik hun i glemmebogen i takt med, at kvinder særligt i 1800-tallet blev skrevet ud af kunsthistorien.