Frode Z. Olsen

Sidst opdateret: 22. marts 2024
Frode Z. Olsen

Beskrivelse:

Foto: Mik Eskestad

En efterårsdag sidst i 1990’erne skubbede jeg fandens oldemor til side for langt om længe at tage min skrivelyst alvorligt. Siden da er det blevet til fem romaner, en historisk dokumentarbog, en 100 års Interpol-krønike og en håndfuld essays. Flere har fundet vej til udlandet.

Jeg har skrevet på fuld tid siden foråret 2013. Råstoffet kom længe fra mit arbejde, først som gadebetjent i København, senere som efterforsker, og ikke mindst indtryk fra lange udstationeringer som dansk politimand på Balkan, i Irak, Afrika og i Kina. Et broget men fabelagtigt arbejdsliv præget af mange sager, usædvanlige situationer, dilemmaer og talløse møder med skæbner fra alle samfundslag og de fleste afkroge af verden. Det er trivielt at konstatere, at virkeligheden er mere sammensat end det, der viser sig ved første øjekast, men en opmuntring i et job, der har det med at sætte illusioner under vand. Sjældent har jeg mødt ren ondskab, men køen af superegoister og kynikere er lang. Det og dem handler mine romaner om. Indtryk og oplevelser der ikke fik plads i en politirapport, fordi de var bevismæssigt irrelevante, men langt fra uvedkommende. Næppe klassiske krimier, snarere fortællinger fra en af genrens mange afveje.

Jeg lægger mig i selen for at give læsere det, man må forvente af en forfatter med min baggrund. Og så kan man ikke smyge sig uden om at beskæftige sig med retfærdighed og etik, begreber der har det med at smutte mellem fingrene, hver gang man forsøger at holde fast. Mine romaner har få biljagter, ingen flugter hen over tagrygge og ingen politifolk, der kan skyde om hjørner. Underholdning er okay, bare den ikke er tankeløs eller uanfægtet. Mine historier handler om mennesker i situationer, hvor den facade og de fjer, vi til daglig stiver os af med, krakelerer eller hænger og dingler; historier om stærke følelser, ubekvemme og svære valg, pres fra omgivelser og kynisme - også af den professionelle slags.

Tanker og mas med sprog, form og fortællemåde er hver gang en stor del af glæden i optakt til det alvorlige, ord på papir. Og som alle slås jeg mod fristelsen til at gribe til lette trofæer og de sort-hvide fantasimiljøer. Allerhelst skriver jeg i 1. person, som ansporer til uforstilt ærlighed og giver en vidunderlig læserintimitet, også selvom den åh-så-fornuftige altvidende hver gang frister med sin 3. person med sit bekvemme perspektiv og flydende beretning. Jeg har brugt begge former og varianter, mest vidtgående i København-Bagdad, som har hele fire jeg-fortællere.

I mit skønlitterære arbejde tilstræber jeg at give læserne et virkelighedstro indblik i politiets verden, samarbejde på tværs af grænser, retssystemer og kulturer. Jeg er enig med Mark Twain, når han siger, at virkeligheden er mere interessant end fiktionen, fordi den ikke behøver at holde sig til det sandsynlige.

Når plot og persontegning spiller, når alvor og humor klinger, og når det lykkes at undvige de letteste løsninger og værste klicheer, er man glad.

Kontaktoplysninger:

Mobil: 51687488 E-mail: Klik for at se e-mail

Medlem Af:

De skønlitterære

Online Referencer:

Besøg mig på:

Forlag: Earnshaw Books, Hong Kong & Shanghai Udgivelsesår: 2020

Fighting for Two Kings

Engelsk oversættelse af "Ikke en jordisk chance", udgivet på dansk i 2016

FIGHTING FOR TWO KINGS
Danish Volunteers in the Defence of Hong Kong 1941

There were just a handful of Danish people in Hong Kong when the Japanese attacked in December 1941, and they had to decide - would they fight? The Danish consul in Shanghai forbade them to swear allegiance to the British Crown but they ignored him. They fought, and some died for the British King and for Hong Kong. The rest were confined in prisoner-of-war camps or shipped to work in coal mines in Japan. This is the story of those Danes and their families in the British colony on the coast of China, told with heartbreaking detail from letters and interviews with the survivors. It is a story which transcends nationalities and eras, one of heroism and tragedy, cruelty and courage.

“A moving, valuable and skilfully researched account of the role played in the defence of Hong Kong by the British colony’s small, tightly-knit Danish community. Letters and diaries reveal the courage and conflicting loyalties of those prepared to sacrifice everything to resist the Japanese invaders.”

— Tim Luard, Author of Escape from Hong Kong: Admiral Chan Chak’s Christmas Day Dash, 1941

https://www.scmp.com/lifestyle/arts-culture/article/3086924/king-and-country-not-so-danish-volunteer-soldiers-world-war

https://china-underground.com/2020/01/14/fighting-for-two-kings/

https://www.rthk.hk/radio/radio3/programme/hongkongheritage/episode/694822

https://earnshawbooks.com/2020/01/19/fighting-for-two-kings/

https://www.thestandard.com.hk/sections-news-print/217133/Following-lines-around-Hong-Kong

http://stonebooks.com/

https://news.mingpao.com/pns/英文/article/20200312/s00017/1583951696525/英語雞精班-丹麥不止曲奇

https://www.amazon.co.uk/Fighting-Two-Kings-Volunteers-Defence/

https://www.saxo.com/dk/fighting-for-two-kings_frode-z-olsen_paperback_9789888552566

https://www.goodreads.com/book/show/49090817-fighting-for-two-kings#other_reviews