Ikke en jordisk chance, danske frivillige i forsvar af Hong Kong 1941
Det japanske angreb på den britiske kronkoloni kom mandag den 8. december 1941 lige efter daggry, og var en del af en overvældende og ubegribelig japansk offensiv over store dele af Asien og Stillehavet. Filippinerne, Malaysia, Singapore og Pearl Habor, amerikanernes flådebase på Hawaii blev angrebet på samme tid. På det tidspunkt var en lille håndfuld danske frivillige hjemmeværnsmænd med deres enheder på poster forskellige steder i Hong Kong. Det skulle gå dem gruelig galt.
De efterfølgende atten dages kampe var hårde og blodige. Lige fra første dag havde Hong Kongs skeletagtige forsvar ikke haft en jordisk chance for at holde stand mod en absurd overmægtig japansk styrke. Og alligevel stillede danskerne op og holdt fast til det sidste. Fjernt fra fædrelandet tog de del i en krig, som de hverken havde ansvar for eller andel i. Hvorfor? Gav det mening? Hvem var de mænd? Hvad lavede de i Hong Kong? Hvordan gik det dem og deres familie?
Den 25. december, første juledag overgav koloniens guvernør Young overgive sig til den japanske general Sakai. 14.000 regulære og frivillige soldater støttet af fem forældede militære fly og et beskedent antal mindre flådefartøjer havde stået overfor næsten 60.000 kampvante japanske tropper bakket op af mindst 60 moderne kampfly og en betydelig flådestyrke. Alligevel kæmpede man til kræfter, vand og mad var opbrugt. Da det hvide flag blev hejst over Hong Kongs militære hovedkvarter havde 1500 allierede soldater mistet livet og 1300 var sårede. 4 danskere faldt i kamp, 1 blev alvorlig såret.
De tilbageværende godt 11.000 allierede soldater, heraf 7 danskere kom til at tilbringe de næste fire år i japansk krigsfangeskab under horrible forhold. Det kostede yderligere 2300 livet, deriblandt en dansker. De overlevende var mærket for livet. Under dramatiske omstændigheder spillede to danske søfolk en afgørende rolle, da det i krigen sidste time lykkedes en lille håndfuld betydningsfulde britiske og kinesiske militære efterretningsofficerer at undslippe sikker japansk henrettelse.
Det danske samfund i den engelske kronkoloni bestod i slutningen af 1930’erne af godt 60 mennesker, flest mænd, men også kvinder og børn. Mændene arbejdede for danske firmaer som ØK, Jebsen & Co. og Store Nordiske Telegrafselskab og Nordisk Fjerfabrik; shippingmænd, bogholdere, ingeniører, telegrafister, søofficerer og matroser. Den historiske dokumentarbog "Ikke en jordisk chance udkom i november 2016, i 75 året for japanernes angreb på Hong Kong. Bogen bygger på private og officielle breve, optegnelser og dagbøger om de dramatiske dage i Hong Kong.

Del på:
https://bog.nu/titler/ikke-en-jordisk-chance-frode-z-olsen
https://www.dr.dk/radio/p1/p1-eftermiddag/p1-eftermiddag-2016-12-08
https://www.radio24syv.dk/programmer/hitlers-aeseloerer/16710378/danskere-under-hong-kongs-fald-1941
Besøg mig på: