Et menneske bliver først til, når det fortælles
Fire samtaler om eksistens og engagement i Stig Dalagers forfatterskab.
STIG DALAGER er blandt de mest oversatte danske nulevende skønlitterære forfattere med sine romaner og skuespil. Samtalerne forsøger at indkredse grunden til det. Samtalerne strakte sig fra sidst i december 2016 til slutningen af marts 2017. Det var en periode, hvor Stig Dalager udgav én roman ”Kvinde i et århundrede”, og én digtsamling ”Den tynde væg”, samt var til verdenspremiere på sit nye skuespil ”Journey in light and shadow” på The August Strindberg Repertory Theatre i New York, og en ny fortælling - "Rabbiens sidste dage" - med tegninger af Martin Bigum var på trapperne. Samtidig var der forhandlinger om amerikanske filmatiseringer af flere af hans værker.
”Med en værkliste på næsten 60 værker fordelt over romaner, skuespil, film og digte syntes det uoverskueligt, og jeg forudså, at arbejdet med samtalerne ville blive meget omfattende og nok også svært, men det viste sig at være lige modsat” skriver Michael Svennevig i forordet: ”Det blev til en både berigende, inspirerende og udfordrende rejse gennem et mangeforgrenet forfatterskab.”
Det omfattende indeks over de nævnte og omtalte titler sikrer, at bogen kan bruges såvel af nysgerrige læsere som af undervisere. Bagest er der filmlinks til to af Dalagers film, der er fyldigt omtalt. Der er med andre ord lagt op til en lystfyldt vandring igennem et meget omfattende forfatterskab. På samme måde som værkerne er rundet af et stort humanistisk engagement, er bogen drevet af entusiastisk interesse. Der er med andre ord ikke tale om en tør metodisk værkgennemgang, men snarere et kalejdoskopisk blik hen over genrer og temaer, der er tættere forbundne end man måske umiddelbart skulle tro. Så velkommen til et frisk bud på veje ind og ud af et stærkt og centralt placeret forfatterskab.
Del på:
“Svennevig og Dalager taler og lytter veloplagt, og der er kommet en fremragende og underholdende bog ud af deres samtaler… Et menneske bliver først til, når det fortælles, og i Stig Dalagers tilfælde er det også sådan, at et menneske bliver til, når det fortæller. Jeg tror at det samme gælder, når man lytter.”
Marianne Olsen, Netavisen Sameksistens.dk Læs hele anmeldelsen.
“Samtalerne giver et ganske godt signalement af forfatterskabet og kommer også godt rundt om det store engagement, Dalager har i mange politiske og humanistiske sammenhænge.”
Jens Eichler Lorenzen, Fyns Stiftstidende
“Letlæst og veloplagt samtalebog med mange fine og kloge betragtninger om livet fra Dalager, der vækker nysgerrighed og lyst til at gå ombord i hans forfatterskab… Romaner, noveller skuespil, dokumentarfilm, popsange osv. Stig Dalagers værkliste er lang og alsidig, og her er vi med på en lytter, når forfatter og dramatiker Michael Svennevig i fire uformelle samtaler stiller nysgerrige spørgsmål til hans forfatterskab. I interview-form formidles en ping-pong mellem de to, og der krydres med både korte og lange citater fra værkerne. Der indledes med et kort forord, og bagerst findes værkliste, kort biografi og index. Der dykkes især ned i Davids bog og 5-binds serien om Jon Bæksgård, der begynder med Glemsel og erindring , og omkring værkerne taler de to gamle bekendte om eksistens, jødedom, DDR, litteratur, Kierkegaard m.m.”
Heidi Buur Pedersen, Bibliotekernes lektørudtalelse
Bogen er inddelt i 4 samtaler:
1. samtale: Om DDR og replikanter. Om at være messedreng og opdage horisontens runding
2. samtale: Om drøm og virkelighed. Om tidens kaos, empati og håb
3. samtale: Uskyld og tragedie. Om eksistens og litteratur – og om det særlige som litteratur kan
4. samtale: Om at finde den særlige fortællerstemme, der kan bære en roman, et skuespil eller et digt
Udkom fredag den 11.8.2017 til festivalåbningen af JA TAK, TIL KAFFE, hvor Michael Svennevig var i samtale med Stig Dalager om dennes seneste udgivelse ”Rabbiens sidste dage”.
Bogtrailer:
Besøg mig på: