Arne Walther Ipsen

Sidst opdateret: 5. oktober 2019
Arne Walther Ipsen

Historie, fortællinger, skuespil og menneskers beretninger har optaget mig stærkt siden barndommen. Jeg er uddannet som journalist, og det var lykken at skifte fra dagspresse til en stor lokal ugeavis: Det Grønne Område i Lyngby-Taarbæk. Frilandsmuseet, teater og ældreområdet blev inspirerende stofområder.
Der blev overskud til bogskriveri. Begyndende med en bog om et "bysbarn", kgl. kammersanger Vilhelm Herold og hans fødeby Hasle. Derefter lokalhistoriske bøger om min fødeø Bornholm, skrevet sammen med en slægtning, Eyvind L. Lind.
Siden er det blevet til en hel del bøger, enkelte skrevet sammen med andre, om topografi og folkeminder i Lyngby-Taarbæk, Fortunen ved Dyrehaven og Christianshavn. Men i særlig grad Bornholm. Den historiske og farverige landsdel vil altid ligge dybt i sindet!
Det er dog også blevet til et par bøger om andre steder: Greves Nøddebo Præstegård og den jyske hedes oplevelsescentre.
Desuden holder jeg med glæde foredrag, primært i ældrekredse og sognegårde.
Skrivegenren er den dokumentariske fortælling. Og fællesskabet mellem fortællende bedsteforældre og børnebørn er blevet en rød tråd i arbejdet.

Adresse: Skydebane Allé 1, 2. tv, 3000 Helsingør Land: Danmark Tlf: 48301040 Mobil: 51700478 E-mail: Klik for at se e-mail

Seniorgruppen

Udgivelser

Udgivelser:

1979: “Sangeren fra Hasle. Folkebog om Vilhelm Herold og hans bornholmske barndomsby i 1870’erne”. (Bornholmerens forlag).

1983-1991 (Sammen med Eyvind Lind): 6 bornholmshistoriske bøger. De to første udgivet af forlaget Junivers, de øvrige af Bornholmeren.

1995: (s.m. Kitter Malling): “Sorgenfri Slotspark”. (Greens Forlag).

1995 og -96: “Studenterkilden”. (Restaurant Studenterkilden).

1997: (s.m. med Flemming Thøgersen): “Court Helmer og Solby Scenen”. (Attika).

2000: “Tordenskiolds Gård”. (Dansk Forfatterforening).

“Fortunens eventyrverden. I Hostrups fodspor fra Regensen til Fortunen i 1845”. (Attika).

“Familien på Sandegård. Dokumentarisk historie fra Sandflugten mellem Rønne og Hasle”. (Bornholms Tidende).

2001: “Bâgarahorrinjs Âria” (Bagerdrengens eventyr), om Vilhelm Herold. På bornholmsk og med rigsdansk resumé. (KulturBornholm og Bornholms Tidende).

2003: “Et hus på Christianshavn. Historien om Strandgade 4 og 4 B og ejendommens beboere”. (Attika).

“Der var engang et sangkor”, om mine forældres livsværk. (Bornholms Tidende). (32 sider).

2005: (s.m. Annette Ipsen): “Dronningen, Lyngbypigen og Virumdrengen. Historisk-dokumentarisk fortælling om Frederiksdal ved Furesøen”. (Attika).

2007: (s.m. Annette Ipsen): “En park i London – og én i Lyngby”. (Attika). (36 sider).

2009: “Købmandsgaarden i Virum”. (Attika). (40 sider).

2010: (s.m. Kaj Elkrog): “Søllerød Scenen fra 1958 til 2008”. (Rudersdal Teater og Idons Forlag).

2011: “Den gode dronning i Lyngby”, om dronning Caroline Amalie”. (Siesta).

2013: “Landpostbudene – hverdagens gode budbringere”. (mellemgaard).

2014: “Vejen går til Greve – Virkelighedens Nøddebo Præstegaard”. (mellemgaard).

2015: “Et bornholmsk landsogn. Historisk og fortællende rundtur i Rutsker”. (Bornholms Tidende).

2016: “Goddag, allesammen. Radioens børnetimer og samfundet før TV-alderen”. (mellemgaard).

2018: “Alvor og livsglæde på heden”. (mellemgaard).

“Fiskerne i Hasleglansen. Minder om en bornholmsk bys fiskere og deres havn”. (mellemgaard).

2019: “Med morfar ved Kulkysten. En dokumentarisk bornholmsfortælling”. (mellemgaard).

Endvidere:

Bidrag til “Vi ælsker Bakken” (1985) og Seniorgruppens “Bag jerntæppet” (2011). – Formidling, med mindeord, af min hustru, Annette Ipsens bog “Skuespillet I dette tegn. En døvelærers teaterstykke om døve” (mellemgaard, 2017). – Sekretær for Bjarne Håkanssons “Søllerød Scenen 1958-1983” (Søllerød Museum, 1992). – Forord til min far, Henry Ipsens erindringer: “Murer og musiker på Bornholm” (Danmarks Folkeminder, 1999). – Historiske kapitler i Ingrid Oldenburgs “Min oldefars købmandsgård” (mellemgaard, 2015) og “Landboliv i Undløse” (mellemgaard, 2018).