Find oversætter

Den internationale oversætterdag fejres

DOF inviterer til to litterære arrangementer i anledning af Hieronymusdagen på lørdag d. 30. september. Det er international oversætterdag, og denne officielle FN-dag fejres over over hele verden med analoge og digitale begivenheder.

Af Oversættere - 25. september 2023

DOF fejrer Hieronymusdag i København

”Intet mindre end en sensation” skrev anmelderne, da forfatter og oversætter Harald Voetmann tidligere på året udgav sin oversættelse af Catuls digte (Gyldendal 2023).

Catul (ca. 84-54 f.v.t) var en romersk digter, som brød med tidligere romerske digttraditioner, og hvis digte er fulde af individuelle sansninger af had og kærlighed, ikke mindst til den kvinde, han kalder Lesbia. Catul oversatte desuden selv digte af bl.a Sapfo og var med til at indføre græske versemål i den latinske poesi. På dansk er han tidligere blevet oversat af både Axel Juel og Otto Gelsted.

Til årets Hieronymusdag er vi i DOF glade for at kunne byde velkommen til en eftermiddag med vin, snacks og møder med gode kollegaer, når Harald Voetmann kommer forbi Strandgade for at læse op af sin oversættelse og fortælle om arbejdet med den.

Arrangementet finder sted lørdag d. 30. september kl. 16-19, og alle er velkomne, men tilmelding er nødvendig til Nanna Lund på info@nannalundbooks.com senest d. 28. september.

Og i Aarhus: Om at oversætte mærkelig litteratur

I år fejres Hieronymusdagen i Aarhus med en samtale mellem forfatter Ida Marie Hede og hendes oversættere Hazel Evans og Matthias Friedrich: Hvordan oversætter man mærkelig litteratur, så det også bliver mærkeligt på modtagersproget? Og hvad med ironi? Hvordan oversætter man ironi?

Med udgangspunkt i Ida Marie Hedes roman Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer? (Basilisk 2020) og de tyske og engelske oversættelser bliver vi klogere på oversætternes arbejdsproces og ikke mindst oversættelsen af det groteske, mærkelige og absurde.

Hieronymusdagen i Aarhus arrangeres af oversætterne Sidse Laugesen og Trine Søndergaard i samarbejde med Aarhus Litteraturcenter.

Arrangementet finder sted fredag d. 6. oktober kl. 15.30-18 på Godsbanen, Vogn 1, Skovgaardsgade 3 i Aarhus og er støttet af DOF, Aarhus Kommune og Statens Kunstfond. Alle er velkomne, og der er fri entré.

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte