Find oversætter

Månedens fagforfatter: Marion Thorning

Morgenskrivning 3 timer i sengen efter min mand har serveret morgenkaffen og jeg har læst aviserne.

Af De faglitterære - 3. januar 2020
Vil du præsentere dig for os?

Hvis ikke jeg skulle have været konfliktmægler og forfatter, ville jeg være blevet en glimrende kriminalassistent. Jeg er meget interesseret i, hvad der får mennesker til at tænke og handle, som de gør: hvorfor får nogle mennesker et lykkeligt liv eller det modsatte? Hvorfor handler man, som man gør? Og hvad får mennesker til at ændre mening og adfærd? Det må undersøges og der må gøres noget! Og det hele skal skrives ned, så andre får mulighed for at blive inspireret til at leve et empatisk liv sammen med både nære relationer – og fremmede mennesker. Jeg vil gerne selv blive klogere, helst ende med at være en vis gammel kone.

Hvad udmærker dine bøger sig med?

Det siges, også hos anmelderne, at de er velskrevne, og at jeg gør svære spørgsmål lette at forstå – at jeg anses for at være en god pædagog og formidler.

Hvilken af dine bøger har størst betydning for dig?

Jeg synes vist altid, den sidste er den mest interessante, men kun kort tid, så optager den næste mig langt mere. Men bogen Lær at løse konflikter, som jeg skrev for to årtier siden, har nok betydet mest for mit forfatterskab. Den er blevet læst og købt lige siden, og jeg har fået mange tilbagemeldinger om, at den har været til stor hjælp for mange. Så den har givet mig sikkerhed for, at jeg kan skrive, så det kan anvendes.

Hvorfor skriver du faglitteratur?

Jeg underviste engang nogle studerende i sammenhængen mellem spædbarnets søvn og amningen. Hvor ved du det fra, spurgte de studerende. Ja, det var noget, jeg havde erfaret. Jamen så må du da skrive om det, dokumentere det, var svaret. Sådan startede det. Det var udfordrende, virkelig svært, sjovt og tilfredsstillende at skrive en artikel. Siden har jeg ikke sluppet det, for det er stadig en stor glæde at skrive noget, som andre kan bruge. Og indtil nu er det blevet til elleve fagbøger.

Hvilke forfattere inspirerer dig og hvorfor?

Forfatteres skriveprocesser er virkelig interessante – også de der arbejder på en helt anden måde end jeg selv. Det kan være skønlitterære forfattere, som Hemingway eller faglige som Bo Skjoldborg, der fortæller om kreative processer og at være så dedikeret til det, at der kommer gode bøger ud af det. Når jeg læser noget, der er godt skrevet, er det som at spise god chokolade.

Hvad skriver du på lige nu?

I 2019 har jeg udgivet to bøger Lær at løse konflikter – i arbejdslivet og Lær at løse konflikter – i familien. Så lige nu arbejder jeg med PR og luner op til næste skriveprojekt. Jeg går længe og sikrer mig, at min ide kan holde til det lange, seje træk det er at skrive en god bog. Ideen skal være langtidsholdbar, ellers kasserer jeg den. Jeg har mange ideer på lager, men som noget nyt har jeg en samling noveller, som jeg skal i gang med gennemskrive og redigere. I 2019 udgav jeg, på eget forlag, fire korte noveller.

Hvordan ser din almindelige arbejdsdag ud?

Morgenskrivning 3 timer i sengen efter min mand har serveret morgenkaffen og jeg har læst aviserne. Senere på dagen kan jeg redigere, finde litteratur osv. Kreativiteten er størst tidligt på dagen. I meget intensive skriveperioder laver jeg ingen aftaler før efter klokken 12.

Hvordan håndterer du fagforfatterens vekslen mellem research og skriveri?

Jeg skriver efter lystprincippet: alt det der er sjovt først! Så får jeg produceret en masse gode sider og inspirerende tekst, og så er det let at komme videre med at gå i dybden med litteratur og dokumentation. Jeg skriver lidt/noget, læser faglitteratur, opdager noget interessant i avisen, ser folk på gaden, laver konfliktmægling mellem en far og hans datter, skriver lidt igen. Så kommer strukturen, hvor jeg ’klipper og klistrer’, skriver til, henter bøger fra hylden og checker data.

Hvad synes du om faglitteraturens stilling i Danmark i dag?

Det er svært for mig at svare på, for hvordan vurdere det? Men at faglitteraturen er meget vigtig, er jeg ikke i tvivl om. Velskrevet, dokumenteret viden er en nødvendighed for en oplyst befolkning. Så selvfølgelig skal der hele tiden være fokus på faglitteraturen, at den får opmærksomhed og gode vilkår. Jeg vil faktisk sige, at et demokrati bygger på engagement og viden og det er faglitteraturen med til at sikre.

Findes der nogen anden forfatters bog, som du gerne ville have skrevet?

Ja bestemt: Robert A. Baruch Bush og Joseph P. Folger The Promise of Mediation. The Transformative Approch to Conflict. Jossey-Bass, 2005.

Og tænk at kunne skrive som Inger Christensen, Sommerfugledalen, Gyldendal, 2008.

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte