Find oversætter

Månedens fagforfatter: Christian Braad Thomsen

Jeg skriver faglitteratur for at blive klogere på et emne – og derefter for, at eventuelle læsere forhåbentlig også kan blive klogere.

Af De faglitterære - 4. december 2020
Vil du præsentere dig for os?

Siden 1971 har jeg i gennemsnit udsendt enten en bog eller en film om året. Bøgerne handler normalt om film, musik eller psykoanalyse – men der er også et par romaner iblandt.  Blandt filmbøgerne findes værkanalyser af Alfred Hitchcock, Jean-Luc Godard og Rainer Werner Fassbinder – samt ”De uforsonlige” om så kompromisløse filmskabere som Luis Bunuel, Pier Paolo Pasolini, Andrej Tarkovskij  og Robert Bresson og  ”Drømmefilm” om 100 af verdens bedste film. Blandt musikbøgerne findes tilsvarende  ”Drømmejazz” om 100 af verdens bedste jazzplader – samt bøger om verdensmusik og om Willie Nelson og Bob Dylan (sammen med Asger Schnack). Blandt bøgerne om psykoanalyse har jeg skrevet  en biografi om Sigmund Freud og et tobinds-udvalg af hans breve. Freud er ubetinget den vigtigste forfatter, jeg har læst – men vel også en forfatter, som mange har en negativ mening om uden overhovedet  at have læst ham. Desuden har jeg skrevet ”Kun dette åndedrag”, hvor jeg definerer kristendommen som en psykose ud fra den betragtning, at Jesus jo hele tiden modsiger sig selv, mest påfaldende, når han den ene dag siger, at man skal elske sin fjende og vende den anden kind til, men næste dag tordner, at dem, der ikke tror på ham, skal føres hen foran ham og slås ned, mens han ser på det, eller lide en værre skæbne end indbyggerne i Sodoma, der som bekendt blev brændt levende. Det er også indlysende psykotisk, når man som Moses, Abraham og Jesus hører stemmer, som andre ikke kan høre. Bogen om og imod kristendommen er formentlig den vigtigste, jeg har skrevet, hvilket jeg slutter ud fra, at det er den eneste af mine bøger, som overhovedet ikke blev anmeldt i dagspressen. Men andre kunne selvfølgelig drage den modsatte slutning.

Hvad udmærker dine bøger sig med?

Det er vist noget, læserne må svare på.

Hvilken af dine bøger har størst betydning for dig?

Dem alle. Nogle skriver for at huske, jeg skriver for at glemme, så der kan blive plads til noget nyt på hard-disc´en – som jeg foretrækker at stave heart-disc’en. Jeg har ofte glemt, hvad der står i en bog, når den udkommer, fordi jeg er begravet i den næste. Derfor er det jo vigtigt at kunne genopfriske hukommelsen med bogens hjælp. Men den, jeg oftest slår op i, er vel ”Drømmefilm”.

Hvorfor skriver du faglitteratur?

For at blive klogere på et emne – og derefter for, at eventuelle læsere forhåbentlig også kan blive klogere. Men også for at opretholde og finpudse det danske sprog i en tid, hvor det er en truet art.

 

 

Hvilke forfattere inspirerer dig og hvorfor?

Jeg er ikke sikker på, at jeg inspireres af andre forfattere. Men foruden Sigmund Freud er mine to yndlingsforfattere Jorge Luis Borges og Karen Blixen, dog af modsat rettede årsager. Borges lader som om han har skrevet en hel roman, og forkorter den derpå ned til nogle få koncentrerede sider. Blixen lader omvendt, som om hun på nogle få sider skriver en hel roman.  Om hende har jeg skrevet ”Boganis’ gæstebud”, som er en undersøgelse af fadertraumet i hendes forfatterskab.

Hvad skriver du på lige nu?

Det ved jeg aldrig, før jeg er færdig. Det, man skriver, skulle jo også gerne komme bag på en selv. Men foreløbig ligger titlen fast. Den hedder ”På herrens mark”, hvilket jo er et meget mærkeligt udtryk. I et samfund, der kalder sig kristent, skulle man tro, at netop herrens mark er det lykkeligste sted at være, og alligevel bruger vi udtrykket som et billede på den største forladthed og fortvivlelse.

Hvordan ser en almindelig arbejdsdag ud?

Jeg starter om formiddagen med at drikke kaffe og læse aviser. Det egentlige arbejde begynder først efter frokost, men kan så strække sig til ud på natten, måske lidt afhængigt af, hvor meget rødvin der ryger ned under middagen.

 Hvordan håndterer du fagforfatterens vekslen mellem research og skriveri?

Når jeg er træt af at skrive, dyrker jeg research ved at læse bøger eller se film. Når jeg så bliver træt af det, begynder jeg igen at skrive.

Hvad synes du om faglitteraturens stilling i Danmark i dag?

Det kan man næppe udtale sig generelt om, for det afhænger i høj grad af, hvilken faglitteratur der er tale om.

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte