Find oversætter

Christiansborg-høringen gav genlyd

Mandag den 4.december var Fællessalen på Christiansborg fyldt med så mange tilhørere, at høringens vært Hans Chr. Schmidt (V), formand for Folketingets kulturudvalg, var overrasket. Kunne 120 mennesker virkelig møde frem en grå og kold mandag eftermiddag? Ja, det kunne de, når emnet er brændende aktuelt: Faglitteraturens udfordringer.

Af De faglitterære - 13. december 2023

Vi blev hørt

Både før og efter høringen havde pressen dækket emnet. Professor Mads Rosendahl Thomsen sagde om formiddagen på Kulturen på P1, at viden i form af faglitteratur var nødvendig i et demokratisk samfund, og når faglitteraturen var truet, så gjaldt det også oplysningen, et synspunkt han gentog i sit indlæg under høringen.

Henrik Poulsen, F-styrelsen, byder velkommen

Henrik Poulsen byder velkommen til høringen

Rektor for Københavns Folkeuniversitet Carsten Fenger-Grøndahl, tidligere direktør for Aarhus Universitetsforlag, pegede på alle de bøger, der ikke ville blive udgivet, hvis ikke de blev økonomisk støttet, et synspunkt han havde fremført i en redaktionel artikel i Kristeligt Dagblad fredag den 1.december. I samme artikel udtrykker F-styrelsens formand Henrik Poulsen og lektor emeritus Niels Dichov Lund, KU, bekymring for den kvalitetstunge fagbogs begrænsede mulighed for at udkomme.

Faglig læsning

Direktør Michel Steen-Hansen, Danmarks Biblioteksforening, kunne fortælle med henvisning til Bogpanelets Årsrapport 2023, at biblioteksudlånet og bogindkøbet havde rettet sig efter Corona-nedlukningen. Det gjaldt dog bare ikke faglitteraturen: Her var der tale om et drastisk fald i indkøb og udlån.

En forklaring kan måske findes, hævdede læsekonsulent og fagbogsforfatter, medlem af F-styrelsen Pernille Frost, i det forhold, at faglig læsning er underprioriteret i skolen. Det er ulig vanskeligere at læse faglige tekster end fiktionstekster, og det kan ikke bare stimuleres ved hjælp af læselyst. Hun appellerede til en daglig læsepligt.

Piratkopiering, streaming og podcast

Uden læsere, ingen faglitteratur. Ingen kvalitetsbestemt faglitteratur, ingen troværdig offentlig debat. Det er de simple ligninger. Derfor var en af høringens hensigter at adressere udfordringen til undervisere og politikere.

 

 

 

Mette Jokumsen, direktør for det fagbogsstærke Gads Forlag, nævnte, hvordan piratkopiering langsomt sugede grundlaget væk for udgivelser til undervisning og uddannelse, og Maria Fredenslund, direktør for Rettighedsalliancen, kunne med tørre tal fortælle at 70% af de studerende ved videregående uddannelser frejdigt, men ulovligt kopierer lærebøger samtidig med at de finder det i orden, og derved unddrager forlag, forfattere og staten (bogmoms) for mere end 115 millioner kroner årligt, eller mindst 15% af den samlede værdi af studiebogsmarkedet; penge der kunne bruges til flere og billigere udgivelser.

Streamingtjenester og podcasts er på lignende måde platforme, der stjæler eller for minimal betaling overtager fagligt indhold, som en faglitterær forfatter har brugt år på at fremdrage. Faglitterær forfatter Charlotte Langkilde fortalte ud fra egne erfaringer, hvordan andre profiterede på hendes arbejde.

Hvad angår det sidste har Dansk Forfatterforenings jurist netop aftalt en kontrakt i en konkret sag mellem en producent og et af vores medlemmer. Det vil der være mere om i det kommende nummer af Forfatteren.

Der var næsten fuldt hus i Fællessalen. Charlotte Langkilde i samtale med Hans Chr. Schmidt (V), formand for Folketingets kulturudvalg

Hvad nu?

F-styrelsen havde en klar intension med høringen: at skabe opmærksomhed, ikke mindst blandt politikerne, og at skabe alliancer mellem interessenter på området: forskere, forlag, forfattere osv.

Helt konkret skal der følges op på ideen om en forfatterskole for faglitterære forfattere, som Mette Jokumsen i øvrigt inviterede til samarbejde om. Der skal fokuseres på forskning og undervisning i faglitteratur, og så skal der, som en af de tilstedeværende politikere sagde, tilføres flere midler til biblioteksafgiften, så fagbogsforfattere krediteres på linje med andre forfattergrupper.

Høringens moderator, litteraturredaktør ved Politiken Jes Stein Pedersen, rundede af med at konkludere, at der er nok at tage fat på. Resten af hans argumenter kan findes i hans ugentlige klumme i bogtillægget i Politiken lørdag den 9.december.

Den faglige styrelse i Dansk Forfatterforening havde arrangeret høringen og indkaldt en række specialister fra forlag, forskning, folkeoplysning, bibliotek og undervisning til at vidne om faglitteraturens udfordringer netop nu.

 

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte