Flugtrute Møn 1943 og redningen af vores jødiske landsmænd.
Johannes Lundstrøm har redigeret og skrevet denne bog om flugt til Sverige via Møn for Lokalhistorisk
Forening Møn, Møns Lokalarkiv og Langebæk Lokalhistoriske Arkiv i
samarbejde med forlaget Ravnerock.
Del på:
Bogen er af interesse for alle danskere
Under Anden Verdenskrig kom mere end 300 danskere sikkert til Sverige via Møn. Ganske vidst fokuserer bogens titel på den smukke ø, men det var kun ganske få af dem der flygtede, som kom fra øen. Langt de fleste kom fra hovedstadsområdet, og deres slægtninge er i dag spredt over hele landet. Derfor er det en bog, som henvender sig til alle danskere.
Hensigten med bogen er ikke kun for at fortælle om flugt via Møn i 1943, men også for – med Churchills ord ’Those that fail to learn from history are doomed to repeat it’ (Lidt frit oversat ‘De som ikke tager ved lære af deres historie, vil uundgåeligt komme til at gentage den(s fejltagelser)’ – at minde os om, at det som skete dengang, kan ske igen, hvilket det jo også gjorde den 24. februar 2022 i Ukraine, hvor millioner af mennesker valgte at flygte.
Til bogen Flugtrute Møn 1943 er der samlet et ganske imponerende antal beretninger, hvoraf flere er helt nye og aldrig tidligere offentliggjorte. Beretningerne er både skrevet af personer, som har været tvunget til at flygte til Sverige og personer, som har hjulpet dem med at flygte. Det gør flugtruten via Møn til den nok bedst dokumenterede flugtrute i Danmark.
En mislykket razzia
Beretningerne har jeg valgt at præsentere i tidsmæssig orden kombineret med politirapporter, avisinterviews med implicerede personer og Møns Lokalarkivs interview med et 99-årigt Martha Madsen fra Borre på Møn, hvor tyskerne gennemførte en omfattende razzia den 10. oktober 1943 for at arrestere en gruppe på 32 jøder, som var på vej.
Det skyldtes, at det var lykkedes for den danske tyskerpige Anne-Marie Jensen at infiltrere flugtorganisationen, som sendte flygtninge via Møn. Heldigvis blev det opdaget, så
gruppen blev standset af modstandsmanden Leo Købmann fra Kalvehave før den kørte over broen til
Møn, og tyskernes razzia blev en fiasko.
Leo Købmann blev i øvrigt hædret med en mindesten og en snublesten (snublesten.org) ved en
højtidelighed i Kalvehave Kirke ved provst Jesper Larsen Svendsen på 80 årsdagen den 10. oktober.
Bogens beretninger har jeg valgt at bringe uredigeret i det oprindelige sprog, d.v.s. navneord med stort, dobbelt aa i stedet for å m.v. og, hvor det er nødvendigt, suppleret dem med relevante kommentarer og uddybende forklaringer, idet jeg har et indgående kendskab til de lokale forhold og til begivenhederne.
Bogen er rigt illustreret, bl.a. med billeder, venligt stillet til rådighed af billedarkivet Bilder i Syd i Malmö, som ikke tidligere har været offentliggjort i Danmark.