Henning Peter Bjarskov Andersen

Sidst opdateret: 24. marts 2021
Henning Peter Bjarskov Andersen

Beskrivelse:

"Indonesiens ildøer" udkom 2021.

Hennings ny vulkanbog handler om menneskers forhold til og afhængighed af vulkanerne i både positiv og negativ henseende. Udbruddene har afgørende betydning for jordens frugtbarhed - og er samtidig en øjeblikkelig trussel mod deres liv. Hennings første bog om indonesiske vulkaner udkom i 1994 på forlaget Hjulet, men er nu udsolgt, og efter gentagne opfordringer har han nu her skrevet en helt ny biog baseret på hans egene rejser i Indonesien, dels som vulkanguide og interviews med lokale beboere og indonesiske vulkanforskere.
Henning beskriver de klassiske vulkaner Krakatau, Tambora og med øjenvidneberetninger og besøg på vulkanerne. Det er værd at huske, at nogle af de største vulkanudbrud på jorden er sket i Indonesien.

Lektørudtalelse på bogen:
Bogen handler om vulkanvarsling, beskyttelse og myterne omkring dem og de hellige vulkaner på Bali. Henning redegør for de relevante vulkanologiske omstændigheder, men som helhed handler bogen først og fremmest om menneskenes samliv med vulkanerne.
"Mennesker, der lever i skyggen af de store vulkaner ved noget om naturen, som vi andre har glemt". Citat af Henning Andersen.

"Vesuv en udødelig vulkan" udkom 20. maj 2019. Det er Hennings fjerde bog om Vesuv.

Forlaget mellemgaard • Kragsbjergvej 22, 1. • 5000 Odense C • tlf.: 65903642 • mobil: 23991943
[email protected] • www.mellemgaard.dk • Forlaget er søsterselskab til www.oeknom.dk
194 sider • ISBN 978-87-7218-270-4

Blødt omslag med flapper • Bogladepris 198,- kr.

Vesuv har lagt navn til en af de kendteste vulkankatastrofer i verden, hvor den romerske by Pompeji blev begravet i pimpsten og aske i året 79. e.Kr. Efter genopdagelsen og udgravningen af Pompeji i 1748 startede, førte det til, at alverdens arkæologer rejste til ruinbyerne ved Vesuv, men også selve udforskningen af vulkanen tog til, da Vesuv i de år befandt sig i en virksom udbrudsrytme.

Vesuv ligger i verdens tættest befolkede område med i dag snart 4 millioner mennesker inden for rækkevidden af en eksplosiv vulkan foruden de to andre nærliggende vulkaner såsom Campi Flegrei og vulkanen på øen Ischia, der er lige så truende. Disse vulkaner er omtalt i bogen, da de er lige så stor en trussel for indbyggerne som Vesuv.
BOGUDGIVELSE • NYHED • VULKANER • BOGUDGIVELSE • NYHED • VULKANER • BOGUDGIVELSE • NYHED • VULKANER • BOGUDGIVELSE • NYHED
Henning Andersen bor i København. Mail: [email protected]

Vulkaneksperten Henning Andersen har viet sit liv til vulkanerne og er i dag foredragsholder og underviser i folkeskolerne. Han blev i sin tid kendt hos Otto Leisner som vinder i Kvit eller Dobbelt, hvorefter han læste geologi, og han har som rejseleder og privat besøgt vulkaner rundtom i verden. Han har tidligere udgivet bøgerne Hekla – Islands dronning, Når vulkaner går amok, Sagn og myter om vulkaner og nu Vesuv – en udødelig vulkan, der er hans fjerde bog om Vesuv, som også er Hennings yndlingsvulkan. Hans hjemmeside hedder www.vulkaneksperten.dk.

Den 9. februar 2018 udkom Hennings bog: ”Sagn og myter om vulkaner”.

Bogen kan købes og bestilles hos boghandlerne men også på www.vulkaneksperten.dk via: [email protected]
Det var Mark Twain, der i sin tid skrev, at Vesuv var en barnevulkan i forhold til Kilaueas enorme kratergryde, og når man står på kanten af denne enorme vulkan, så synes man, det ligner et meget dybt sår i jordens skorpe, hvilket det i virkeligheden også er.
Her bor vulkanernes gudinde dronning Pelee, der var datter af Himlen (hendes far) og Jorden (hendes mor).
Når hun vil more sig eller bliver vred, sprøjter hun glødende lavastrømme ud over landskabet. Hendes faste hjem er i Kilaueas dybe krater, men hun kan finde på at gå på vandring til de andre vulkaner, så kommer de i udbrud. Som lille pige syntes gudinden, at hendes mors ildsted var det sjoveste at lege i, og hun lærte at tænde ild og åbne jorden og spy lava ud.
Bjerge er ofte blevet betragtet som guddommelige, fordi et bjerg blev betragtet som forbindelsesled imellem jorden og himlen. Et skyomkranset bjerg måtte være gudernes bolig, og oftest var det bjerge af vulkansk oprindelse. Heraf kom troen på det guddommelige i bjergene. Mennesker betragtede i urgamle mytologiske forestillinger et bjerg som midtpunkt for den samlende kraft eller energi i verdensrummet. Længslen efter det himmelske kom til udtryk i menneskers bygningsværker såsom gotiske kirkespir, pyramider og templer.
Vulkanernes mysterier er igennem tiderne ofte blevet forklaret ved religiøse sagn og myter som forklaring på de forhold, menneskene omkring vulkanerne ikke selv kunne finde nogen tilfredsstillende svar på. Selv om de overleverede beretninger fra tidligere tider i dag betragtes som usande, fascinerer de fortsat, og i Sagn og myter om vulkaner fører vulkaneksperten Henning Andersen sin læser med på en verdensomspændende udforskning af vulkanernes mysterier og de sagn og myter, der er forbundet hermed.

Kontaktoplysninger:

Adresse: Tingskrivervej 20, 4.th., 2400 København NV Land: Danmark E-mail: Klik for at se e-mail

Medlem Af:

De skønlitterære, Faglitterære gruppe

Online Referencer:

Flere referencer:

SPÆNDENDE SELVBIOGRAFI AF VULKANEKSPERTEN HENNING ANDERSEN: ET LIV PÅ VULKANER

Anmeldelser:

Bertel Haarder skrev: Kære Henning Andersen.

Tak for din bevægende skildring af din vej fra usikkerhed til vulkan-ekspert. Både beskrivelsen af Thiesgaard (der kan gå lige ind i “Matador”) og min far er gode tidsbilleder, som jeg gemmer til mine egne bogskriverier.

Nu skal du vel ned og se på Vesuv igen!

Hjertelig hilsen,

Bertel Haarder

Vulkanernes urkraft

Mange TV-seere og radiolyttere vil kende Henning P. Andersen, der er et af de mennesker, som bliver
hidkaldt, når en vulkan et eller andet sted i Verden “går over gevind”, en begivenhed, der i radio og eller TV kræver kommentarer af en ekspert.

I 1985 vandt han i Otto Leisners: Kvit eller Dobbelt” i emnet vulkaner, hvilket fik stor betydning for ham og herefter læste han geologi.

Tillige er han forfatter og dommer ved fx “Kvit eller Dobbelt”-udsendelser.

Nu har Henning Andersen udgivet en bog om sig selv. Den har fået titlen “Et liv på vulkaner”.

Tidligere har han udgivet bøger om H.C.Andersen og digterens besøg ved vulkanen Vesuv “Mod Vesuv jeg øjet vender”, om Etna, om Stromboli og om Hekla. Han har indspillet “Verden brækker på Island” og var fagdommer i DR’ Ramasjangs nye Kvit eller Dobbelt. Gennem mange år har han arbejdet som rejseleder i Rumænien, Egypten og i Rusland.

Henning Andersens barndom var ikke nogen dans på vulkaner. Forældrene havde en landejendom i nærheden af Køge, og især faderen forventede, at sønnen skulle træde i hans plovfure. Til sidst løsrev sønnen sig og gik i lære inden for boghandel i Køge. En tid, som ikke var specielt behagelig, da indehaveren var ret så despotisk. Ikke blot fik de ansatte skældud. Også kunderne kunne blive udsat for det. Da Henning Andersens mor døde, ville boghandleren end ikke give ham fri til at deltage i begravelsen.

Men så skred den ene af de to ansatte kvindelige medhjælpere ind. Samme boghandler giftede sig
forøvrigt to gange – det ene ægteskab varede ikke 24 timer. Det andet holdt heller ikke.
Videre fortæller Henning Andersen om, at han blev elev på Rønshoved Højskole hos Bertel Haarders far, et ophold, som blev af stor betydning for ham. Her hørte han bl.a. om de islandske sagaer, som Island naturligvis skulle have tilbage, da islændingene ikke har andet fra deres fortid end disse skrifter, mens vi i Danmark har både borge og slotte og beretninger, som hidrører fra dengang, det var før. Efter endt højskoleophold fortsatte og fuldførte Henning Andersen sin uddannelse i som boghandler i Graasten Boghandel.

Man kan læse om Evelyn Pedersen, et rigtigt ug-barn fra Nakskov Realskole. Hun var bankuddannet og dygtig til mange sprog. Evelyn Pedersen begyndte som rejseleder hos Tjæreborg-præsten og etablerede senere eget rejsebureau, Dan-Expres. Henning Andersen fortæller om sine møder med en række kendte personligheder, bl.a. Elizabeth Taylor, der skænkede 10.000 dollars til den danske børnehjemsinstitution for aidsramte børn i Rumænien, “Teddybjørnen”, og man kan læse om hans møde med den ægyptiske præsident Sadats enke.

Men rejseri eller ej. I 1965 foretog han sin første rejse til Vesuv, og siden har den ene rejse afløst den næste, op gennem tiden, gennem årene. Den ene rejse efter den anden som rejseleder på forskellige destinationer. Man får fortalt om det store jordskælv i Bukarest i 1977, hvor mange menensker omkom. Men man får også beretningen om den unge mand, der overlevede i ruinerne i 252 timer
– altså mere end 10 døgn – uden mad eller drikke og er ved at blive begravet levende, men reddes i sidste øjeblik.

Ud over i dag at holde foredrag, hvor Henning Andersen bl.a. fortæller om de kendte og spændende mennesker, som han har mødt, har han medvirket i DR udsendelser med Anders Lund Madsen, og han var fagdommer i Ramasjangs nye “Kvit eller Dobbelt”, hvor en dreng på 11 år stiller op i emnet “Vulkaner”.

“Et liv på vulkaner” udkom i 2013 på Forlaget Kahrius.
Journalist Hanne Følbæk.

Henning Andersen, i dag kendt som vulkanekspert i radio og TV, fortæller i denne erindringsbog
særdeles åbenhjertigt om sit liv. Efter en trist barndom og ungdom giver et højskoleophold Henning Andersen selvtillid og mod til at følge sin interesse, at blive rejseleder. Bogen giver et godt indblik i den tidlige charterturisme, når Henning Andersen fortæller om sine rejser i Sydeuropa og i Egypten. Hans store lidenskab er vulkaner, og dem får læseren også en del at vide om.

Torben Holm-Rasmussen
Egyptolog

Henning Andersen har levet et spændende liv i rejsebranchen og været rejseleder i charterturismens spæde start over små pioner og grupperejser til det tidligere Sovjet og de forskellige lande i østblokken. Man fornemmer, at netop de mange rejser bag jerntæppet har gjort Henning politisk og historisk interesseret. På sine talrige rejser har Henning mødt mange betydningsfulde personer, som
har gjort et stærkt indtryk på ham, lige såvel som han, med sin originale personlighed, uden tvivl har gjort indtryk på dem.

Man mærker tydeligt, at Henning er i sit es, når emnet falder på de ildsprudlende vulkaner. Her er han en af landets mest vidende eksperter. Henning interesserer sig ikke kun for den geologiske del af emnet, men også for, hvad der driver de mennesker, der lever i vulkanernes skygge. En viden han deler gavmildt ud af i “Et liv på vulkaner”.

Men vi begynder i Hennings tidlige opvækst lige efter 2. verdenskrig, hvor han stædigt bryder ud af faderens stramme tøjler. Faderen har store forventninger til, at Henning skal overtage driften på familiens gård, men Henning har helt andre tanker om sin fremtid. Det er denne stædighed der gør, at Henning har haft et liv, der har været mere farverigt end de flestes.

Kenneth Hvolbøl
Fredensborg, den 11. august 2013.

Jeg har netop læst din bog “Et liv på vulkaner” og fandt den mægtig interessant. Jeg arbejder selv med natursten i hverdagen, og har med årene fået en større og større interesse for geologi og særligt vulkaner – de er jo fantastiske!

Ole Grage

Henning Andersens bog ”Et liv på vulkaner” er udgivet på forlaget Kahrius.dk og udkom den 5. marts og kan købes i Boghandelen eller direkte på forlaget@kahrius.dk: Kr. 198,00.

Henrik Døcker fra “De Berejstes Klub” anmelder: “Et liv på vulkaner”.
En rejseleders erindringer

Henning Andersen: “Et liv på vulkaner”. Kahrius, 2013, 184 sider, med fotos, overvejende i sort/hvid, 198 kr.

3 glober

Når en rejseleder skriver erindringer, påkalder det sig særlig interesse. For det ikke er så ofte, man støder på en person, der har gjort rejseriet til en egentlig levevej, sådan som den nu 68-årige Henning Andersen har gjort. Han er medlem af De Berejstes Klub og kendt for sin ubændige interesse for vulkaner, så det er ikke så mærkeligt, at han har kaldt bogen “Et liv på vulkaner”.

Det er omkring 30 sider, som direkte handler om vulkaner. Måske skal titlen både tages bogstaveligt og i overført betydning. For livet som rejseleder kræver i hvert fald megen omstillingsevne og er vel til tider så krævende, at det kan sammenlignes med et ”vulkanliv”.

Den gode Henning hører i hvert fald ikke til de pivede og tager læseren med hele vejen rundt i sit liv, der begyndte på en gård på Køge-egnen. Et “opgør” med familien indebar bl.a., at han ikke ville overtage den fædrene gård, ligesom hans indledende boghandleruddannelse ikke gik helt glat.

Svolvdampe i et krater.

Som 20-årig indledtes Hennings fascination af rejselivet – øjenåbneren var en togtur med DSB til Rom og Sorrento – og samtidig holdt den første vulkan sit indtog i hans bevidsthed: Vesuv.

Her skal fremhæves lidt om en af de mindre kendte vulkaner, Henning beskriver nærmere. De færreste har nok besøgt Stromboli, en vulkan, der på det nærmeste fylder hele den lille ø, den ligger på i Middelhavet. Men en del mennesker har utvivlsomt hørt om den kærlighedsfilm fra 1948, som Ingrid Bergman medvirkede i, og som udspilledes på og simpelthen hed ”Stromboli”.

Vulkanen var ellers, da “Vulkan-Henning” besøgte den i 1972, mest kendt fra Jules Vernes fantasifulde roman ”Rejsen til Jordens indre”. Der var ingen hoteller dengang, så han indlogerede sig hos en lokal familie (i dag bor der 700 personer på øen). Han besluttede sig for at bestige vulkanen kl. 3 om natten. Efter ca. to timer nåede han toppen på den 926 meter høje vulkan og satte sig (man tør vel sige helt ”høj”) til at spise sin medbragte madpakke.

Det rumlede faretruende nede i et af de tre kratere ca. 200 meter længere nede. Så kom der røgskyer, samtidig med at rødglødende stenslagger slyngedes flere hundrede meter i vejet. Han var kommet ned i en kratergryde og nu kneb det for ham at trække vejret på grund af hede svovldampe. Man forstår, at hans værtsfolk skældte ham ud, da han kom tilbage. Dette her var lige lovlig dumdristigt.

Bogens øvrige vulkanbeskrivelser – fra Bali, Island, og USA giver god besked med de dramatiske omstændigheder ved flere vulkanudbrud. Ellers kan vulkan-videbegærlige læsere kaste sig over nogle af forfatterens andre bøger, såsom ”Vesuv den udødelige vulkan”,”Vesuv en meget farlig vulkan”, ”Øer født af ild” eller ”Hekla, Islands dronningevulkan”.

Rejsebeskrivelser fra en svunden tid

Rigtig mange indtryk formidles i bogen fra Rumænien, Egypten og Sovjetunionen, fordi forfatteren som rejseleder tilbragte betydelig tid her. Det er nærmest som at læse en logbog fra de rumænske kurbade, fra de egyptiske pyramider eller fra sovjetisk Centralasiens fremmedartede verden, tilsat lidt ekstra krydderi med bemærkelsesværdige møder med ingen ringere end Elizabeth Taylor i Rumænien og såmænd også den myrdede egyptiske præsident Anwar Sadats enke.

Henning Andersen får noget ud af sine bekendtskaber, men man kan måske spørge, hvilken udvidet indsigt i de besøgte lande, det nu lige er, disse bekendtskaber giver?

Vi får også nærbilleder af grupperejselivet, sådan som titusinder af danskere har haft glæde af. Og mange interessante sproglige og historiske informationer. Og vist er det en oplevelse at sejle ned ad Donau, som fx på det gode skib Oltenita (opkaldt efter en by ved dette navn i det sydlige Rumænien) – sådan som denne anmelder såmænd også har prøvet det. Denne bl.a. denne beskrivelse af diktatoren Ceaucescus yndlingsskib er et eksempel på en detaljeret rejsedagbog.

Selv om Henning Andersen fører læseren helt tæt ind på rejselederens tilværelse har alle gæster ikke været lige medgørlige? Og hvordan følger man med i, hvad der ellers sker i verden eller for den sags skyld Danmark, når man så ofte er på farten? Savner man ikke noget, når man nærmest bor i en kuffert? Vi taler om en tid, der i det væsentlige ligger forud for internettets udbredelse. En rejseleders liv er fuld af oplevelser, men det er også slidsomt, forstår man på Henning Andersens bog.

Henrik Døcker har medlemsnr. 38 og er journalist og forfatter.

Kære Henning Andersen

Mange tak for indleveringen af din spændende bog til Byarkivet.

Det er blevet et meget flot værk og jeg glæder mig til at læse den.

Jeg sender dig her en kvittering for indleveringen.

De bedste hilsener fra Lars Kjær og god weekend til jer begge.

Køge Arkiverne

________________________________________

Besøg mig på:

Udgivelser

Andre projekter

Sagn og myter om vulkaner
Lavet i: 2018
Lavet i:
Lavet i:
Lavet i:
Lavet i:
Lavet i:

Forlag: Frydenlund
Udgivelsesår: 2015

Forlaget Frydenlund skriver om Hennings bog om italienske vulkaner, der udkom 10. februar 2015:

Henning Andersen er en af Danmarks mest brugte vulkaneksperter og rejseguides. I bogen Vulkaner øser han af sin store viden om Italiens vulkaner, især det populære turistmål Vesuv. Han fortæller om forskellige typer af vulkaner og hvilke geologiske processer, der ligger bag deres dannelse og udbrud. Udgangspunktet er Vesuv, hvor oldtidsbyerne Pompeji og Herculaneum blev begravet i antikken, og som stadig fascinerer folk verden over den dag i dag.

Det var også ved Vesuv, at vulkanforskningen begyndte for over 2.000 år siden med udbruddet i år 79, og alligevel kommer der hele tiden nye forskningsresultater om tidligere udbrud og vulkanens udvikling. Dette er Henning Andersens tredje bog om Vesuv vulkanen, der har en helt særlig plads i hans hjerte. Ud over Vesuv beskriver bogen også supervulkanen Campi Flegrei, hvis udbrud kan påvirke hele Europas klima, samt de to vældigt aktive vulkaner Etna på Sicilien og Stromboli på øen af samme navn.

Bogen henvender sig til alle med interesse i vulkaner, Italien og jordens geologiske udvikling. Den er oplagt læsning inden ferier i Syditalien, hvor man kan komme tæt på vulkanerne.

Forfatter: Henning Andersen

Etna har som Vesuv været en “klassisk vulkan”, og siden grækertiden har man betragtet vulkanerne som uovervindelige naturkræfter. I dag ved vi, at vulkanerne ikke kun er skadelige men ligeså gavnlige grundet den frugtbare jord, som lavaen gennem tiden omdannes til. Tænk blot på vinbonden, der sætter en flaske rødvin og fire vinglas for at byde lavaen velkommen til hans hus. Når huset er brændt ned og lavaen størknet, går han op og sætter grænsepæle op på det stykke jord, som hans tipoldebarn kommer til at opdyrke om 100 år. Bosætte sig andre steder? Aldrig i livet.

“Etna kan godt betragtes som et uhyre, men det er et godt uhyre”, udtaler borgmesteren i Nicolosi. “Vi har en slags had-kærlighedsforhold til den vulkan”.

Læs bogen. Den handler ikke kun om vulkanologi, men også om sagn og myter og spændende, personlige beretninger fra Etnas udbrud gennem tiderne.

Forlag: Underskoven: ISBN 87-91947-13-8
Udgivelsesår: 2006

» Hekla – Islands dronningevulkan”

Forfatter: Henning Andersen
Forlag: Net-BOG-klubben. ISBN: 87-90733-51-7
Udgivelsesår: 2000

Udsolgt fra forlaget.

Bogen omhandler Heklas største udbrud i den tid, Island har været beboet af mennesker. De er bl.a. levende beskrevet af sagaskriveren Jonas Halgrimsson.

Hekla har en stor rolle i vores bevidsthed. Hekla har, som mange andre vulkaner, lagt navn til uhyggelige legender og sagn fra både den tidlige og sene middelalder – dengang da Island var en dansk ø. Ikke alene begynder Jules Vernes bog “Rejsen til jordens indre” ved en anden islandsk vulkan. Ordet “helvede” er afledt af Hekla. På dansk kan man sige at folk kan skrubbe “ad Hekkenfeldt til”. Hekkenfeldt er et gammelt ord for Hekla og en pænere måde at bede folk skrubbe “ad helvede til”.

» Mod Vesuv jeg øjet vender”

H. C. Andersen har malerisk beskrevet vulkanen Vesuv og blev allerede på sin første Italiensrejse i 1833-34 stærkt fascineret af vulkanen, hvilket også mange kunstnere blev i denne periode. Dette har vi talrige beviser på af guldaldermalerne. For mig har Vesuv altid været symbolet på det gode og det onde, hvilket vor store eventyrdigter også indså ved dels den frugtbare lava-aske, men også de uhyggeligt stærke naturkræfter, som på få timer kan udslette generationers arbejde

Denne bog og film havde ikke været mulig uden hjælp fra Ulla Kampmann og hendes mand, Fernando Caveterra, idet det er deres første film fra 1979: “Der blev mit hjerte barn” med Jesper Klein, som nu danner baggrund for filmen: “Mod Vesuv jeg øjet vender”. Her har jeg i samarbejde med filmproducenten Vagn Molnit tilrettelagt en film, som er bygget over H. C. Andersens første Italiensrejse i 1833-34, og med vulkanen Vesuv som hovedemne.

ISBN 87-986809-8-6

Forlaget: Eget Forlag Henning Andersen og trykt i Italien hos:
Arti Grafiche Ariccia. Filmen er produceret af Vagn Molnit og manuskriptet og tilrettelæggelsen er af Henning Andersen i 2005

» Vesuv – den udødelige vulkan”

Forfatter: Henning Andersen
Forlag: Bogans Forlag. ISBN: 87-7466-170-1
Udgivelsesår: 1989
Bogen er udsolgt fra forlaget.

“Morgendagen er dig uvis”, har en af Pompejis indbyggere indridset i en mur. Pompejis indbyggere blev senere dræbt af et plinisk udbrud (en lavine af glohed aske og gas) og byen dækket af aske fra Vesuv.

Uvisheden gælder også den dag i dag, for vulkanen Vesuv er en farlig nabo. Sidste gang vulkanen havde udbrud var i 1944.

» Vesuv – en meget farlig vulkan”

Forfatter: Henning Andersen

Forlag: Skib Forlag. ISBN: 87-90374-27-4
Udgivelsesår: 2003

Vesuv – en meget farlig vulkan

Jeg har længe ønsket at skrive en opfølgning til min første bog om Vesuv, “Vesuv – den udødelige vulkan”.

I 2003 udkom efterfølgeren. I denne bog opdaterer jeg bl.a. forgængeren med meget ny viden om Vesuv. Det bærende element er de klassiske øjenvidneskildringer af de mange udbrud. En nutidig beskrivelse af hvordan man i dag lever med Vesuv er også med. Det fortælles f.eks. hvordan man vil evakuere 3 mio. mennesker, som vil være truet ved vulkanudbrud. Vesuv er den vulkan i verden, der i sin nærhed truer flest mennesker.

Bogens anmeldelse i Politikken blev modtaget med følgende læserbrev (citat):

“Efter at have læst bogen må jeg tilføje, at det er skønt, at bogen forener de antikke beretninger til en smeltende helhed, som gør bogen om vulkaner meget mere end spændende at læse i.

Forfatteren og vulkanologen Henning Andersen formår at omsætte de indviklede formler og fagudtryk om vulkanologi til interessant stof for enhver “dreng” med sans for vulkaners skønhed, frugtbarhed og i sidste ende katastrofen.

» Øer født af ild”

Forfatter: Henning Andersen
En bog om mennesker og vulkaner i Indonesien

Øer født af ild. Mennesker og vulkaner i Indonesien

Forfatter: Henning Andersen

Forlag: Forlaget Hjulet. ISBN: 87-89213-04-1
Udgivelsesår: 1989
(168 sider).

Bogen er udsolgt fra forlaget men kan købes antikvarisk.

Øer født af ild. Mennesker og vulkaner i Indonesien
Indonesien er det land i verden, der har flest vulkaner – nemlig 400 – hvoraf de fleste har været virksomme i den tid, der har boet mennesker i landet. Vulkanerne her er uhyggeligt voldsomme.

De værste og kraftigste vulkanudbrud i historien har stort set alle været centreret i Indonesien. I 1883 fandt et af de kraftigste udbrud sted i Indonesien i nyere tid, i vulkanen Krakatau, der “hørtes som en kanontorden, selvom vulkanudbruddet fandt sted mere end 200 km væk”. En flodbølge fra samme udbrud var så kraftig, at den gik jorden rundt flere gange. Man kunne bl.a. måle den i Københavns Havn ved at vandstanden pludselig steg 20 cm.

I bogen rejser jeg fra vest mod øst i Indonesien og ender på Bali. Undervejs redegører jeg for de vulkanologiske iagttagelser og for den viden, man har samlet om vulkanernes virke. Men bogen handler primært om menneskets samliv med vulkanerne. Landet omkring vulkanerne er meget frugtbart, og i mange af de indonesiske legender indgår vulkaner både som et element, der udsletter, men også som et element, der skaber nyt liv. En balance mellem det gode og det onde, en balancegang som genfindes i f.eks. kristendom, jødedom og islam.

Jeg har selv illustreret bogen, bl.a. med en lang række farvefotos fra mine rejser i området.

“Mennesker der lever i skyggen af de store vulkaner ved noget om naturten, som vi andre har glemt”,

Citat: Henning Andersen