”Vi har stadig vores eget lille bibliotek her i landsbyen, men kun fordi vi virkelig har kæmpet for det,” siger forfatter Anne Hjælmsø.
Hun bor i Ganløse, en lille landsby med ca. 3000 indbyggere, som ligger i Egedal Kommune i Nordsjælland. I kommunen er der ni små landsbyer og tre større byer, i de større byer er der stadig biblioteker, og Ganløse har også bevaret biblioteket. Kommunalreform og kommune-
sammenlægning samt de senere års besparelser har kostet de små filialer livet.
Ganløse Bibliotek har da også stået over for lukning flere gange, men et meget aktivt Bylaug, hvor Anne Hjælmsø er blandt de drivende kræfter, har hver gang protesteret, sendt indsigelser, læserbreve, gået i fakkeloptog og har indtil videre haft held med at forpurre en lukning.
”Jeg tør godt sige, at kommunalpolitikerne har været trætte af os, men vi bruger biblioteket virkelig meget herude og kan ikke undvære det. Jeg tror, at jeg er der næsten hver dag,” siger hun.
”Ganløse Bibliotek kunne fejre 90-års-fødselsdag for et par år siden. Landsbyens gamle centrum består af en samling bondegårde omkring et gadekær, en kro, en kirke og en mølle, og det var bønderne, der dengang startede deres egen bogsamling. De købte ind og lånte ud til hinanden, og på et tidspunkt kom der en bestyrelse til.”
I dag ligger biblioteket i en længe i en gammel, stråtækt gård, der rummer et par hundrede kvadratmeter med boghylder.
”Det er et meget traditionelt bibliotek, der er mange ældre bøger, men også en hylde med 14-dageslån. For et par år siden tog de vores bibliotekar fra os, og i dag er der ingen fast bemanding, men ti timer i løbet af ugen kommer der en bibliotekar og administrerer forskellige opgaver på det lille kontor, men der er ikke faglig vejledning til læsere. Bibliotekaren afleverer de mange bestilte bøger, som afhentes af lånerne. Nye bøger placeres på 14-dageshylden. Afleverede bøger genplaceres på reolerne. Og de laver også rigtig gode projekter for børnene, når der er tid tilovers.”
Så Ganløse-borgerne låser sig selv ind med deres sundhedskort, og selvom der ikke er en bibliotekar eller en kulturformidler til stede, så er der masser af litteraturformidling på stedet, siger Anne Hjælmsø.
”Når vi afleverer en bog på ’Reol 1’, stiller vi den ofte med forsiden udad – så bliver den næste låner opmærksom på bogen. Det er en anbefaling fra læser til læser, en hylde, vi altid lige tjekker for gode ideer og låner bøger fra. Vi behøver ikke alle de nye krimier eller de elitære finkulturelle udgivelser der. Dem kan enhver læser selv bestille. De fleste læsere i landsbyen er især interesserede i nyere dansk litteratur,” siger Anne Hjælmsø, hvis bøger i øvrigt også er at finde på Ganløse Biblioteks hylder. ※