Lise Bock

Sidst opdateret: 10. oktober 2020
Lise Bock

Beskrivelse:

(Foto: Morten Holtum)

Jeg er biolog og har altid arbejdet med formidling. Mens jeg studerede, arbejdede jeg som underviser og rundviser i Zoologisk Have. Senere blev jeg biologilærer for dyrepasserstuderende. Efter at have beskæftiget mig med mundtlig formidling i sytten år opsagde jeg mit job i 2011, fordi jeg ville skrive.

Min oprindelige plan var at skrive om Europas naturhistorie. Men på grund af en familiemæssig tilknytning til radiokomponentfabrikken MEC udviklede det sig til et projekt om radioer og telegrafer. Resultatet blev bogen 'Buen og gnisten', se nærmere i teksten til højre.

'Buen og gnisten' slutter med oprettelsen af Folkeforbundet, som var forløberen for FN, Forenede Nationer. Nu er jeg vendt tilbage til mit projekt om Europas naturhistorie. Her tager jeg udgangspunkt i verdensarv udpeget af UNESCO (FN's organ for videnskab, kultur m.m.). Jeg er stærkt inspireret af FN’s forfatning fra 1945: “Since wars begin in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed.”

Kontakt Oplysninger:

Adresse:
Nordsjælland
E-mail: Klik for at se e-mail

Medlem Af:

Faglitterære gruppe

Besøg mig på:

Udgivelser

Andre projekter

Flere udgivelser

OM ‘BUEN OG GNISTEN’

’Buen og gnisten’ handler primært om to opfindere: danskeren Valdemar Poulsen og italieneren Guglielmo Marconi. De opfandt hver deres radiosender – buesenderen og gnistsenderen. Gnistsenderen kunne kun sende morsesignaler, hvorimod Poulsens buesender var den første radiosender i verden, der også kunne sende tale, musik og sang. På Radiomarken i Lyngby udførte Poulsens medarbejdere nogle af de allertidligste forsøg med radiofoni i verden, tilbage i 1907. To år senere blev der oprettet et buesender-selskab i Californien. Det regnes af nogle historikere som den første Silicon Valley-virksomhed.

Tidsmæssigt begynder ’Buen og gnisten’ med H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen i 1820 og ender i 1920, hvor den danske tenor Lauritz Melchior var den første mand, hvis sang blev broadcastet til hele verden. Bogen bevæger sig fra forskernes opdagelser i laboratorierne til krigsparternes brug af trådløs kommunikation under første verdenskrig – fra grundforskning til storpolitik.

I min fortælling har jeg lagt vægt på, at den skal være spændende at læse. Man følger tolv hovedpersoner, og teksten er bygget op om almindelige fortællemodeller. Bogens struktur og layout gør det let for læseren at springe rundt i delhistorierne og læse de kapitler, man har lyst til.

Du kan læse et uddrag her: https://www.gyldendal.dk/produkter/lise-bock/buen-og-gnisten-41478/e-bog-9788702199079, hvor du også kan købe e-bogen.

BEMÆRK: ’Buen og gnisten’ er udsolgt i trykt udgave. Jeg har nogle få eksemplarer, som jeg sælger for 349 kr. + forsendelse. Skriv til mig, hvis du er interesseret.

 

ANMELDELSER AF BUEN OG GNISTEN

– for fortællingen

”Lise Bock jonglerer i sin bog ubesværet med danmarks- og verdenshistorie, naturvidenskabelige teorier og forsøgsopstillinger … og populariserer sit stof med lige dele præcision og passion” (Johs Lynge, Weekendavisen, 7. april 2017, s. 10-11)

”en meget velfortalt historie … uhyre spændende læsning” (Beth Høst, Litteratursiden, www.litteratursiden.dk/anmeldelser/buen-og-gnisten-af-lise-bock)

”En usædvanlig velresearchet, grundig og velskrevet monografi” (Jytte Bræmer, Dansk BiblioteksCenters lektørudtalelse på www.bibliotek.dk)

”dækker sit emne smukt og inspirerende” (Birte Strandby, Bogvægten, www.bogvaegten.dk/buen-gnisten-pionererne-radioens-barndom/)

”Her er en bog som alle … bør læse. For det her er verdenshistorie. … Hun skriver et godt og solidt dansk, der bærer præg af stor fortælleglæde … velfortalte anekdoter og letlæselige forklaringer … jeg blev både klogere og gladere ved at læse den” (Egon Clausen, Den2Radio, http://den2radio.dk/udsendelser/buen-og-gnisten/)

“Hele denne spændende og på mange måder også dramatiske historie kan man læse om i Lise Bocks bog ‘Buen og gnisten’.” (Finn Nesgaard, AVM – AudioVisuelle Medier, 27. maj 2017, http://www.avm.dk/nyhed/visnyhed.php?nyhedsnummer=2772)

“Umiddelbart kunne det synes noget tørt stof, men Lise Bock har formået at leve sig ind i opfindernes tid og liv, deres personligheder, succeser og fiaskoer, så bogen kan læses som en spændingsroman. Bogen læste jeg i eet stræk.” (Steen Wichmand, danske radioamatørers medlemsblad OZ, 92. årgang, nr. 5, oktober 2020, s. 68-72)

 

– for det faglige indhold

”underholdende og informativ … reelt er det teknologiske spektrum fra 1820 til 1920 dækket.” (Rolf Sylvester-Hvid, Aktuel Elektronik, http://ipaper.ipapercms.dk/TechMedia/AktuelElektronik/2017/6/)

“velskrevet og gennemillustreret … dækker på fornem vis forholdene omkring radioens barndom” (Jan Preisler, Radiotelegrafen, www.raf1917.dk/pdf/rtg_arkiv/rtg3_2017.pdf)

”imponerende bogværk … Det er ganske enkelt fremragende! Et stort antal danske videnskabsmænd er på naturligste vis inddraget i beskrivelsen, så det bliver klart, at Danmark netop i denne sammenhæng har haft en betydning, der langt overgår landets størrelse.” (Bjarne Dahlin Nielsen, Ringsted Radiomuseums medlemsblad Radioten, 8. årgang, nr. 5, maj 2017)

”velskrevet og fascinerende – men også irriterende bog … Er teknologiudvikling virkelig et spørgsmål om geniale mænd, der må gå så grueligt meget igennem, før de tildeles den rette ære…? ” (Louise Karlskov Skyggebjerg, www.historie-online.dk/boger/anmeldelser-5-5/buen-og-gnisten)

”Buen og gnisten placerer sig midt mellem fysik- og historiestolen. Men her sidder man ganske godt og bliver både underholdt og klogere undervejs.” (Troels Gollander, fysik·kemi, 45. årgang, nr. 1, februar 2018, s. 32, https://www.fysik-kemi.dk/index.php/fysik-kemi/2018/fysik-kemi-2018-nr-1)

”denne veloplagte og velskrevne bog … kan således varmt anbefales den, der værdsætter en spændende og filmisk fortælling” (Tommy P. Christensen, Krigshistorisk Tidsskrift, 54. årgang, nr. 2, juli 2018, s. 33-35)

“Forfatteren Lise Bock giver en fyldig skildring af radiotelegrafiens store betydning for den generelle flådeoprustning, der foregik i de første årtier af 1900-tallet … fremragende skildring af Slaget ved Jylland 1916 ikke alene set ud fra en trådløs telegrafisk synsvinkel, men også ud fra en strategisk og taktisk synsvinkel … oven i købet med nye oplysninger.” (Hans Christian Bjerg, Tidsskrift for Søvæsen, 188. årgang, nr. 1-2, 2017, s. 82-83)

 

RADIOUDSENDELSER OG TEKSTUDDRAG

P1 Eftermiddag, 3. april 2017, genudsendt 17. juli 2017.

Den2Radio: http://den2radio.dk/udsendelser/buen-og-gnisten-1/

Uddrag om højttalerens opfinder Peter L. Jensen ”En verdenskendt fiskerdreng fra Falster”: https://erhvervogkultur.net/artikel/forfatterstafetten-juli-2017/

 

FOREDRAG

Jeg udbyder blandt andet følgende foredrag af 30-90 minutters varighed, gerne illustreret, målgruppe voksne såvel som skoleelever:

“H.C. Ørsteds opdagelse ændrede vores verden”. I 2020 er det 200 år siden, at H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen. Hans opdagelse flyttede verden fra håndskrevne breve til massekommunikation. Forfatter Lise Bock vil fortælle om de opdagelser og opfindelser, der fulgte efter Ørsteds opdagelse og gjorde det muligt at forbinde verden med hurtig udveksling af viden, meninger og underholdning. Hovedvægten er på opfindernes liv og motivation.

“Når en ukendt historie bider sig fast”. Forfatter Lise Bock fortæller, hvordan en idé om at sige jobbet op for at skrive om biologi udviklede sig til et projekt om radioer og telegrafer. Resultatet blev bogen ’Buen og gnisten. Pionererne fra radioens barndom’, der er udkommet på Gyldendal. Den handler blandt andet om den danske opfinder Valdemar Poulsen, hans arbejde på forsøgsstationen Radiomarken i Lyngby i starten af 1900-tallet og hans gennembrud i Silicon Valley i Californien.

“De første forsøg med radio”. Danmarks Radio blev grundlagt i 1925 under navnet Statsradiofonien. De danske lyttere kunne nu høre nyheder, musik og vejrmeldinger. Men hvornår fandt de allerførste forsøg med radio sted? Forfatter Lise Bock vil fortælle om radioens fødsel, og om hvad der var teknisk muligt. Fokus er på den danske opfinder Valdemar Poulsen, som i 1903 opfandt buesenderen. Det var verdens første radiosender, der ikke alene kunne sende morsesignaler, men også trådløs telefoni, kaldet radiofoni. På Radiomarken i Lyngby udførte Poulsens medarbejdere nogle af verdens allertidligste forsøg med radiofoni. Senere opfandt en af dem højttaleren.

Lise Bock er biolog og forfatter. Hun skriver om naturvidenskabelige opdagelser og deres betydning for samfundet. Seneste udgivelse er ’Buen og gnisten’, som handler om opdagelsen af elektromagnetismen og dens betydning for udviklingen af global kommunikation.

 

Uddannelse

  • 2012   ’Skriv journalistisk’ ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i København. 10 ECTS-points
  • 2005   Pædagogikum for erhvervsskolelærere fra DEL, nu Professionshøjskolen Metropol
  • 2000   Cand.scient. i biologi fra Københavns Universitet, speciale i skovforvaltning
  • 1995    Bachelor i biologi fra Københavns Universitet
  • 1991    Bachelor i virksomhedsledelse (HA) fra Copenhagen Business School

 

Udvalgt formidlingserfaring

  • 2003-2011   Faglærer på Roskilde Tekniske Skoles dyrepasserlinje (en 4-årig håndværkeruddannelse)
  • 2001-2002   Miljøkonsulent i Grønne Guiders Netværk i Grøn Information
  • 1995-2009   Formidlingsmedarbejder i Zoologisk Have i København; rundvisning, undervisning og speaks
  • 1994-1995    Underviser og kustode på Zoologisk Museum i København

 

Publikationsliste

Bock, Lise (2017). Buen og gnisten. Pionererne fra radioens barndom. Gyldendal

Bock, Lise (2010). Biologi i erhvervsuddannelserne – råd og vink. Undervisningsministeriet

García, G., Bock, L., Earle, S., Berridge, R. and Copsey, J. (2008). Captive breeding as a tool for the conservation of Malagasy amphibians: How ready are we to respond to the need? In Andreone F. (Editor). A Conservation Strategy for the Amphibians of Madagascar – Monografie XLV. Museo Regionale di Scienze Naturali, Torino. Pp. 321-342

Bock, Lise (2002). Klokkefrøen. Forlaget Malling Beck

Bock, Lise (2002). Fiskeørnen. Forlaget Malling Beck

Bock, Lise (2002). Perlemorsommerfugle. Forlaget Malling Beck

Bock, Lise (2001). Formidlingsformer. Et bidrag til den interaktive cd-rom ‘Videnskabet’ af Lone Bruun (red.) på Forlaget Malling Beck

Bock, L., Vejre, H. & Vestergaard, P. (2001). Gamle kort kan forudsige landskabers udvikling. Vækst, årg. 122, nr. 3, 2001, s. 26-29. Hedeselskabet

Bock, Lise (2000). Vådbundsområder i nyplantet skov. De ældste matrikelkorts anvendelighed ved belysning af, hvor vådbundsområder opstår, når man planter skov på landbrugsjord. Københavns Universitet, Botanisk Institut. Specialerapport

Bock, Lise (1991). Ungarsk bad med sprogproblemer. Berlingske Tidende 22. juni 1991, s. 4-5