Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 4 - 2021

Anmelder, passioneret læser, formidler

Bogbloggere er selvfølgelig vidt forskellige. Vi har lavet et nedslag i to blogs: Anettes Litteratursalon og Sofies Bogverden. To ud af mange, mange, mange.
Der er ingen penge i det, kun bøger, der skal beskattes – hvad driver dem?

Af Lene Møller Jørgensen

Det er kun lidt over et år siden, at Anette Leonora Andersen begyndte at skrive om litteratur på sin blog, ”Anettes Litteratursalon – samtaler om dansk litteratur”, men i løbet af den tid har hun fået en stemme i litteraturens verden, en forlagskontrakt og et nyt, stærkt læsefællesskab.

”Jeg har altid læst meget og har en kæmpe passion for skønlitteratur. Jeg har også delt mine læseoplevelser med andre på sociale medier for at bidrage til fællesskabet omkring læsning,” fortæller Anette Leonora Andersen. Og da pandemien tvang hende og hendes søn, som har muskelsvind, i total isolation, læste og delte hun endnu mere.

”Og så valgte jeg at kontakte fire store forlag, fortalte, at jeg gerne ville begynde at anmelde og formidle ny, dansk skønlitteratur, og spurgte, om de var interesserede i et samarbejde.”

Ja, det var de, lød svaret fra de fire forlag, som derefter satte Anettes Litteratursalon på forsendelseslisten over bogbloggere og anmeldere af nyudgivne, danske bøger. Og i bloggens første år er flere små forlag, og også forfattere selv, begyndt at henvende sig til salonen med tilbud om bøger til evt. anmeldelse.

En klar profil

Anettes Litteratursalon har en klar profil: ny, dansk skønlitteratur, og dertil enkelte temaer om danske klassikere som f.eks. Karen Blixens liv og forfatterskab.

Anette Leonora Andersen er født i 1968, bor i Aalborg, har læst dansk i et semester på Aalborg Universitet og er uddannet cand.pæd. Hun læser bredt, fra Knausgård over Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag til Daniel Boysens nyligt udkomne bog, gå til grunde, som hun har anmeldt og er begejstret for. Den udfordrede og overraskede hende:

”Temaet – fertilitetsbehandlinger – er meget lidt berørt i litteraturen, den er skrevet med træk fra magisk realisme, og den skubber til mig og udvikler mig,” siger Anette Leonora Andersen, som nok skriver anmeldelser, men som egentlig ikke karakteriserer sig selv, eller andre bogbloggere, som ”anmeldere”.

”Vi er læsere, passionerede læsere, som formidler litteratur – som deler læseoplevelser med andre. Jeg er blevet en del af et stort og stærkt netværk af bogbloggere, og vi har bl.a. en lukket Facebook-gruppe, hvor vi udveksler erfaringer – det kan være om beskatning af bogbloggernes bøger eller om anmeldere fra dagbladene, der ofte skyder os i skoene, at bogbloggere kun skriver positive anmeldelser.”

Hun er ganske træt af, at dagbladene ”skriver rundt om os”, og ”ikke taler med os”, som hun siger. Lars Bukdahl, anmelder på Weekendavisen, har f.eks. beskyldt krimibogbloggere for at tilhøre en ”dilettantisk roseklub”, og andre anmeldere taler om ”amatørskriverier”.

Faktum er, at der bliver færre og færre boganmeldelser i dagbladene, og bogbloggerne opfylder åbenlyst et behov. Og ligesom Anettes Litteratursalon har en klar profil med ny, dansk skønlitteratur, så har flere bogbloggere en reference og en præference – såsom krimi, billedbøger til børn, fantastisk ungdomslitteratur, læringsmidler, lyrik osv.

Læsefællesskab

Mange af bogbloggerne er inddragende; der kører en samtale og et fællesskab om bøgerne, som også Anette Leonora Andersen fremhæver.

”Jeg skriver på en bog til voksne om læseglæde og læsefællesskaber, som udkommer til foråret 2022. Vi taler meget om børns læselyst og læring – jeg mener jo, at gennem læsning af skønlitteratur lærer vi os selv og verden bedre at kende.”

Ud over en bogkontrakt og venner og bekendte i bogbloggerverdenen har bloggen blandt andet ført Anette Leonora Andersen til Bogforum, til en samtale med Mads Damsø, forfatter til bogen Solitaire, som hun ikke var udelt begejstret for, invitationer til at holde flere foredrag om Karen Blixen – og faktisk også til at blive stoppet en dag i Salling i Aalborg, hvor en kvinde kom hen og sagde tak for formidlingen på bogbloggen.

Og nu til en anden slags bogblogger: Sofies bogverden

Sofie Christensen er 20 år og anmelder børne- og ungdomsbøger på vlogs – videoer på YouTube – og på Instagram under navnet ”Sofies bogverden”. Det har hun gjort i seks år.

Sofie Christensen anmelder mest fantasy, men indimellem også romance og historiske romaner med et magisk islæt. Hun får dels tilsendt bøger fra forlagene, dels orienterer hun sig via sociale medier, boghandler, biblioteket og får input fra sine bogvenner.

Hun læser og anmelder kun det, der umiddelbart tiltaler hende.

”Hvis jeg vurderer, at bogen og historien ikke interesserer mig, så vil jeg ikke bruge tid på den. Så er der så mange andre bøger, jeg hellere vil bruge min tid på.”

Det begyndte med Twilight-sagaen, som hun 14 år gammel så på film.

”Jeg var bare sådan, Oh My God, jeg var forelsket, og måtte selvfølgelig straks have fat i bøgerne. På det tidspunkt var jeg egentlig holdt op med at læse, selvom jeg tidligere havde elsket bøger og læst meget. Men nu læste jeg igen og nød at forsvinde ind i en helt anden verden,” siger Sofie Christensen.

Og så lavede hun sin første vlog, selvom hun i begyndelsen var meget nervøs for at blive hatet og få ondskabsfulde beskeder. Det skete ikke, tværtimod har hun fået gode venner, som deler hendes begejstring for litteratur, andre bloggere, som hun har virtuelt fællesskab med, og nogle af dem mødes hun også med i sin virkelige verden på Sydsjælland.

Video og Instagram

Sofies Bogverden er en måneds-vlog, hvor hun eksperimenterer med formidlingen af de bøger, hun har læst i løbet af måneden. Og på -Instagram skriver hun længere og mere uddybende anmeldelser.  Der var en særlig grund til, at hun i begyndelsen valgte vloggen som medie.

”Jeg var ikke skrap til det skriftlige, og på vloggen kunne jeg tale helt frit og naturligt om bøgerne.”

Omkring tre til fem timer om dagen vurderer Sofie Christensen, at hun bruger på at læse, optage og skrive anmeldelser. I løbet af et år læser hun to til tre hundrede bøger, og hun er i øjeblikket i praktik på Næstved Bibliotek.

”Jeg vil meget gerne arbejde i bogens verden. Jeg synes, at jeg har fundet min hylde, min boghylde,” siger Sofie Christensen.

Blogs er på vej til at blive et forældet medie og måske mest for den ældre generation – og som de fleste bogbloggere har Anette -Leonora Andersen da også koblet sin blog og sin Instagram-profil sammen. På Insta lægger hun et uddrag af anmeldelserne, og det er i høj grad her, at samtalen om bøgerne foregår, mens den fulde tekst kommer på bloggen.

Influencere skal betale skat af de rejser, smykker, sko osv., de får tilsendt. Og bogbloggere skal betale skat af de bøger, de får tilsendt. Ifølge Skat skal bloggerne selv vurdere, hvad en bog stemplet med ”anmeldereksemplar” kan indbringe hos en antikvarboghandler. Sagen har oprørt bogbloggere og hele bogbranchen. Anette Leonora Andersen orker ikke at tale eller tænke på det, siger hun.

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte