Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 2 - 2019

Postkort, fordomme, virkelighed

20 forfattere i projekt ’Hvem er Danmark?’ har været ude og er hjemme igen.
20 tekster er skrevet og afleveret til Dansk Forfatterforening – teksterne offentliggøres
i august og september. Vi besøgte to forfattere på udebane …

Af Lene Møller Jørgensen

Danmark er gyldne kornmarker, grønne skove og en lille provinsby med brolagte stræder ved fjorden. Danmark er en plakat med en politimand og andemor med ællinger – og hist, hvor vejen slår en bugt, ligger der et hus så smukt …

Mja, måske? Men ikke kun – der er uendeligt meget mere uden for det glittede postkort: kontraster, nuancer, mennesker, følelser, historier.

De udsendte forfattere i projekt ’Hvem er Danmark?’ har mødt det hele – også kontraster mellem deres egne hjem og deres besøgsbyer, mellem deres forventninger og det, de kom til, og også store kontraster inden for bygrænsen i deres tildelte byer.

En af dem er Sara Linderoth Bouchet, som for en stund forlod sit hjem i Fladbro Skov ved Langå og rykkede ind på et værelse med småblomstret tapet på kroen i Herlev. Og ved første tanke er et småblomstret kroværelse og Herlev i sig selv vel også lidt af en kontrast? Ja, svarer Sara Linderoth
Bouchet, som ikke kendte Herlev på forhånd, og som først og fremmest forestillede sig en forstad til København.

”Men det er en by i sig selv med kulturelle aktiviteter, teater og biograf – og det er også en meget sammensat by. Man går mellem butikscentre og boligblokke af beton, bevæger sig under en viadukt, og så er man i en landsby med marker og langhåret, skotsk højlandskvæg,” fortæller hun.

Research eller ej

Sara Linderoth Bouchet debuterede med Hjem i 2016, som blev kåret som vinder i en romankonkurrence udskrevet af Dansk Forfatterforening, Dansk Flygtningehjælp og Tiderne Skifter. Sidste år udkom Savas vidner, en psykologisk thriller, og begge værker har hun researchet gennemgribende på. Det gjorde hun ikke her, for hun ville opleve byen, gaderne og historien live – og begyndte derfor sit ophold med at fare vild i et villakvarter den første dag, hun ankom til Herlev Station med sin kuffert.

Lyriker Erik Trigger er rejst fra Esbjerg ved Vesterhavet til Ishøj ved Køge Bugt. Også han hæfter sig ved kontrasterne i Ishøj:

”Jeg kan godt gemme og glemme de fordomme og forestillinger, jeg måtte have haft på forhånd. Alt er modsætningsfyldt. Jeg havde et billede af beton, høje huse og ghettoer – og sådan er her også. Men så traver man via stier og broer over på den anden side af Køge Bugt Motorvejen og møder et stort naturområde med vand, traner, ænder. Det er overraskende, og det er en energifyldt modsætning.”

Erik Trigger har valgt ikke at have en fast base, men har fundet husly hos tre forskellige familier i løbet af sit otte dage lange ophold. Hos en mor med tre store drenge i en boligblok, videre til et parcelhus ved vandet og så tilbage til en lejlighed i bykernen. Kontakt til familierne har han fået gennem de sociale medier.

”Når jeg spiser, snakker og bor hos tre forskellige familier, oplever jeg byen fra flere vinkler,” siger Erik Trigger, som denne morgen er gået langs stranden fra sit midlertidige bo i et parcelhus ved vandet, forbi kunstmuseet Arken og ind til Ishøj Centret.

Noter, noter, noter

Sara Linderoth Bouchet har travet Herlev rundt med Jørgen fra Herlev Bladet og med Birgitte, som har fingeren på byens kulturpuls. Hun har talt med en pensioneret arkæolog, været i lokalarkivet i bibliotekets kælder og i øvrigt fundet hundrede bøger frem til sit eget drømmebibliotek, som Herlev Bibliotek har bedt hende om at sammensætte. Når det er aften, og hun når til hjem til kroen, er hun træt, meget træt.

”Jeg havde forestillet mig, at jeg skulle skrive et udkast til min tekst, mens jeg er her. Men tiden flyver afsted, jeg har taget en masse noter, men endnu ved jeg ikke, hvad jeg vil skrive om. Jeg kan tage fat i en karakter, i en af de mange anekdoter, jeg har fået fortalt, eller måske bliver det noget helt andet,” siger hun.

Stramt

Forfatterne i ’Hvem er Danmark?’ skal skrive en tekst på mellem 1.900 og 2.100 anslag inkl. mellemrum – det svarer til en tekst på lidt mere end et halvt A4-ark. Et format, som Erik Trigger og Sara Linderoth Bouchet har ret forskellige vinkler på.

Sara Linderoth Bouchets seneste roman, Savas vidner, er på 445 sider, og hun siger:

”At skrive så kort en tekst er en stor udfordring. Men jeg håber, at jeg kan udnytte og bruge noget af det, jeg oplever og hører her i Herlev til andre og længere tekster senere.”

Det korte format passer til gengæld Erik Trigger vældig godt. Han er forfatter til flere digtsamlinger, en novellesamling og flere rimbøger til børn.

”Jeg stræber efter et kirurgisk, præcist sprog. Jeg vil beskrive, ikke omtale. Jeg giver ingen rutevejledning, men en beskrivelse, og hvis læseren genkender beskrivelsen, så har hun fundet stedet.” ※

Projekt ’Hvem er Danmark?’ er støttet af Nordea-fonden.

2004 - 2024 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte