Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 4 - 2016

Tegn selv, tryk selv, mal selv billederne

Illustrator Stine Reintoft udgiver bøger inden for en genre, som er noget atypisk blandt selvudgivere. Hun er ikke blevet rig, men har fået nok succes til at producere en stribe af sine malebøger for voksne.

Af Anna Bridgwater

Store, bløde hæftede bøger med sorte stregtegninger af motiver hentet fra alle hjørner af tilværelsen: I mere end et år har malebøger for voksne ligget på boghandlernes bestsellerlister over hele verden. Stine Reintoft er illustrator, og i april 2015 fik hun selv lyst til at lave en malebog for voksne.

”Jeg havde læst om dem i engelske aviser og havde hørt om ’Den Hemmelige Have’ (den store salgssucces inden for genren). Men jeg syntes egentlig, det lød lidt kedeligt kun at tegne haver og blomster.”

Stine var alligevel tændt på ideen.

”Da jeg læste om, hvilken ro og afstressende effekt, det har på folk, så tænkte jeg: ”Det kender jeg jo godt.” Sådan har det virket på mig, hele mit liv. Og den glæde vil jeg gerne give videre til andre.”

Stine kastede sig over tegninger af: ”… alt lige fra smørebrød, slips, mænd, damer, slik og alt muligt.”

 

Gør-det-selv

I Danmark har fx både Politikens Forlag og Gyldendal udgivet malebøger, Gyldendal har bl.a. udgivet en malebog for voksne, som er tegnet af danske Nina Leth, plus nogle engelske titler og Harry Potter-malebøger. Direktør for non-fiktion på Gyldendal, Lise Nestelsø, bekræfter, at malebøgerne er et stort hit, også i Danmark:

”Malebøgerne har ramt direkte ind i en større megatrend af mental afkobling og uforpligtende kreativitet. De har været en fin forretning, og som det ser ud nu, vil der blive udgivet flere nye male-, tegne- og prikbøger. Selv påtænker vi at udgive flere titler i efteråret, og det er noget, vi interesserer os for, fordi bogen som medie endnu en gang har bevist, at den har et format, der kan udnyttes på nye måder”.

Men selvom Stine Reintoft i første omgang prøvede at gå til et forlag med sine tegninger, var der ikke bid.

”Jeg henvendte mig sidste år i april til Politikens Forlag, og de var ret interesseret. Men efter et par dage vendte redaktøren tilbage og fortalte, at de lige havde købt nogle malebøger for voksne hjem fra England.”

Men Stine Reintoft syntes stadig, hun havde en god ide:

”Jeg valgte derfor at tegne non-stop i tre uger uden at vide, om det ville lønne sig senere hen, og udgav bogen via SAXO Publish.”

 

Ingen guldgrube for tegneren

Stine Reintofts første malebog, ’Quiet Please – Vi Tegner’, udkom som print-on-demand i starten af juni 2015. Den sælges kun via Saxo.com, og fordi bøgerne trykkes som print-on-demand, er der en forholdsvis lang leveringstid på op til to uger, så bøgerne kan ikke købes på en impuls. Til dato har den første solgt i knap 200 eksemplarer, og i alt har Stine Reintoft skabt seks malebøger for voksne. Den sjette er blevet til under et ophold i Paris:

”Jeg søgte om et ophold i Statens Legatbolig, hvor jeg skrev i ansøgningen, at jeg skulle arbejde med at lave en malebog om Paris og arbejde på en tegneserie, ”La Vie de Oceánne”, som handler om en ung kvinde, der bor i Paris og lever et kunstnerliv der. Den forventer jeg er færdig i begyndelsen af 2017.”

Stine Reintofts malebog fra Paris, ’Quiet Please – Vi Tegner April in Paris’, sælger godt, og var i løbet af en uge nummer ét på Saxos hobby-bestsellerliste. Men det er ikke pengene, der driver hende:

”Jeg er ikke blevet styrtende rig, overhovedet, men har solgt nogle stykker.” ·

 

Stine Reintofts print-on-demand malebøger for voksne hedder:

’Quiet Please – Vi Tegner ’,

’Quiet Please – Vi Tegner Fashion,

’Quiet Please – Vi Tegner for Ladys & Gentlemen’ (skal staves sådan),

’Quiet Please – Vi Tegner for KIDS,

’Quiet Please – Vi Tegner København, ’Quiet Please – Vi Tegner April in Paris’.

 

2004 - 2021 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte