Find oversætter
Artikel fra Forfatteren Nr. 5 - 2017

AT SKRIVE ER AT FORMIDLE

Af Karin Feit Almberg

”På en måde er det såre enkelt. Vi skriver ikke, fordi vi kan, men fordi vi vil,” siger professor emeritus i børnelitteratur, Torben Weinreich.
”Der opstår et ønske om at formidle et eller andet. Noget, der skal ud fra os. Der er en intention med værket.”

Eliten mener, at det vigtigste er, hvordan man skriver. Men det er hvad, man skriver, der interesserer de fleste læsere. Naturligvis skrevet i et godt sprog, hvor læseren føler sig ramt. Nogle forfattere skriver alene ud fra en litterær hensigt: At lave kunst. Meget af det, der per definition kaldes litteratur, er kedeligt og læses kun af indforståede. Jeg synes også selv, at den gode litteratur er den bedste. Men jeg vil helst læse litteratur skrevet af mennesker, der lever i verden, og som både kan og vil. Kan og vil er lige vigtigt.”

”At udgive en bog gør ikke en forfatter, men når du bliver ved og udgiver bog nummer fem og syv, så er det fordi, du vil og gør det, du er bedst til. Mange oplever endda et ydre, positivt pres, fordi både forlag og læsere beder om mere. Jeg har selv oplevet læsere, der har spurgt: Hvornår kommer den næste bog? Det gør mig glad, og det motiverer til at blive ved.”

”Mange vil gerne opdele udgivelser i litteratur og ikke-litteratur i form af intenderede værker, hvor forfatteren har noget på hjerte og med sine tekster kan nå ind til mange læsere, som føler sig forstået og genkendt. Finlitteraturen når ikke nær det samme publikum.”

”Litteratur skal ikke skrives for specialister. Det bliver indavl, og de forfattere, der står bag, har misforstået noget, hvis de ser ned på litteratur, der er skrevet ud fra følelserne eller ud fra et ønske om at påvirke og ændre verden. Nogle ved, hvad god litteratur er. Nogle ved det ikke. Alligevel er de med til at mene og bestemme, hvad der er god litteratur. Men hvorfor? Det vigtigste er, hvad der sker i forfatteren, og at værkerne berører læserne.” ·

 

Om Torben Weinreich

Torben Weinreich er dansk forfatter og professor emeritus i børnelitteratur. Han har været leder af Center for Børnelitteratur ved DPU. Som børnebogsforsker har han bidraget aktivt til den faglige debat om genren. Han har udgivet en lang række bøger, herunder fagbøger om børnelitteratur.

2004 - 2022 © Copyrighted | Dansk Forfatterforening | Designed by Arendt™ & Developed by Eksakte